Αναγνώστες

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ; Η περίπτωση Κασσελακη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ; 

 Η περίπτωση Κασσελακη ,πέραν της έκπληξης για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και μια σπάνια ευκαιρία να μελετηθεί in vivo το φαινόμενο της Μεταπολιτικης . 


 Ελπίζω πως αν αντιμετωπισθεί σαν ευρύτερο κοινωνιολογικό -πολιτικο φαινόμενο και όχι ως άτομο ,ίσως διευρυνθεί και το οπτικό πεδίο της και η κριτική της ματιά στην εποχή μας Έτσι λοιπόν λέω να αρχίσω να γράφω και περιμένω και δικές σας παρατηρήσεις και σχόλια . Λοιπόν μια γενική παρατήρηση πρώτα . 



 1ον Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα.Οχι μόνο την Αριστερά ,αλλά και την Δεξιά και την Άκρα δεξιά ... .Ακόμα και τον Φασισμό .Έχουμε φασισμό νεωτερικό, συμπαγή , που προβάλλει ανοιχτά τα σύμβολα του και την πειθαρχία του και φασισμό μεταπολιτικο ,ατομικιστικό γελαστό και διασκεδαστικό που ανθεί σε πρωιναδικα και ριάλιτι σώους ( βλεπε λινκ σε σχόλια ). 



 2. Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει σχέση και με το περασμα από την συμπαγή ,σκληρή νεωτερικότητα της εποχής των Ακρων ( Χομπσμπαουμ) στην συγχρονη Ρευστή Νεωτερικότητα ( Μπάουμαν ) της κοινωνίας της Επιδοσης ( Μπιουγκ Τσουλ Χαν ,) όπου ο καταναγκασμός του Έξωθεν" ΠΡΕΠΕΙ" ( της εποχής του Φορντιστικου εργαστασιου π.χ ,) έχει αντικατασταθεί από τον εσωθεν καταναγκασμό του ΜΠΟΡΩ και της αντίληψης του Γίνε επιχειρηματίας του εαυτού σου ( βλ.τη ταινία του Κεν Λοουτς " Δυστυχώς απουσιάζετε " ) 



 3.Ας πάρουμε ως Δείγμα τον Κασσελακη : Ένα έντονο σημείο που παρατηρούμε είναι ο Ενσαρκωμενος. ΠΑΡΟΝΤΙΣΜΟΣ του .
 Όχι μόνο δεν έχει σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την Ιστορία του αλλά Ούτε καν με την Πολιτική..

Προέρχεται από αλλού ,εντελώς άλλου : τον κόσμο των επιχειρήσεων της Μπιζνας.

 Με την πολιτική ασχολείται εδώ και ...τρεις μήνες 
.Όμως υπάρχει κάτι ακόμα. 
 Δεν ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ούτε για την Ιστορία του χώρου που θέλει να ηγηθεί ούτε για τις αξίες του


 . Θέλει να μεταφέρει στον χώρο του οποίου διεκδικεί την ηγεσία τις Δικές του αξίες που δεν διαφέρουν από εκείνες του υποτιθέμενου αντιπάλου

 ( π.χ σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια το μόνο που βρήκε να πει , στο συνονθύλευμα προτάσεων που είδα εγώ τουλάχιστον , ήταν: " να πληρώνουν οι φοιτητές τις ζημιές που κάνουν" Δεν πήρε χαμπάρι την επίθεση που κάνει η Δεξιά ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο τέσσερα χρόνια τώρα.....) .

 Όμως δεν είναι μόνο αυτό . 

 Παρουσιάζει μέσω του πολιτικού Μάρκετιγκ όλα αυτά τα ακραία μειονεκτήματα του για ηγέτη κόμματος της αριστεράς (την πλήρη άγνοια της ιστορίας της αριστεράς και των αξιών της ,την πλήρη αντίθεση της για τις στοιχειώδεις θέσεις της στο εργασιακό η π.χ στην φορολογία . .( η αριστερά είναι υπέρ της μείωσης της έμμεσης φορολογίας ) αλλά και την άγνοια του για ζητήματα Δικαιοσύνης ( ζητώντας π.χ την συγχώνευση προανάκρισης- ανάκρισης ,) 

σε ...Πλεονεκτήματα μέσω τεχνικών χειραγώγησης της κοινής γνώμης . 


 Όταν π.χ δίνει συνέντευξη σε Δημοσιογράφο ,( Π.Χαριτο ) και στριμώχνεται λόγω παχυλής άγνοιας σε στοιχειώδη ,παρουσιάζει την παραδοχή της άγνοιας του ως ....πλεονέκτημα...
 Έτσι ,φτάνουμε σε ένα καίριο χαρακτηριστικό της ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣ:
Την κενότητα . .. 

 Την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗς ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΕΝΟΤΗΤΑΣ ( από περιεχόμενο και πολιτική ) σε ....Ουσία της Πολιτικής . 

 Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι μια πολιτική χωρίς ...πολιτική 

η ακόμα περισσότερο μια Πολιτική της Αντιπολιτικής ,

μια πολιτική που αξιοποιεί την για διάφορους λόγους κούραση η δυσπιστία η Απέχθεια των Πολιτών προς τους πολιτικούς για να παρουσιάσει ένα Νέο Προϊόν:

 Ιδού η Αντιπολιτικη Πολιτική , μια Πολιτική Γενικό Ισοδύναμο όπως το Χρήμα : το Χρήμα δεν έχει από μόνο του καμμιά Ιδιότητα καμμιά χρήστικη αξία αλλά αγοράζει τα Πάντα.

 Ιδού λοιπόν ο Πολιτικός γενικό Ισοδύναμο ,παντος καιρού : Δεν ξέρει τίποτε δεν σκαμπαζει τίποτε αλλά μπορεί να ταιριάξει με τα πάντα.:

 Όπως ο Πήτερ Σέλερς στη ταινία : "Να είσαι εκεί κύριε Τσανς ". 




 4ον Τώρα κοιτάξτε. 

Μας γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα .Πως είναι δυνατόν να διεκδικεί την ηγεσία ενός χώρου ενώ παράλληλα όχι μόνο ομολογεί ότι Δεν ξέρει τίποτε για τις θέσεις την ιστορία την κουλτούρα αυτού του χώρου αλλά και το παρουσιάζει αυτό ,την άγνοια του ,ως ..πλεονέκτημα ; 

 εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση //: - σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σενετ : ( η Κουλτούρα του Νέου Καπιταλισμού ) ( το λέω από μνήμης) , κάποτε κάποιος για να ανέβει στην ιεραρχία της διοίκησης μιας επιχείρησης έπρεπε να ξεκινήσει από χαμηλά να αποκτήσει εμπειρίες, από τα στάδια της παραγωγής ,από διάφορα τμήματα της επιχείρησης κλπ .. Τώρα αυτό , όχι μόνο δεν χρειάζεται αλλά αποτελεί και μειονέκτημα... Οι Μάνατζερς ,οι Ceo κλπ αποτελούν ένα ευκίνητο στρώμα που μετακινείται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καν να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται : Απαιτείται μόνο γνώση χρηματοοικονομικών μεθόδων και μάρκετιγκ . Δουλειά τους είναι να εμφανίσουν την εταιρεία Δυναμική ώστε να προσελκύσουν επενδυτές η την άνοδο των μετοχών στο χρηματιστήριο .

. Ε κάπως έτσι δεν αυτοπαρουσιαζεται ο Κασσελακης ,; 

" Μπορεί να μην έχω ιδέα για το προϊόν που θα πουλήσω ως ..Ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ,για τις αξίες του κόμματος ,την παράδοση της Αριστεράς ,από πού προήλθε κλπ ,μπορεί να μην με ενδιαφέρει Καν ,αλλά Πιστέψτε με ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΩ ,ΝΑ ΦΕΡΩ ΨΗΦΟΥΣ . Διότι για τον Μετά - Πολιτικό Κασσελακη είτε πουλάς χρώματα ,οδοντόκρεμες ,παπούτσια η πλοία είτε πουλάς πολιτικές ιδέες είναι το Ίδιο : μετράει η συσκευασία και το μάρκετινγκ ,το πλασάρισμα και η έκσταση της επικοινωνίας .Είπαμε. .Ο Μεταπολιτικος είναι ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ .. 




 5ον Σε ότι αφορά το είδος επικοινωνίας που προωθεί η Μεταπολιτικη : Γυαλιστερές εικόνες ,μικρά βίντεο ολιγόλεπτα τύπου Τικ Τοκ.

Καθολου μα καθόλου Κείμενα .

 Η πολιτική σε βίντεο ολίγων λεπτών . Και τι δείχνουν τα βίντεο ; Κενό σημαίνον . Έναν καθρέφτη του Τίποτε. Αυτοαναφορικες Κενολογιες Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ ..




 6ον . Τώρα υπάρχει και κάτι άλλο στα βιντεάκια του κυρίου Κασσελακη που αξίζει να αναλυθεί ως σύμπτωμα - δείγμα Μεταπολιτικης . Η κίνηση ,ο κινητισμος το ότι μιλαει όρθιος και περπατώντας ------------------------------


- Εδώ θέλω να επισημάνω την διαφορά ανάμεσα στην έννοια της Πράξης ( όπως την ξέρουμε στην αριστερά ως προσπάθεια αλλαγής του κόσμου ) και της Δράσης που θυμίζει χαμστερακι που γυρίζει γύρω γύρω από τον τροχο και νομίζει ότι τρέχει .Να μια άλλη μεγάλη διαφορά της Πολιτικής ως εκδήλωσης της Νεωτερικότητας όπου η πράξη ,η συλλογική πράξη του αριστερού κόμματος ως Συλλογικού Διαννοουμενου επιδιωκει την αλλαγή του κόσμου από την Δράση της Μεταπολιτικης ,τον επίπεδο και χωρίς καμμία προοπτική η έστω επιθυμία. Κοινωνικής αλλαγής Κινητισμο ...Ας σημειωθεί πως η επίκληση της Δράσης και του Δυναμισμού έναντι του Αντιπάλου που πάλι προσωποποιείται ως " Κακός " (τύπου Μπατμαν εναντίον Τζόκερ ) συνδέεται στενά με την αποδοχή του υπάρχοντος την ΤΙΝΑ και τον Παροντισμο..

Η πολιτική γίνεται αντιληπτή Χολυγουντιανα ,θεαματικά και προσωποποιημένα ως πάλη Υπέρ Ηρώων τύπου ..Marvel κόμικ. Νομιζω λοιπόν ότι η δύναμη της Μεταπολιτικης ( και του Δείγματος του κ.Κασελακη.) έχει να κάνει ακριβώς με αυτήν την επιθυμία - νοσταλγία μιας Δικής μας παιδικής εφηβικής ηλικίας - όπου τα πράγματα ήταν πιο ...αγνά ( υποτίθεται ,) και η διαμάχη μεταξύ Κακού Καλού ήταν απλούστερη ,του τύπου Μίκυ Μαους εναντίον Μαύρου Πητ ...


.Για αυτό και η γοητεία του Μεταπολιτικου Κασσελακη συνοδεύεται και από έναν Αντιδιαννοουμενισμο ( " δεν χρειαζόμαστε " λέσχη συζητήσεων " αλλά Δράση και " καθαρό βλέμμα " - όπως μου είπε κάποιος οπαδός του ότι διαθέτει ο κύριος Κσααελακης - και μια λατρεία της " δύναμης της Θέλησης ...


Όμως υπάρχει εδώ πιθανόν και κάτι άλλο που συνδέεται και με την Τυραννία της οικειότητας που ανέλυσε παλιότερα ο Ρίτσαρντ Σεννετ και την Αλλοτρίωση που νιώθουμε έντονα όλοι: Ζούμε σε εποχές διαρκούς Διάψευσης και Πικρίας ,Ματαίωσης .


Και ο κόσμος μας έχει γίνει απίστευτα περίπλοκος : Τι επιθυμούμε λοιπόν ; 

Την εμπιστοσύνη ,ένα πρόσωπο που να νιώσουμε ότι ΔΕΝ θα μας προδώσει ,κάποιον με καθαρό Βλέμμα που θα ανοίξει την αγκαλιά του και θα μας σφίξει σε αυτήν λέγοντας : "',ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΩ ΠΟΤΕ " .

Ε αυτό ακριβώς έκανε ο Μεταπολιτικος κύριος Κασσελακης ακολουθώντας τις συμβουλές των image makers του και χειραγωγώντας την ανάγκη μας για εμπιστοσύνη και ,γιατί όχι ,αγάπη ... 





 7.Υπαρχει κάτι ακόμα που θα προσπαθήσω να διατυπώσω όσο γίνεται πιο ευκρινώς :Μια καινούρια αντίληψη της πολιτικής καινούρια παγκοσμίως ,καινούρια εδώ και καμμιά εικοσαρια Χρόνια   

.Η πολιτική όχι πλέον ως συμπερίληψη θέσεων ούτε ως διαλεκτική του σχήματος Θέση αντίθεση σύνθεση κλπ . Αλλά η πολιτική ως αντίδραση σε κάτι άλλο ,η πολιτική ως σκέτη αντίθεση χωρίς να πολύ νοιάζεται κανείς για το περιεχόμενο .: 

Η πολιτική ως Τρολλαρισμα. Δείτε λιγο τόσο τον πολιτικό λόγο και την εικόνα που εκπέμπει από τα βίντεο του ο Κασσελακης όταν λέει εν είδει ήρωα " τύπου Ματσιστα : ΧΤΥΠΑΤΕ ,αντέχω " 

η το πώς αναπροσανατολιζουν οι οπαδοί του έντεχνα στην ομοφοβία την κάθε , καπως βαθύτερη κριτική στις ανύπαρκτες θέσεις του ,η το πώς αντιλαμβάνονται οι οπαδοί του την όλη συζήτηση στο διαδίκτυο " για να τον ...χτυπάνε όλοι δικιό θα έχει .."

 Πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση άδεια από νόημα.... .






 8 Μεταπολιτικη είναι η απώθηση του πολιτικού σε βαθμό Υστερίας .

Υπάρχει διαφορά βαθμού που - όπως λέγαμε κάποτε - από την ποσότητα προχωρά στην ποιότητα./

Η Μεταπολιτικη πια γίνεται μια άλλη κατάσταση από την Φιλελεύθερη Απολιτικοποιηση του Πολιτικού που κατήγγειλε η Σανταλ Μουφ κατά την δεκαετία του 90 κλπ.( Το Δημοκρατικό Παράδοξο ) 

Τότε είχανε απλώς Απώθηση της Πολιτικής ..Τώρα έχουμε την επιστροφή του Απωθημενου με την μορφή της Αντιπολιτικης ως αντεπίθεσης...... ..

Η Μεταπολιτικη φυσικά και είναι Πολιτική συνεχίζει να είναι πολιτική. ...


. Και η πολιτική στην Δημοκρατία ( την αστική όπως λέγανε κάποτε) συνιστάται ανέκαθεν και στην απώθηση - μεταμφίεση του κοινωνικού πολέμου..

Όμως αυτή η απώθηση σήμερα έχει φτάσει σε βαθμό Υστερίας. ..


Σκεφτειτε μια νευρωτική νοικοκυρά που καθαρίζει μετά μανίας κάθε ίχνος σκόνης κάθε υποψία βρωμιάς .


Η Μεταπολιτικη είναι η Πολιτική της Υστερικης απωθησης - αποστείρωσης του Πολιτικού . Εκεί οπου υπήρχε το πολιτικό ως σύγκρουση τάξεων συμφερόντων και κοινωνικών ομάδων έρχεται πλέον η Απώθηση που εμφανίζεται ως Διαχείριση πραγμάτων και πληροφοριών....... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Π.Θ

All that heaven allows

 ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Πηγή : SUSAN HAYWARD ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ρίτα Κολαΐτη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ Κατ...