Αναγνώστες

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Περιφρονώντας τη δημοκρατία Ο Βίκτορ Ορμπάν οδηγεί την Ουγγαρία σε «αντιδημοκρατικό σκοτάδι»αναδημοσιευση απο το ΒΗΜΑ

Περιφρονώντας τη δημοκρατία
Ο Βίκτορ Ορμπάν οδηγεί την Ουγγαρία σε «αντιδημοκρατικό σκοτάδι»
Περιφρονώντας τη δημοκρατία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συγκεντρώνει την οργή των ευρωπαίων ηγετών για το νέο, ακροδεξιάς «κοπής», Σύνταγμα της χώρας

2
εκτύπωση 
 
Ηταν «ο εμπνευσμένος νέος ευρωπαίος ηγέτης», ήταν μια «φυσιογνωμία-είδωλο του αντικομμουνιστικού στρατοπέδου». Αυτά και πλήθος παρόμοια εύσημα πριν από λίγα μόλις χρόνια. Σήμερα; Σήμερα είναι «ο συντηρητικός λαϊκιστής που οδηγεί τη χώρα του σε αντιδημοκρατικό σκοτάδι», είναι αυτός που «απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς από τις βασικές αρχές δικαίου και ελευθερίας της Ευρώπης» και «φέρνει τον εθνοσυντηρητισμό και την αστάθεια» στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Πρόκειται για τον Βίκτορ Ορμπάν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος από την περασμένη Τρίτη συγκεντρώνει τη δίκαιη οργή των ευρωπαίων ηγετών και προκαλεί τις κινήσεις πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο «να επιβληθούν περιορισμοί και άλλα μέτρα» στη χώρα του - ένα από τα κράτη του άλλοτε σοβιετικού συνασπισμού που εντάχθηκαν ομαδικά στην ΕΕ την προηγούμενη δεκαετία.

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 11 τρέχοντος μηνός η ουγγρική Βουλή - στην οποία το Φίντετζ, το κόμμα του κ. Ορμπάν, έχει απόλυτη πλειοψηφία μετά τις εκλογές του 2010 - υπερψήφισε σειρά συνταγματικών τροπολογιών οι οποίες αποτελούν ωμή καταπάτηση της δημοκρατίας και «απέχουν μίλια από τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ», κατά δήλωση του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι 265 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν μέτρα που αποδυναμώνουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, ψαλιδίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και οδηγούν την Ουγγαρία σε ένα κράτος στο οποίο ο νέος Καταστατικός Χάρτης του ορίζει στην προμετωπίδα του ότι «ύψιστο αγαθό είναι η τριάς πίστη - οικογένεια - εθνική υπερηφάνεια».

Τη «ζωηρή ανησυχία» της Ευρώπης για τη «συστηματική κατάργηση της συνταγματικής τάξης» στην Ουγγαρία εξέφρασε «με τον πιο έντονο τρόπο» η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον ούγγρο πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιάνος Αντερ, ο οποίος έφθασε για επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ακριβώς την ημέρα που η Βουλή στη Βουδαπέστη υπερψήφισε τις τροπολογίες. Η Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος στον πρόεδρο, «αποδοκιμάζει τη λαϊκιστική εκμετάλλευση των θεσμών πανευρωπαϊκής σημασίας» και η Ουγγαρία πρέπει να «λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων της».

Ακόμη πιο σαφής ήταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τόνισε στον πρόεδρο Αντερ ότι «η Ευρώπη είναι μια κοινωνία αξιών που χαίρουν απόλυτης μονιμότητας» γράφει το «Spiegel». Το γερμανικό περιοδικό καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να «λάβουν μέτρα» αντιδρώντας «ουσιαστικά (...) στις δεξιές ουγγρικές λαϊκιστικές τροπολογίες».

Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία της ουγγρικής Βουλής εκδηλώθηκε η πρώτη ουσιαστική αντίδραση. Ξένοι επενδυτές εξέφρασαν τη «ζωηρή ανησυχία» τους για την πορεία της ουγγρικής οικονομίας και το εθνικό νόμισμα, το φορίντ, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.

Τον τρόπο για μια «ουσιαστική αντιπαράθεση» με την πολιτική του κ. Ορμπάν «μελετά» το Συμβούλιο της Ευρώπης - χωρίς, εννοείται, να έχει πολλές δυνατότητες είτε ενδιαφέρον να εφαρμόσει κάτι αποτελεσματικό - και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ηγετικές προσωπικότητες δήλωσαν ότι «η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί με την (νέα) ουγγρική νομοθεσία, την οποία επικρίνουν οι πάντες». Ο κ. Γκι Βέρχοφσταντ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων, κατηγόρησε τον κ. Ορμπάν ότι «αρνείται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» και ζήτησε να γίνει «έρευνα και να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουγγαρία».

Η απάντηση της Βουδαπέστης ήρθε από τον πρόεδρο της Βουλής Λάσλο Κέβερ. Απέδωσε τις «επιθέσεις από το εξωτερικό» σε «συνωμοσία εναντίον της Ουγγαρίας, συνωμοσία του διεθνούς κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ που έχουν αναγάγει την Ουγγαρία σε σύμβολο του δικού τους Ψυχρού Πολέμου» εναντίον της επειδή αυτή «αρνείται να αποδεχθεί και να ακολουθήσει αναγκαστικά τον δρόμο της ελευθεριότητας»!




Απολυταρχία
«Πυρ» σε Δικαιοσύνη, Παιδεία, τέχνες

Με τις συνταγματικές τροπολογίες η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται όταν, κατά κρίση πολιτικού και όχι δικαστικού, θίγει έναν ακαθόριστα ευρύ χαρακτηρισμό της «αξιοπρέπειας και της τιμής του ουγγρικού έθνους». Στο εξής το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαίωμα να κρίνει τη νομιμότητα συνταγματικών τροπολογιών ούτε να εφαρμόζει αποφάσεις που ελήφθησαν με βάση το προηγούμενο Σύνταγμα. Θα ασχολείται μόνο με προτάσεις που θα του υποβάλλονται από την κυβέρνηση και δεν θα οδηγείται από το περιεχόμενό τους. Σειρά νόμων και αποφάσεων που είχαν ακυρωθεί στο παρελθόν από το Συνταγματικό Δικαστήριο επανακτούν ισχύ. Ετσι, οικογένεια θεωρείται μόνο η «νόμιμη σύζευξη άνδρα με γυναίκα», ενώ άτομα τα οποία «για οποιονδήποτε λόγο (...) κοιμούνται σε πεζοδρόμια, κήπους κ.λπ.» παραπέμπονται στα δικαστήρια.

Εκτός από τις τροπολογίες η ουγγρική Βουλή ψήφισε και ένα πακέτο «διαρθρωτικών μέτρων» τα οποία, μεταξύ άλλων, περιορίζουν την προεκλογική διαφήμιση σε μη κρατικά ΜΜΕ, θέτουν «υπό ποιοτική παρακολούθηση» την Παιδεία και τις εκφραστικές Τέχνες, «έχουν λόγο» σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου και «αναστέλλουν την ισχύ αποφάσεων της περιόδου 1989-2011» κ.λπ. Πρόκειται για μέτρα που «καταστρέφουν το σύστημα κρατικού ελέγχου και ισορροπιών και ανατρέπουν την αμοιβαία, έντιμη και πλουραλιστική συνεργασία των συνταγματικών σωμάτων» δήλωσε ο συνταγματολόγος Γκιόργκι Κολάτ, εκφράζοντας και «ανησυχίες» μήπως το «μικρόβιο Ορμπάν» προσβάλει και άλλες χώρες.

«Ενα απολυταρχικό σύστημα αναδύεται στην Ουγγαρία, ενα σύστημα όπου κανένα δικαίωμα δεν είναι ασφαλές και ο συνταγματικός κανόνας καρατομήθηκε»
δήλωσε ο Αντρας Σίφερ, ηγετικό στέλεχος του κεντρώου Πρασινο-Φιλελευθέρου κόμματος. Σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γιάγκλαντ τονίζουν ότι «οι τροπολογίες προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσον θα τηρούνται οι νόμοι της ΕΕ και οι συμβατικές δεσμεύσεις του Συμβουλίου» της Ευρώπης.


Σχόλια αναγνωστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...