Αναγνώστες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ, «Θεωρίες συνωμοσίας. Εσωτερισμός, εξτρεμισμός»,

πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ, «Θεωρίες συνωμοσίας. Εσωτερισμός, εξτρεμισμός», Μτφρ.: Αναστασία Καραστάθη, Πό

Η συνωμοσιολογία και η συνωμοσιολαγνεία δεν είναι σημερινή υπόθεση, όμως συνδέονται άμεσα με προκαταλήψεις βαθιά ριζωμένες στο συλλογικό ασυνείδητο, γιʼ αυτό είναι διαχρονικές. Σʼ αυτό το συμπέρασμα φθάνει ο 64χρονος Πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ, Γάλλος πολιτικός, επιστήμονας και κοινωνιολόγος, ο οποίος αρέσκεται να ερευνά τη γένεση και τη μεταμόρφωση των συνωμοσιολογικών μύθων, στην εποχή της νεωτερικότητας.Συγκεκριμένα, στο νέο, ογκώδες βιβλίο του, «Θεωρίες συνωμοσίας. Εσωτερισμός, εξτρεμισμός», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά, αναζητεί τα μοτίβα τα οποία έπλασε η Ακρα Δεξιά, θρεμμένη με την κατασκευή ενός μεγάλου πολιτικού μύθου, τον οποίον χρωστάμε στους αντεπαναστάτες στοχαστές του 18ου

Ταγκιέφ κατά Νταν Μπράουν

Η συνωμοσιολογία και η συνωμοσιολαγνεία δεν είναι σημερινή υπόθεση, όμως συνδέονται άμεσα με προκαταλήψεις βαθιά ριζωμένες στο συλλογικό ασυνείδητο, γι' αυτό είναι διαχρονικές.
Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ Σ' αυτό το συμπέρασμα φθάνει ο 64χρονος Πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ, Γάλλος πολιτικός, επιστήμονας και κοινωνιολόγος, ο οποίος αρέσκεται να ερευνά τη γένεση και τη μεταμόρφωση των συνωμοσιολογικών μύθων, στην εποχή της νεωτερικότητας.
Συγκεκριμένα, στο νέο, ογκώδες βιβλίο του, «Θεωρίες συνωμοσίας. Εσωτερισμός, εξτρεμισμός» (μτφρ.: Αναστασία Καραστάθη, «Πόλις»), που κυκλοφορεί και στα ελληνικά, αναζητεί τα μοτίβα τα οποία έπλασε η Ακρα Δεξιά, θρεμμένη με την κατασκευή ενός μεγάλου πολιτικού μύθου, τον οποίον χρωστάμε στους αντεπαναστάτες στοχαστές του 18ου αιώνα. Σ' αυτή βρίσκουμε διατυπωμένο τον μύθο της διεθνούς συνωμοσίας ενάντια στον χριστιανικό πολιτισμό. Οι ρίζες αυτού του πολιτικού μύθου εντοπίζονται στον θρύλο των «Ιλουμινάτι» της Βαυαρίας, τους οποίους ίδρυσε ο Αντάμ Βαϊσχάουπτ. Το τάγμα αυτό, το οποίο έδρασε από το 1776 έως το 1785 και, σύμφωνα με την «Συνωμοσία των Illuminati», αντιμετωπίστηκε ως επιχείρηση ανατροπής με στόχο την εγκαθίδρυση μίας «μοναδικής παγκόσμιας κυβέρνησης» - αυτοί βρίσκονταν στα παρασκήνια της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης!
Ο Πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ καταρρίπτει αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για σκευωρία φανταστική, όπου οι εισηγητές, οι ηγέτες και οι φορείς της παρουσιάζονται ως τα μέλη μιας ισχυρής "μυστικής εταιρείας", ενώ στην πραγματικότητα είναι πλάσματα της φαντασίας και, πιο συγκεκριμένα, πλάσματα εκείνης της μυθοποιητικής ικανότητας που κλίνει προς την παραληρηματική ερμηνεία και την παρανοϊκή θέαση του κόσμου».
Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου, στεκόμαστε στην παρατήρηση ότι η αποδυνάμωση του χριστιανισμού που, μπολιασμένος με τις αξίες της Δύσης, κρατούσε τα σκήπτρα της θρησκευτικότητας στην πλειονότητα του πληθυσμού, άνοιξε τον δρόμο για άλλες μορφές αυτής της θρησκευτικότητας. Το νέο φαινόμενο αναδύθηκε στις δύο τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, με τη δημιουργία κοινοτήτων, που υποστηρίζουν το αίσθημα του ιερού, χωρίς θρησκευτικούς θεσμούς. «Σ' αυτά τα αναδυόμενα μορφώματα», παρατηρεί ο Γάλλος στοχαστής, «η σχέση με το ιερό συνδυάζεται με την καταφυγή σε πίστεις που χαρακτηρίζονται "εσωτεριστικές" και σε πρακτικές που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως "μαγικές" ή "απόκρυφες"».
Ενα άλλο «παιχνίδι» με τις θεωρίες συνωμοσίας έχει «εσωτεριστικά» χαρακτηριστικά, πάνω στα οποία «πατάει» και πάλι η Ακρα Δεξιά, για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι αντισημιτικοί μύθοι και διαδόσεις, με ιδιαίτερη προτίμηση στην καταγγελία της παντοδυναμίας των Ρότσιλντ ανά την υφήλιο. Σ' αυτά δεν είναι δύσκολο, όπως εκτιμά ο Ταγκιέφ, να ανιχνεύσουμε έναν δογματικό ρατσισμό, «κρυμμένο» πίσω από εσωτεριστικά ή αποκρυφιστικά στοιχεία.
Οι πρόγονοι αυτού του νέου ρατσισμού είναι προναζιστικοί και συγκεντρώθηκαν γύρω από την επιθεώρηση «Ostara» του αριοσοφιστή Γκέοργκ Λαντς φον Λίμπενφελντς. Περιστασιακός αναγνώστης αυτού του βιεννέζικου εντύπου, με παγγερμανικό προσανατολισμό, μετά την ήττα της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ο Αδόλφος Χίτλερ. Εν τούτοις, ο δικτάτορας, όταν έγραφε το πολιτικό credo του, «Ο Αγών μου», εξέφραζε την περιφρόνησή του για τους συνωμοσιολογικούς κύκλους και τις αποκρυφορατσιστικές μελέτες, γιατί ο Φίρερ πρωτίστως ήταν λάτρης του ακτιβισμού.
Η κορύφωση στη μελέτη του Πιερ - Αντρέ Ταγκιέφ έρχεται προς τις τελευταίες σελίδες, οπότε και το υλικό γίνεται πιο διαβαστερό, διότι τα παραδείγματα προέρχονται από τα βιβλία του Νταν Μπράουν, του Πάολο Κοέλιο και την τηλεοπτική σειρά «Χ-Files», με πρωταγωνιστή τον πράκτορα Φοξ Μόλντερ.
«Ο Νταν Μπράουν, λοιπόν, έστησε το μυθιστόρημά του στηριζόμενος σε ορισμένες "επινοήσεις" και ιστορικά ψεύδη», αποκαθηλώνει τον ευπώλητο Αμερικανό συγγραφέα τού «Κώδικα Ντα Βίντσι». Ενός κακού μύρια έπονται, και ενός εμπορικού βιβλίου μύριοι οδηγοί έπονται. Αυτοί, λοιπόν, οι «οδηγοί» κριτικής ανάγνωσης δεν ξεφεύγουν από τις «ντανμπραουνικές» παρανοήσεις. «Τρέφουν το εσωτεριστικό - συνωμοσιολογικό φαντασιακό, νομιμοποιούν την πίστη σε ψευδοϊστορικές αφηγήσεις και ενισχύουν την ψευδαίσθηση του αναγνώστη ότι είναι και ο ίδιος μυημένος στα "μεγάλα μυστικά", όπως κάνουν και πολλά έργα για τις "μυστικές εταιρείες" και τις "αόρατες κυβερνήσεις", τα οποία παρουσιάζονται με τη μορφή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων», βάζει ο Ταγκιέφ την «ταφόπλακα» στο φαινόμενο «Νταν Μπράουν».
INFO: Κυκλοφορούν στα ελληνικά: «Ο μύθος των "σοφών της Σιών"», «Jew. Η νέα εβραιοφοβία. Στο όνομα του άλλου» («Πόλις»), «Παγκοσμιοποίηση και δημοκρατία» («Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου»), Ο ρατσισμός («Τραυλός»). *

Οι σκευωρίες φτιάχνουν ιστορία

Ο γάλλος κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας αποκαλύπτει τι συνδέει τα θεολογικά θρίλερ και τα ακροδεξιά κείμενα περί συνωμοσιών με τα βιντεοπαιχνίδια, τη βιομηχανία του εσωτερισμού και τους «εναλλακτικούς ιστορικούς» που καταγγέλλουν την παγκόσμια συνωμοσία

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ | Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010


Στο τέλος του 18ου αιώνα ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, ο Σεν Ζυστ, είχε πει ότι «η ευτυχία είναι καινούργια ιδέα στην Ευρώπη». Αλλά τον ίδιο αυτόν αιώνα, του Διαφωτισμού, αναπτύχθηκαν και οι εντελώς αντίθετες ιδέες από την πλευρά της Ακροδεξιάς. Οπως υπήρξαν οι επαναστάτες στοχαστές, έτσι είχαμε και τους αντεπαναστάτες αντίστοιχους, οι οποίοι μπορεί μεν να έμειναν στο ιστορικό περιθώριο, η επίδρασή τους όμως παραμένει δραστική ως τις ημέρες μας.


Oι Βαυαροί Ιlluminati

Ο Τομ Χανκς και η Οντρέ Τοτού στην ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι».Η επιτυχία του μυθιστορήματος του Νταν Μπράουν αποδίδεται στο συνωμοσιολογικό υπόβαθρό του
Οι ακροδεξιοί στοχαστές δημιούργησαν τον μύθο της συνωμοσίας εναντίον του χριστιανικού πολιτισμού και αυτόν ερευνά σε πλείστες εκδοχές του ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ στο ογκώδες βιβλίο του Θεωρίες συνωμοσίας. Θα λέγαμε ότι, εφόσον πρόκειται για ανιστόρητες και εξωφρενικές θεωρίες, κανένας δεν θα είχε λόγο να ασχολείται μαζί τους, αν δεν επιδρούσαν δραστικά στη μαζική κουλτούρα της εποχής μας. Ας αναφέρουμε μόνο τρία από τα παραδείγματα που εξετάζει ο συγγραφέας: το μυθιστόρημα Ο αλχημιστής του Πάουλο Κοέλιο, τα θρίλερ του Νταν Μπράουν, όπου κυριαρχούν τα θεοσοφικά και συνωμοσιολογικά στοιχεία και αφθονούν σύμβολα της αντίστοιχης υποκουλτούρας, και την τηλεοπτική σειρά Χ-Files.


Ο Ταγκιέφ θεωρεί ότι οι αμέτρητες παραλλαγές των συνωμοσιολογικών μύθων ξεκινούν από τον θεωρητικό πόλεμο εναντίον του Τάγματος Ιlluminati (Πεφωτισμένοι) που ίδρυσε στη Γερμανία την Πρωτομαγιά του 1776 ο Ανταμ Βαϊσχάουπτ. Μολονότι η ζωή του τάγματος αυτού δεν ξεπερνά τα δέκα χρόνια (από το 1776 ως το 1785), οι θεωρητικοί της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς το αντιμετώπισαν ως εγκληματική οργάνωση που απεργαζόταν την καταστροφή του χριστιανικού κόσμου- ότι δηλαδή υπήρξε δημιούργημα του ίδιου του Σατανά. Καμία σημασία δεν είχε που το τάγμα συνιστούσε μια βραχύβια παρατεκτονική οργάνωση με πολύ μικρό αριθμό μελών. Ηταν οι στρατιώτες του Εωσφόρου και θα κατέστρεφαν τα πάντα. Αυτοί βρίσκονταν πίσω από την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση και οι ίδιοι αργότερα πίσω από τους μπολσεβίκους. Είχαν αόρατους και πανίσχυρους αρχηγούς που στόχευαν στην επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας. Το γεγονός ότι οι Ιlluminati ήταν τέκτονες υπήρξε κατά κύριο λόγο η αφορμή για την ανάπτυξη ποικίλων μύθων σχετικά με τη μασονία (φανεροί και κρυφοί μασόνοι, ορατές και αόρατες μασονικές στοές κτλ.).


Τέκτονες και εβραίοι
Οι παραθρησκευτικές οργανώσεις στην Ευρώπη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που μόλις μεταπολεμικά άρχισε να γράφεται. Η καλλιέργεια όμως των συνωμοσιολογικών μύθων οδήγησε και στην προσαρμογή τους στα εκάστοτε κοινωνικοπολιτικά δεδομένα. Γι΄ αυτό και σύντομα στην ηγεσία των Ιlluminati τη θέση των τεκτόνων πήραν οι εβραίοι, ενώ σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τους τραπεζίτες και τους λοιπούς «καρχαρίες» της παγκόσμιας Νέας Τάξης.


Η δυσκολία μας να κατανοήσουμε πολλά ιστορικά γεγονότα, ιδίως αν είναι σχετικά πρόσφατα, ευνοεί, κατά τον Ταγκιέφ, την ανάπτυξη συνωμοσιολογικών θεωριών. Τι και αν, λ.χ., τα περιβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, τα οποία τάχα αποκαλύπτουν την «εβραϊκή συνωμοσία» για την κατάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας, έχουν αποδειχθεί πλαστά αφού τα «εφηύρε» η μυστική αστυνομία του τσάρου Αλέξανδρου Α΄, η διαβόητη Οχράνα; Τα Πρωτόκολλα εξακολουθούν να επανεκδίδονται σε όλον τον κόσμο (και στη χώρα μας) και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι είναι γνήσια.


Αποκρυφισμός και Χίτλερ
Αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο, θα βρει άπειρες ιστοσελίδες που μας βεβαιώνουν ότι τα σχέδια στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου είναι σύμβολα των Ιlluminati, ότι αυτοί οι ασήμαντοι ελευθεροτέκτονες της Βαυαρίας ζουν και βασιλεύουν, και πως αν δεν τους αποκαλύψουμε ο κόσμος θα περιέλθει στην εξουσία του Αντίχριστου και των λακέδων του.


Ο Ταγκιέφ αφιερώνει αρκετές σελίδες για τις σχέσεις του ναζισμού με τις εσωτερικές λεγόμενες φιλοσοφίες και τον αποκρυφισμό, τους αριοσοφιστές της Βιέννης και την εταιρεία της Θούλης. Οι τσαρλατάνοι της ακροδεξιάς υποκουλτούρας ήταν οι πρώτοι που συνέδεσαν τον εθνικισμό με τους μεσαιωνικούς θρύλους και τις ρατσιστικές θεωρίες και σημαίνοντα στελέχη του Χίτλερ (με πρώτο και καλύτερο τον Χίμλερ) είχαν στενούς δεσμούς μαζί τους.


Πρόκειται για ένα ζήτημα που μόνο την τελευταία εικοσαετία έχει αρχίσει να ερευνάται και είναι πραγματικά ανατριχιαστικό όταν διαπιστώνει κανείς ότι την ιδέα, π.χ., για τα κρεματόρια ο Χίτλερ την πήρε από τον αριοσοφιστή Γκέοργκ Λαντς φον Λίμπενφελντς, όταν ο ηγέτης των ναζιστών ζούσε νεαρός στη Βιέννη απένταρος και σε άθλια κατάσταση. Ο Λαντς ήταν εκείνος που στο θεοσοφικό του περιοδικό «Οstara» (φανατικός αναγνώστης του οποίου υπήρξε ο Χίτλερ) είχε προτείνει ως «λύση» του προβλήματος των... κατώτερων φυλών «να αποτεφρωθούνως θυσία στον Θεό». Οι θεωρίες της συνωμοσίας είναι θεωρίες του φόβου. Αναλύοντάς τες εξαντλητικά ο Ταγκιέφ μας βοηθά να δούμε το παρόν και το μέλλον αν όχι με αισιοδοξία, τουλάχιστον με καθαρότερη ματιά.


Ο επιστημονικός ρατσισμός

Ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ
Ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ (1946) ανήκει στους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους γάλλους στοχαστές.Είναι διευθυντής ερευνών στο CΝRS (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας) και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.Τα βιβλία του συνδυάζουν τη φιλοσοφική σκέψη, την ιστορική έρευνα και τα πορίσματα της πολιτικής οικονομίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα φαινόμενα του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του λαϊκισμού και του εθνικισμού,τα οποία άλλωστε ο ίδιος θεωρεί αλληλένδετα.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες του περί ρατσισμού, του οποίου διακρίνει τρεις μορφές: η πρώτη είναι εκείνη που παράγεται από τονεθνοκεντρισμό , η δεύτερη αυτή που δημιουργείται όταν κανείς οδηγεί σε ακραία πεδία το όραμα τουΔιαφωτισμούγια μια παγκόσμια κοινωνία και η τρίτη ο λεγόμενοςεπιστημονικός ρατσισμός που βασίζεται τάχα σε επιστημονικά κριτήρια.Από τα πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία του τέσσερα κυκλοφορούν και στα ελληνικά:Ο μύθος των «Σοφών της Σιών»καιΗ νέα «εβραιοφοβία»από τις εκδόσεις Πόλις, Παγκοσμιοποίηση και Δημοκρατίααπό τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου καιΟ ρατσισμόςαπό τις εκδόσεις Τραυλός.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artId=353922&dt=12/09/2010#ixzz13renccYV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...