Αναγνώστες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το ψάρι-σύμβολο της Πρέσπας αναμφισβήτητα είναι το νόστιμο Γριβάδι. απο το ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ



Αυτόχθονα είδη

Γριβάδι ή Κυπρίνος (Cyprinus carpio)

Το ψάρι-σύμβολο της Πρέσπας αναμφισβήτητα είναι το νόστιμο Γριβάδι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες και έχει μεγάλη εμπορική αξία για τους  ψαράδες. Εισήχθη στις δύο λίμνες  μάλλον κατά τη ρωμαϊκή ή τη βυζαντινή εποχή, αλλά παρά το γεγονός αυτό, θεωρείται αυτόχθονο, καθώς η εισαγωγή έγινε πριν από εκατοντάδες χρόνια και το είδος έχει προσαρμοστεί καλά στο οικοσύστημα.
Ζει στον πυθμένα των λιμνών και είναι φυτόφιλο, δηλαδή γεννάει τα αυγά του σε ρηχές περιοχές με χαμηλή βλάστηση κοντά στην άκρη του νερού, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Ο πληθυσμός του γριβαδιού έχει ενισχυθεί κατά καιρούς και από εμπλουτισμούς, οι οποίοι όμως ενέχουν πολλούς κινδύνους, λόγω της παράλληλης εισαγωγής ξενικών ειδών.

Χέλι (Anguilla anguilla)

Το μεταναστευτικό χέλι ζει σε λίμνες και ποτάμια, αλλά αναπαράγεται στη θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική. Μιας και δεν υπάρχουν ποτάμια που να συνδέουν άμεσα τις Πρέσπες με τη θάλασσα, πιθανολογείται ότι στο παρελθόν τα χέλια έφταναν στη λίμνη Αχρίδα μέσα από τον ποταμό Δρίνο και στις Πρέσπες μέσα από τα υπόγεια ποτάμια που ενώνουν τη Μεγάλη Πρέσπα με την Αχρίδα.
Σήμερα τα χέλια δεν μπορούν να φτάσουν στις Πρέσπες, καθότι διακόπηκε η επικοινωνία με τον Δεβόλη λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που επέφερε αλλά και εξαιτίας των πολλών φραγμάτων του Δρίνου. Το βάρος όσων χελιών εγκλωβίζονται στις λίμνες, μη βρίσκοντας διέξοδο για να επιστρέψουν στη θάλασσα, αυξάνεται σημαντικά και συχνά ξεπερνά τα 4 κιλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...