Αναγνώστες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η ΒΙΑ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ:Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στις 8.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθεί η ταινία «Matador» (1986), του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Με αυτή την ταινία εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος εργασιών της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris με θέμα «Μια ματιά στην κρίση»./

Η ΒΙΑ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ  απο το ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ –

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στις 8.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθεί η ταινία «Matador» (1986), του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Με αυτή την ταινία εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος εργασιών της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris με θέμα «Μια ματιά στην κρίση».
Η ταινία του Ισπανού δημιουργού βάζει το θέμα της βίας που παράγεται μέσα στην κοινωνία και την οικογένεια, αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και είναι ένα στοιχείο ταυτότητας για τον άνθρωπο. Σε μια παρωδία ο Αλμοδόβαρ παρακολουθεί την καταστροφική βία, την τέχνη να σκοτώνεις, βρίσκει τις πηγές της, την παρακολουθεί πως διαμορφώνει την ερωτική πράξη. Από τη μητέρα στη γυναίκα-θύμα κάνουμε μια μεγάλη διαδρομή όπου βρίσκουμε τη γυναίκα-θύτη και τους εφιάλτες του άντρα που θέλει να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.
Ο Αντόνιο Μπαντέρας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα ρόλο που έχει σημαδέψει την καριέρα του. Η αλλοτρίωση του ανθρώπου, ο αποπροσανατολισμός του, η απορρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων, η σχάση του κοινωνικού ιστού δημιουργούν στον άνθρωπο μια νοοτροπία που οδηγεί στη θέληση για την καταστροφή της κοινωνίας, η οποία όμως ποτέ δε γίνεται όπως στο ασυνείδητο και μετά στο συνειδητό έχει εκφρασθεί. Αυτή η πορεία μιας παρακμής μας δίνεται με πολύ όμορφο τρόπο, ουσιαστικά μας προσφέρεται αυτό το κοινωνικό προϊόν και ο Αλμοδόβαρ μας αφήνει ελεύθερους να επιλέξουμε.
Είναι ένα από τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην κρίση, όπως τη ζούμε σήμερα. Ένα σημείο μιας διαδρομής που θα χαρακτηρίσει όλη τη διαδικασία και θα προσδιορίσει την τελική μορφή της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική. Τα άλλα σημεία θα τα δούμε στις επόμενες ταινίες του αφιερώματος, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη άποψη για αυτό που ονομάζουμε σήμερα κρίση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Για την ταινία και για το κοινωνικο-πολιτικό θέμα θα μιλήσει ο Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου και πολιτευτής, και ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.
Τηλέφωνα επικοινωνία: 6974123481, 2310274567

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...