Αναγνώστες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

περι Θρησκευτικής πίστης, Ιδεολογιας κλπ(παλια σχολια )ΣΥΜΒΟΛΉ ΣΤΟ..... ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑς ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Από


http://panosz.wordpress.com/2008/07/03/blessings/
Οκτώβριος 30, 2007 στο 9:01 π.μ.
Νοσφεράτος

Καθε Θρησκεια ουτως η αλλως ειναι ενας αχταρμάς ,μια εν πολλλοις αυθαιρετη συγκοληση ,ενας παραμορφωτικός καθρεφτηςΑλλά και καθε Κοσμική Ιδεολογια (εθνικισμός, Μαρξισμός Φασισμός κ.λ.π κ.λ.π )
Και αυτή η αυθερετη συγκοληση , η παραμορφωση κλπ -Δεν ειναι η αδυναμια αλλά η Δυναμη τους ….


Διοτι προτρεπουν σε ερμηνειες : Ειναι σαν Κομβοι ,ή σαν μπερδεμένα κουβαρια που σε προτρεπουν να προσπαθησεις να τα λύσεις ..Η σαν μυστηριωδεις Γυναικες (Femme Fatale ) που σε ελκυουν με την αλυτη μυστηριακή Γοητεια τους….
Eξαλλου δεν απευθυνονται τοσο στο λογικό μας κοματι αλλά σ’ εκεινο των συγκινησεων , των παθών και συναισθηματων … Το λογικό ειναι προφαση.
Οκτώβριος 30, 2007 στο 9:45 π.μ.

Νοσφεράτος

Και καθε φορά που ερμηνευουμε μια ακατανοητη φραση πλημμυριζομαστε απο ενα ειδος εσωτερικής χαρας ,απο μιαεξαψη που καποιες φορες μοιάζει με εκσταση… και λεμε στον εαυτό μας ” Καταλαβα ”(υπονοωντας ετσι … Δεν ειμαι Εξω αλλά μέσα στο Νοημα …αρα δεν ειμαι μονος …και καποιοι λενε ”ειμαι κιεγώ εκλεκτος του Κυριου ”αφου Καταλαβα …(και αρα μετεχω κι εγώ στην ΑΛΗΘΕΙΑ )
Αυτή ειναι η Σαγήνη , η μαγευτική παγιδα του καθε Θρησκευτικου μυστηριακου Κομβου ….αυτό το Καταλαβα… Τι καταλαβες βρε; Παπαρια καταλαβες..

Ειναι κατι σαν τον Ερωτα για να θυμηθούμε και μια σχετική παρατήρηση του Σταντάλ


« Για να μπορέσει ένα ανθρώπινο ον να θεοποιήσει ανεμπόδιστα και με χαρά ένα αντικείμενο της αρεσκείας του(…) πρέπει πρώτα απ όλα να του φαντάζει τέλειο» Ετσι παραβλεπουμε ή παρα-γνωριζουμε την ατελεια , το μικρό σημαδακι στο προσωπο της Αγαπημενης μαςή για να το πουμε καλύτερα, εξαιτιας του Σημαδιου , της ατελειας ,του ελαττωματος Ειναι που την ερωτευομαστε (γιατί το ελαττωμα μας δινειτην ψευδαισθηση οτι μπορουμε να παρεμβουμε , να μπουμε μεσα σ’ αυτήν, να εισχωρησουμε οχι μονο πραγματικά (στο σωμα της)αλλά και στην Ψυχή της την ιδια )



Στον Αντιποδα αυτής της Σαγηνευτικής παγιδας …βρισκεται ο Καφκικός ηρωας … Παντα προσπαθει να καταλαβει (στον Πυργο στην Δικη  κ.λ.π ) αλλά παντα ο κόσμος του φαινεται(και κλεινει για αυτόν) ακατανόητος


… Σε μια του ιστορια ενας ανθρωπος περιμενει μπροστα απο μια πυλη οπου υπάρχει ενας φυλακας . Η πορτα ειναι ανοιχτη αλλά ο φυλακας τον εμποδιζει να μπει …Οταν βραδυαζει η πορτα κλεινει … Υπάρχει αλλη πυλη ; ρωταει ..οχι του απανταει ο φυλακας . Αυτή η πυλη προοριζοταν για σενα . και μολις εκλεισε!(το λεω απο μνημης και μαλλον αυθαιρετα




Νοέμβριος 2, 2007 στο 9:19 π.μ.
Γιάννης

Νοσφεράτε,πολύ ωραία αυτά. δεν μπορεί να υπάρξει όμως κοινωνία ή και άνθρωπος μεμονωμένος δίχως (κάποια) ιδεολογία και την ερμηνεία της. η λογική δεν είναι ακριβώς η πρόφαση: δίνει τη δυνατότητα για εκλογίκευση των συμβόλων της εκάστοτε ιδεολογίας (η οποία μπορεί να είναι προσωπική ή μη [ένα ανάμικτο πράγμα, όχι αναγκαστικά προϊόν ελεύθερης επιλογής], θρησκευτική ή κοσμική), αλλά ακριβώς μόνο αυτό μπορεί να κάνει. η “απελευθέρωση” της λογικής από την ερμηνεία και την ιδεολογία είναι κάτι αδύνατο.Η κριτική στις ιδεολογίες ενδέχεται να είναι σωστή ως προς τις ασυνέπειές τους, τα λογικά σφάλματά τους, την σχέση πράξης-θεωρίας κ.λπ. Πέφτουν όμως σε παγίδα αυτοί που κάνουν την κριτική όταν πιστέψουν πως - απλώς και μόνο επειδή κρίνουν μια/τήν ιδεολογία - θα απελευθερωθούν από την ιδεολογία, από την ερμηνεία, από την εκλογίκευση αυθαίρετων κοσμοθεωρητικών αποφάσεων και από την ασυνείδητη υιοθέτηση μιας αντίθετης ή παραπλήσιας ιδεολογίας.Νοέμβριος 2, 2007 στο 10:04 π.μ.
Νοσφεράτος

Γιαννη …

Συμφωνώ με Ολα οσα λες .
Οι Ιδεολογιες ,οπως και οι Θρησκειες (καποτε και τωρα ) ειναι το” συμβολικό μας συμπαν” …. Μπορουμε να κανουμε κριτική σ’αυτήν(ες) αν ομως φανταζομαστε τον εαυτό μας χωρις αυτεςειναι σαν να ανεβαινουμε με μια Ανεμοσκαλα στα πουθενα(και καποιος να μας περνει την ανεμοσκαλα)Ελπίζω να τα ξαναπουμε επ ‘ αυτου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...