Αναγνώστες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Και πάλι για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Lenin Reloaded

Και πάλι για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Αγώνας ενάντια στην παράδοση ορυκτού πλούτου σε πολυεθνικές
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι νέα συγκέντρωση στην Κομοτηνή

Με μια μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, ο λαός της Χαλκιδικής που αγωνίζεται ενάντια στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού «Ελληνικός Χρυσός» δήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα, έδωσε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας, βίας και αυταρχισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μηχανισμούς καταστολής με εντολή της κυβέρνησης.
Η μεγάλη κινητοποίηση οργανώθηκε από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θράκης που παλεύουν ενάντια στα χρυσωρυχεία που θέλει να λειτουργήσει εκεί η πολυεθνική «ELDORADO». Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο ίδιο σημείο. Εργαζόμενος λαός και νεολαία, είπαν «όχι» στη μεταλλουργία χρυσού που με τη χρήση κυανίου θα καταστρέψει περιβάλλον και την υγεία του λαού και παραγωγικές δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός.


Με δικό τους διακριτό μπλοκ συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» διαδήλωσαν διακηρύττοντας ταυτόχρονα ότι «ο χρυσός ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, καθώς και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας και Βασίλης Ρέβας.
Με τη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στους ληστές του ορυκτού πλούτου, ενώθηκε η κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών που ήταν την ίδια ώρα σε εξέλιξη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η σκυτάλη του αγώνα σήμερα περνά πάλι στο λαό της Θράκης που προγραμματίζει μεγάλη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της Κομοτηνής.
Η επένδυση στη Χαλκιδική συζητήθηκε χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Εξω από το Δημαρχείο υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.
Εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού, επιστήμονες που εναντιώνονται στην επένδυση παρουσίασαν συντριπτικά στοιχεία για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκύψουν. Εκπρόσωποι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και του ΙΓΜΕ, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, που τάσσονται υπέρ της επένδυσης, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν προβάλλοντας ως κερασάκι τα δήθεν έσοδα που θα έχει το Δημόσιο και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Ποια είναι και τι κάνει η ELDORADO

Η καναδικών (κυρίως) συμφερόντων «ELDORADO», έχει βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και ειδικότερα το χρυσό της Βόρειας Ελλάδας, από τη Χαλκιδική μέχρι τη Θράκη. Στη Βόρεια Χαλκιδική έχει αποκτήσει μεταλλευτικά δικαιώματα σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων. Με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (το 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», του ομίλου Μπόμπολα), θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα χαλκού/χρυσού των Σκουριών και το κοίτασμα μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα βγάλει κέρδη περίπου 12 δισ. δολαρίων.
Στο Πέραμα του Εβρου, με την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ», μέσα σε περίπου 8 χρόνια προσδοκά να βγάλει 660 εκατ. ευρώ (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1.400 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1.600 δολάρια ανά ουγκιά). Επίσης, στις Σάπες της Ροδόπης, με τη «Μεταλλευτική Θράκης», όπου το ποσοστό της «ELDORADO» ανέρχεται σε 20%, κατέχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού και λοιπών μεταλλικών ορυκτών σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, θα παράξει συνολικά 510 τόνους χρυσού, 250 τόνους αργύρου και 3 τόνους χαλκού.
Στο Κιλκίς, μέσω της «ΑΚΤΩΡ», έχει βάλει στο χέρι μεταλλευτικά δικαιώματα σε έκταση 91.000 στρεμμάτων στα Κρούσια και 84.000 στρεμμάτων στο Πάικο. Η αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Στην περιοχή εκτός από το χρυσό υπάρχει Ουράνιο και μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία. Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, μόνο σε Σκουριές Χαλκιδικής και Πέραμα Εβρου, η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η επένδυση του Περάματος στον Εβρο, το Μάρτη του 2012 εντάχθηκε στη Διαδικασία «fast track» του υπουργείου Ανάπτυξης. Την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Και μόλις την Παρασκευή 8 Μάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» η διαδικασία αδειοδότησης του έργου στο Πέραμα, προκειμένου να εξετασθούν κάποια «νέα δεδομένα».

Τα μονοπώλια του χρυσού...

Διαφημιστικό φυλλάδιο σε κυριακάτικες εφημερίδες, έδωσαν οι εταιρείες «Ελληνικός Χρυσός» - «Eldorado Gold», «Χρυσωρυχεία Θράκης», προβάλλοντας τη «συγκέντρωση» που έγινε στις 2 Μάρτη. Την αντισυγκέντρωση που διοργανώθηκε με στόχο τη στήριξη της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όπου συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και κάποιοι κάτοικοι από τα γύρω χωριά. Και έγινε σε αντιπαράθεση με τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής που παλεύουν για την προστασία των ίδιων και του τόπου τους από τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία των ορυχείων και την επεξεργασία του χρυσού, και ιδιαίτερα από τη χρήση υδροκυανίου κατά την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Κυρίως όμως για την παράδοση στα μονοπώλια, του πλούτου που πρέπει να ανήκει στο λαό. Η αντισυγκέντρωση στηρίχτηκε και από την κυβέρνηση και μάλιστα με την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, όπως διαλαλούν με... περηφάνια στο διαφημιστικό τους φυλλάδιο οι εταιρείες.
Οσοι εργαζόμενοι της εταιρείας (σ.σ. δεν αναφερόμαστε στα στελέχη) και όσοι κάτοικοι πήραν μέρος σε διαδήλωση υπέρ των μονοπωλίων του χρυσού, στην πραγματικότητα κινητοποιήθηκαν ενάντια στα συμφέροντα τα δικά τους και των οικογενειών τους. Τους βάζουν το δίλημμα «δουλειά ή προστασία του περιβάλλοντος;»... Για να κάνουν τους εργάτες στα μεταλλεία να βλέπουν σαν εχθρούς τους άλλους εργάτες που παλεύουν για την προστασία τους από τους κινδύνους της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του χρυσού.
Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει αντικειμενικά και σε αυτή την περίπτωση είναι: «Ο ορυκτός και φυσικός πλούτος της χώρας θα ανήκει στο λαό ή στους κεφαλαιοκράτες;»... Τέτοια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές. Γιατί μόνο εάν αυτός ο πλούτος ανήκει στο λαό, μπορεί να υπάρχει και δουλειά και προστασία του περιβάλλοντος και υποδομές για κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε αναψυχή και τουρισμό.

Ο χρυσός ανήκει στο λαό όχι στα μονοπώλια
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την περιοδεία της στη Θράκη
Κατά την επίσκεψή της στη Θράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό ΟΧΙ. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά, άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος, αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός. Kαι όταν μιλάμε για τροφή, δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ, αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς, ούτε στους Γερμανούς, ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».
-- Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;
-- «Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Οταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί, επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε ένα νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας, που στο κάτω κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί...
Μάλιστα, θεωρούμε εξοργιστικό και προκλητικό να κοπούν οι συντάξεις των παλιννοστούντων, συντάξεις πείνας 330 και 350 ευρώ, όταν, όπως πολύ σωστά λένε εδώ, ένας συνταξιούχος με αυτά τα λεφτά προσπαθούσε να ζήσει μια οικογένεια, δηλαδή να πεινάει λιγότερο ενώ τώρα θα πεινάει 100% η οικογένεια».
-- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα δεδομένα σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
-- «Είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός, που θα λέγαμε πρέπει να τον αξιοποιήσει εδώ η περιοχή ώστε αντί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να διασπάσει και να τσακίσει το κίνημα, αυτός ο χρόνος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχουν το σταμάτημα αυτής της επένδυσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: