Αναγνώστες

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Είναι ακριβό το βιβλίο;/ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ


Είναι ακριβό το βιβλίο;

 
 
«Μόνο 19 ευρώ;» γράφει ειρωνικά ένας αναγνώστης της εφηµερίδας µας. «Στην Αγγλία το αγοράζεις σε paperback µε 5,99 στερλίνες (δηλαδή λιγότερο από 7 ευρώ – τιµή Amazon σήµερα). Εδώ όµως πρέπει να κρατήσουµε την παράδοση του ακριβού βιβλίου για λίγους. ∆ηλαδή το ένα τριακοστό ενός βασικού µισθού». Το σχόλιο αυτό γράφτηκε κάτω από την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χίσλοπ Το νήµα. Σε άλλο µπλογκ διαβάζω κάποιον που σχολιάζει ότι δεν µπορεί να πληρώσει πάνω από 20 ευρώ για να διαβάσει το καινούργιο βιβλίο του αγαπηµένου του έλληνα συγγραφέα αστυνοµικών ιστοριών. Στο site των εκδόσεων της Ωκεανίδας έχει ανάψει µια συζήτηση για το ογκώδες βιβλίο του Ατλαντα, της Αϊν Ραντ. Ενας αναγνώστης διαµαρτυρήθηκε «πώς γίνεται ένα βιβλίο που µπορεί να το αγοράσει κανείς καινούργιο από το εξωτερικό, στα αγγλικά, για λιγότερο από 10 ευρώ, να κυκλοφορήσει σε τρεις τόµους και να χρειαστεί να πληρώσει κανείς πάνω από 50 ευρώ! Και µετά µιλάµε για κρίση του βιβλίου στη χώρα µας». Ο διάλογος φούντωσε και ανάγκασε τον εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου, Νίκο Μεγαπάνο, να παρουσιάσει την αναλυτική κοστολόγηση. Παραθέτω: Συγγραφέας 1,50, µεταφραστής 2,27, επιµελητής 0,49, διορθωτής 0,49, στοιχειοθέτης 0,41, γραφίστας εξωφύλλου 0,14, χαρτέµπορος 0,80, τυπογράφος 0,20, βιβλιοδέτης 0,40, βιβλιοπώλης 8,45, ΦΠΑ 1,22, εκδότης 3,63. Λιανική τιµή 20 ευρώ. Νέος κύκλος σχολίων. Γράφει κάποιος: «Από τον επιµερισµό του κόστους συνάγεται αβίαστα το συµπέρασµα πως το µεγαλύτερο µέρος πάει στο βιβλιοπωλείο!». Η απάντηση του εκδότη είναι ότι το βιβλιοπωλείο περνάει κρίση και έχει τα δικά του έξοδα.

Σε ένα άλλο blog η συζήτηση για την τιµή του βιβλίου παίρνει άλλη τροπή. Κάποιος πηγαίνει σε κεντρικό κατάστηµα και θέλει να αγοράσει το βιβλίο του Τζέιµι Ολιβερ Jamie’s Great Britain στα αγγλικά. Η τιµή είναι 43 ευρώ, ενώ στο Amazon µόνο 9,90 στερλίνες (11,57 ευρώ). Αναρωτιέται πού πάει η διαφορά. Στη συζήτηση παρεµβαίνουν και εκδότες, όπου ανάµεσα στα άλλα εξηγούν ότι από ένα βιβλίο που πουλάει θα πρέπει να «ζήσουν» και τα βιβλία που δεν πουλάνε αλλά είναι σηµαντικό να εκδοθούν.

Ξέρω ότι ούτε οι βιβλιοπώλες ούτε οι εκδότες δέχονται ότι το βιβλίο είναι ακριβό στην Ελλάδα. Ελα όµως που οι αναγνώστες διαφωνούν. Μήπως τελικά η λύση βρίσκεται κάπου αλλού; Μήπως η όλη διάρθρωση του κλάδου (παραγωγή - διακίνηση - πώληση) είναι στρεβλά οργανωµένη, και µάλιστα µε νόρµες του παρελθόντος; Οι όποιες λύσεις πρέπει να στοχεύουν να προστατέψουν το βιβλίο αλλά και τον βιβλιόφιλο.

(Για παρακολούθηση της συζήτησης µπείτε στα: http://oceanidabooks.wordpress.com, http://donteverreadme.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα