Αναγνώστες

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Αρσενικό - θηλυκό Masculin feminin. Γαλλία-Σουηδία, 1966. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Ηθοποιοί: Ζαν-Πιερ Λεό, Σαντάλ Γκόγια, Κατρίν-Ιζαμπέλ Ντιπόρ, Μαρλέν Ζομπέρ. 110 λεπτά.




( angel dark)·
Αρσενικό - θηλυκό

Masculin feminin. Γαλλία-Σουηδία, 1966. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Ηθοποιοί: Ζαν-Πιερ Λεό, Σαντάλ Γκόγια, Κατρίν-Ιζαμπέλ Ντιπόρ, Μαρλέν Ζομπέρ. 110 λεπτά.


Με αφορμή τη σχέση ενός ρομαντικού, ιδεαλιστή νέου με μια φιλόδοξη τραγουδίστρια, ο Γκοντάρ κάνει μια περιδιάβαση στο Παρίσι του 1965, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη νεολαία της κατανάλωσης, σε μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες του.

Σε 15 επεισόδια από «συγκεκριμένα γεγονότα», ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μάς παρουσιάζει «τα παιδιά του Μαρξ και της Κόκα-Κόλα» σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής τους, όπως τις κατέγραψε στο Παρίσι το καλοκαίρι του 1965. Περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο της Αλγερίας και το ξεκίνημα εκείνου του Βιετνάμ, με τον πρωταγωνιστή του, Πολ (στον ρόλο ο τακτικός πρωταγωνιστής του Τριφό, Ζαν-Πιερ Λεό), έναν ρομαντικό νέο, βετεράνο του πολέμου της Αλγερίας, που πιστεύει στην ποίηση και τον αληθινό έρωτα, να γνωρίζεται με μια φιλόδοξη νεαρή τραγουδίστρια, τη Μαρλέν (Σαντάλ Γκόγια), να μετακομίζει στο διαμέρισμά της και ν' αναλαμβάνει μια έρευνα αγοράς για μια εταιρεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από διάφορα άτομα.

Μια ακόμη ευκαιρία για τον Γκοντάρ να μας μιλήσει για πράγματα που τον ενδιαφέρουν, από την ποίηση και τη λογοτεχνία (σ' όλη τη διάρκεια της ταινίας διαβάζονται αποσπάσματα από διάφορα βιβλία) μέχρι τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της καταναλωτικής κοινωνίας της τότε Γαλλίας. Εδώ ο σκηνοθέτης συνδυάζει τη φιξιόν με το ντοκιμαντέρ, με τον φακό του να μην περιορίζεται στην καταγραφή της σχέσης ανάμεσα στον Πολ και τη Μαντλέν ή τις δυο φίλες της αλλά να καταγράφει κι όσα συμβαίνουν γύρω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...