Αναγνώστες

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Στο Διαδίκτυο όλη η δικογραφία της περίφημης «υπόθεσης Ντρέιφους»(το ΒΗΜΑ )

Στο Διαδίκτυο όλη η δικογραφία της περίφημης «υπόθεσης Ντρέιφους»
Ολόκληρος ο απόρρητος φάκελος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί - αν και αθώος - ο Γάλλος αξιωματικός
Στο Διαδίκτυο όλη η δικογραφία της περίφημης «υπόθεσης Ντρέιφους»
Ο λοχαγός Αλφρεντ Ντρέιφους πέθανε δικαιωμένος στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου του 1935, σε ηλικία 75 ετών, 29 χρόνια μετά από την λυτρωτική αθώωσή του.

10
εκτύπωση 
 
ΠΑΡΙΣΙ

Ολόκληρος ο απόρρητος στρατιωτικός φάκελος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί - αν και αθώος - ο Γάλλος αξιωματικός του στρατού Αλφρεντ Ντρέιφους δήθεν για «κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας», αποχαρακτηρίστηκε μετά από έναν και πλέον αιώνα κι αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την Διεύθυνση Ιστορίας του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί όχι μόνο να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για έναν συκοφαντημένο άνθρωπο, αλλά και να ξεσκεπάσει τις σκοτεινές μεθόδους της κατασκευής ενόχων και της ρατσιστικής προπαγάνδας.

Το 1894 ένας εβραϊκής καταγωγής Γάλλος από την Αλσατία, ο λοχαγός Αλφρεντ Ντρέιφους, οδηγήθηκε ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Η πολύκροτη «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες όλων των εποχών. Το 1896 αποκαλύφθηκαν νέα και αδειάσειστα στοιχεία τα οποία υπεδείκνυαν ως ένοχο έναν άλλο αξιωματικό, ωστόσο η ηγεσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων τα απέκρυψε και κατασκεύασε πλαστές αποδείξεις που ενοχοποιούσαν τον νεαρό λοχαγό.  

Για το λόγο αυτό, ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά δημοσίευσε το 1898 μια ανοικτή επιστολή, το περίφημο «Κατηγορώ», στην εφημερίδα «L' Aurore», όπου κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο ο Ντρέιφους έπεσε θύμα αντισημιτισμού.

Η υπόθεση λύθηκε το 1906 όταν ο Ντρέιφους έλαβε χάρη κι αποκαταστάθηκε στη στρατιωτική ιεραρχία έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη και παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ολόκληρα χρόνια στη «Νήσο του Διαβόλου», διαβόητη φυλακή - κολαστήριο στη γαλλική Γουιάνα.

Έκτοτε, ο ογκώδης στρατιωτικός φάκελος ( περιλαμβάνει 470 έγγραφα, ενώ υπάρχουν άλλοι 84 επιμέρους φάκελοι) μπήκε στο αρχείο. Πλέον όμως όλο το υλικό έχει σκαναριστεί, αντιγραφεί και αναρτηθεί στο ιντερνετ, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον διαβάσει απολύτως δωρεάν. Ο φάκελος, ο οποίος ουδέποτε παραδόθηκε στον Ντρέιφους ή τον δικηγόρο του,  περιλαμβάνει σημειώσεις των ανακριτών, καταθέσεις μαρτύρων, επιστολές, έγγραφα που κλάπηκαν από τις πρεσβείες ξένων κρατών, αναφορές για προσωπικότητες της εποχής ακόμη και πληροφορίες για τις «ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης».

Ενδεικτικό του πόσο συνεχίζει να απασχολεί τη Γαλλία η υπόθεση αυτή, είναι το γεγονός πως αυτό το καιρό γυρίζεται στο Παρίσι μια κινηματογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Ντρέιφους με σκηνοθέτη το διάσημο Ρόμαν Πολάνσκι. Ο τίτλος της ταινίας θα είναι «D» και σύμφωνα με τον Ρομπέρ Μπενμουσά, ενός από τους παραγωγούς της ταινίας, «δεν θα είναι απλώς μια ιστορική βιογραφία του φυλακισμένου λοχαγού, αλλά ένα θρίλερ που θα παρακολουθεί την αστυνομική έρευνα της εποχής εκείνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...