Αναγνώστες

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Περί Αριστεράς και Δεξιάς ως ταυτότητες


Περί Αριστερά και Δεξιάς ως ταυτότητες 

Σκέφτηκα πολλές φορές περί των κριτηρίων διάκρισης της Αριστερά και Δεξιάς και Άκρη δεν έβγαλα Έχω διαβάσει βέβαια το βιβλιαράκι του Μπομπιο και ξέρω ότι " δεν ξέρω αν Υπάρχει η όχι η Διάκριση Αριστερά και Δεξιάς ξέρω όμως ότι αυτοί που λένε ότι Δεν υπάρχει είναι Δεξιοί ,"..

 Το βιβλίο του Μπομπιο είναι εξαιρετικό και διαυγές αλλά Θ άθελα και μια απάντηση υπαρξιακή που να'χει να κάνει με ταυτότητες .

Τι εννοούμε π.χ όταν λέμε : Αυτός εκεί είναι πραγματικά Αριστερός ; και πόσο είναι Υπαρξιακά αντίθετο αυτό από όταν λέμε : εκείνος εκεί είναι Εντελώς δεξιός ; Ε μία πιθανή απάντηση θα είχε να κάνει όχι τόσο ή μόνο με το Αξιακό περιεχόμενο ) ( υπέρ. της ισότητας ή ανισότητας) όσο με τη δομή της προσωπικότητας ή του χαρακτήρα : Ενώ η Δεξιά ταυτότητα ενέχει ένα Κλείσιμο η Αριστερή ενέχει ένα Άνοιγμα

. Ο γνήσια Δεξιός αρνείται να αποδεχτεί επιχειρήματα ενάντια π.χ. στην παράδοση ή ότι έχει μάθει να θεωρεί ως παράδοση : " Πως τολμάς να αμφισβητείς την ύπαρξη του Κρυφού Σχολείου ; ." 

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΌΣ , ο γνήσια αριστερός αντίθετα αμφισβητεί διαρκώς τις αξίες του ή τουλάχιστον προσπαθεί να τις διευρύνει.: " Ισότητα προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου " αλλά ποιο είναι το όριο " Και " ως ποιο σημείο ? " 

Το πρόβλημα για τον Αριστερό αφορά στην πράξη , όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον Άλλον π.χ. τον Πρόσφυγα, τον πολύ φτωχό κ.ο.κ .        Γιατί το αιτημα του Άλλου είναι απεριόριστο και ο Άλλος απαιτεί από σένα το μέγιστο και είναι αναπόφευκτο να κάνεις Λάθη και να μη μπορείς να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις του Άλλου πλήρως.

Έτσι ο αριστερός και όχι ο Δεξιός προκαλεί απογοητεύσεις και Διάψευση και στο τέλος κλείνεται γιατί δεν αντέχει να απογοητεύει και να απογοητεύεται.. Όμως μια κλειστή ταυτότητα γίνεται δεξιά ... Φαύλος κύκλος .

 

 Π. θεοδωριδης





 1, Άνοιξη , 2. Ηλιοθεραπεία , 3 Επιθυμία , 4 ,    Γυναίκα   .. Π. Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...