Αναγνώστες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Από το κρεβάτι του Φρόϊντ στο κρεβάτι του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Μαρίας Βοναπάρτη .. Αναδημοσιευση αποσπασματος απο το Μπλογκ''Πασατέμπος Ιστορία για να… περνά η ώρα''

Από το κρεβάτι του Φρόϊντ στο κρεβάτι του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Μαρίας Βοναπάρτη
αποσπασμα



''Ο Γεώργιος ανακηρύχτηκε ναύαρχος του ρωσικού στόλου. Λίγο νωρίτερα είχε πάρει την ίδια διάκριση και στην Δανία, ενώ με την επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε υπασπιστής του πατέρα του και φυσικά ναύαρχος της Ελλάδας. Έγινε ο μόνος που είχε τον ίδιο βαθμό σε τρεις στόλους (Ελλάδα – Ρωσία – Δανία).
Το 1897 πήρε μέρος στον αποκλεισμό της Κρήτης ως επικεφαλής του ελληνικού στόλου κι ένα χρόνο αργότερα με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων ανέλαβε ύπατος αρμοστής της Κρήτης.
Εκεί ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1899 συγκρότησε την Κρητική Χωροφυλακή, αλλά το 1905 υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Κρήτη. Οι κατηγορίες για σκληρότητα και η αθυροστομία του ήταν οι βασικές αιτίες. Η καχυποψία των Άγγλων που δεν ενέκριναν την φιλορωσική του πολιτική (άλλωστε κι η μητέρα του ήταν Ρωσίδα) ήταν ο ουσιαστικός λόγος της απόσυρσής του από το προσκήνιο.
Η Μαρία Βοναπάρτη ντυμένη νύφη
Η Μαρία Βοναπάρτη ντυμένη νύφη

Ο πατέρας του κατάλαβε ότι περισσότερους μπελάδες θα του δημιουργούσε ο γιος του παρά θα του έλυνε προβλήματα κι αποφάσισε να τον παντρέψει.
Η Μαρία Βοναπάρτη είχε ένα ένδοξο όνομα που θύμιζε… Ναπολέοντα, ένα πλούσιο πατέρα κι αναζητούσε έναν άνδρα που θα την έκανε ευτυχισμένη, αλλά θα είχε και κάποιους τίτλους που έλειπαν από την οικογένειά της. Το deal κλείστηκε μεταξύ του πατέρα της και του υποψηφίου γαμπρού. Για να δώσουν τα χέρια χρειάστηκε ο Γεώργιος να παραιτηθεί κάθε δικαιώματος επάνω στη περιουσία της νύφης. Ο γάμος έγινε το 1907 και από το 1909 το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι αφού ο Βενιζέλος δεν ήθελε στα πόδια του τον πρίγκιπα με τον οποίο μάλωνε στη Κρήτη.
Το 2004 η δημοσιογράφος Σελιά Μπερτέν έγραψε τη βιογραφία της Μαρίας Βοναπάρτη που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Εκεί διαβάζουμε ότι ο Έλληνας πρίγκιπας τον οποίο – και σωστά – χαρακτηρίζει σκανδιναβό γίγαντα ήταν ερωτευμένος με τον θείο του!
Η Μαρία Βοναπάρτη με τον γιό της Πέτρο
Η Μαρία Βοναπάρτη με τον γιό της Πέτρο

Το… μυστικό δεν ήταν τόσο κρυφό. Το ήξεραν οι ενδιαφερόμενες. Εκτός από τη Μαρία Βοναπάρτη και η πριγκίπισσα Μαρία της Ορλεάνης, η σύζυγος του Βάλντεμαρ. Κι ενώ η Μαρία της Ορλεάνης έκανε πέντε παιδιά, η Μαρία Βοναπάρτη σταμάτησε στα δύο κι από νωρίς άρχισε να έχει προβλήματα. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να αλλάζει εραστές σαν τα πουκάμισα. Η δεύτερη να βρει έναν άνθρωπο να του μιλήσει για τα προβλήματά της. Και ενώ γκόμενο βρίσκεις, στον ακροατή κολλάς εδώ έγινε το ακριβώς αντίθετο. Οι εραστές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα κι ανάμεσα τους ήταν διάσημοι όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αριστείδης Μπριάντ (1862-1932), ο γαλλοπολωνός ψυχαναλυτής Ρούντολφ Λόβενστάϊν (1898-1976), αλλά στον… ακροατή έκανε διάνα. Βρήκε τον Σίγμουντ Φρόϊντ τον άνθρωπο που εφάρμοσε και θεμελίωσε την ψυχανάλυση.
Η Μαρία Βοναπάρτη με τον δάσκαλό της στο Παρίσι
Η Μαρία Βοναπάρτη με τον δάσκαλό της στο Παρίσι

Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ μάλιστα που κι η ίδια έγινε ψυχαναλύτρια. Από το 1925 που γνωρίστηκε με τον μεγάλο Βιεννέζο φρόντισε να διαδώσει τις ιδέες του. Μάλιστα στην Ελλάδα θεωρείται – και δικαίως – από τους θεμελιωτές της ψυχανάλυσης. Το ίδιο και στη Γαλλία.
Η Μαρία Βοναπάρτη σε νεαρή ηλικία
Η Μαρία Βοναπάρτη σε νεαρή ηλικία

Στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, το 1952, η Μαρία Βοναπάρτη κάθισε δίπλα σ’ ένα νεαρό καλεσμένο τον οποίο υπέβαλε σε κανονική ψυχανάλυση με αποτέλεσμα να μη δει τίποτα από τη τελετή. Το όνομά του; Φρανσουά Μιτεράν!
Η Μαρία Βοναπάρτη όμως είναι αυτή που θα σώσει τον Εβραίο Φρόϊντ από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μαρία Βοναπάρτη και Ζίγκμπουντ Φρόϊντ στο σπίτι της Βιέννης
Μαρία Βοναπάρτη και Ζίγκμπουντ Φρόϊντ στο σπίτι της Βιέννης

Οι Ναζί με την είσοδό τους στην Αυστρία δήμευσαν την περιουσία της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης, αλλά και το διαμέρισμα του Φρόϊντ. Η Βοναπάρτη έδωσε 4.824 δολάρια σε διάφορους αξιωματούχους για να εξασφαλίσει την άδεια εξόδου του δασκάλου από τη Βιέννη. Ο Φρόϊντ πήγε στο Λονδίνο. Οι τέσσερις αδελφές του που έμειναν στην Αυστρία πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Η Μαρία Βοναπάρτη και ο Γεώργιος της Ελλάδος
Η Μαρία Βοναπάρτη και ο Γεώργιος της Ελλάδος

Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος έζησε στη Γαλλία και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 1957. Στα 88 του χρόνια. Θάφτηκε στο Τατόϊ. Στο τάφο του τοποθετήθηκε η φωτογραφία του θείου του Βάλντεμαρ και μια τούφα από τα μαλλιά του. Ζήτησε μάλιστα να γράψουν στον τάφος του «Γεώργιος ο Κρης». Ο θείος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή πολλά χρόνια νωρίτερα. Στις 14 Ιανουαρίου 1939. Ήταν 80 χρόνων. Η Μαρία Βοναπάρτη έζησε στη Γαλλία. Εκεί πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1962. Στα 80 της χρόνια. Θάφτηκε κι αυτή στο Τατόϊ.

 «Η λανθάνουσα νεκροφιλία στο έργο του Ενγκαρ Αλαν Πόε», 

  Η σχετική μελέτη της πριγκήπισσας Μαρίας Βοναπάρτη, μαθήτριας του Φρόιντ, που κυκλοφορεί στα γαλλικά το 1933 με πρόλογο του δασκάλου της, αποτελεί, παρά τις ερμηνευτικές της ακρότητές του, έργο-σταθμό στη βιβλιογραφία του Πόε.

Μια μικρή επιτομή αυτού του βιβλίου, με τίτλο «Η λανθάνουσα νεκροφιλία στο έργο του Ενγκαρ Αλαν Πόε», κυκλοφορεί στα ελληνικά το 1944 με πρόλογο του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα