Αναγνώστες

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη «Ζεσταίνει» την αγορά το τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ και Τουρκία ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη

«Ζεσταίνει» την αγορά το τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ και Τουρκία

Η προσέλευση τουριστών από τις δύο αυτές χώρες αυξάνεται συνεχώς από την αρχή του περασμένου χρόνου. Τους ελκύει το έντονο εβραϊκό και οθωμανικό στίγμα της πόλης στη διαχρονική ιστορική διαδρομή της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Στεφανοπούλου Φωτεινή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 06 Απριλίου 2012

Την πολυπολιτισμικότητά της ανακτά σταδιακά η Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά μέσω του τουρισμού. Ισραηλινοί και Τούρκοι που τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσαν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού επιστρέφουν στην πόλη ως τουρίστες, τονώνοντας την τοπική αγορά. Η προσέλευση τουριστών από τις δύο αυτές χώρες αυξάνεται συνεχώς από την αρχή του περασμένου χρόνου, αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών του Δήμου Θεσσαλονίκης και των φορέων του τουρισμού που εκμεταλλεύτηκαν το έντονο εβραϊκό και οθωμανικό στίγμα της πόλης στη διαχρονική ιστορική διαδρομή της. Και παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και φέτος και σε αυτές καθώς και σε άλλες τουριστικές αγορές.
Οι τουρίστες από το Ισραήλ αποτέλεσαν για το 2011 τη μεγαλύτερη τουριστική δύναμη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών έφτασαν τις 59.000, καταλαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 4,5% του συνόλου και καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση που άγγιξε το 400% σε σχέση με το 2010. Η σημαντική αυτή διαφοροποίηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, γεγονός που απέτρεψε πολλούς τουρίστες να επισκεφτούν τη γειτονική χώρα και τους οδήγησε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σημαντική ήταν και η συμβολή των επαφών που άρχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τους τουριστικούς φορείς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επισκέφτηκε την αδελφοποιημένη πόλη του Τελ Αβίβ, συνοδευόμενος από τον εβραϊκής καταγωγής αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν, τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.
Ανάλογες επαφές, εξάλλου, έγιναν και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης «International Mediterranean Tourism Market 2012» τον περασμένο Φεβρουάριο στο Τελ Αβίβ, στην οποία συμμετείχε και η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Ως βασικά τουριστικά πλεονεκτήματα της πόλης προβάλλονται η ιστορία του εβραϊκού στοιχείου της, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο μέχρι το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα, τα εβραϊκά μνημεία και η Ισραηλιτική Κοινότητα. Το ενδιαφέρον δε των ισραηλινών επιχειρηματιών του τουρισμού να συμπεριλάβουν τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών δίνει αισιοδοξία ότι θα αυξηθούν οι τουρίστες.
«Τα μηνύματα είναι θετικά, όμως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιστεύω, πάντως, ότι θα υπάρξει αύξηση σε συγκεκριμένες αγορές», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Θωμόπουλος.

Τουρκική «εισβολή». Αύξηση κατά 63% σημείωσαν το 2011 και οι διανυκτερεύσεις τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, που έφτασαν τις 27.000. Για φέτος στόχος είναι να ξεπεράσουν τις 50.000, αριθμός που θεωρείται εφικτός, δεδομένης της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι τοπικοί φορείς με τις τουρκικές αερογραμμές. Το πρώτο έναυσμα δόθηκε τον Μάιο του 2011, οπότε επαναδρομολογήθηκε η απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη μέσω της Turkish Airlines, αρχικά με τέσσερα και πλέον με έξι δρομολόγια την εβδομάδα, τα οποία θα γίνουν καθημερινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η μεγάλη ώθηση, όμως, αναμένεται να δοθεί με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και την Turkish Airlines για την τουριστική ενίσχυση της Θεσσαλονίκης από νέες αγορές. Οι ενέργειες που συναποφασίστηκαν αναμένεται να συμβάλουν στην προβολή της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού στην Τουρκία αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία και χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δίκτυο των τουρκικών αερογραμμών.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας στα αεροπλάνα της Turkish Airlines θα διανέμεται δωρεάν περιοδικό για την προβολή της πόλης.
«Η συνεργασία αυτή έχει πολλαπλά οφέλη, γιατί ανοίγει μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία που έχουν σημαντική δυναμική. Για μας, εξάλλου, είναι βασικός στόχος οι αγορές της Ασίας και της Αμερικής» είπε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης Νίκος Σαπουντζής.

Κρουαζιέρες. Στην αύξηση των τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν συνυπολογιστεί όσοι επισκέφτηκαν την πόλη με κρουαζιερόπλοια, καθώς δεν καταγράφονται ως διανυκτερεύσεις. Ωστόσο και αυτοί οι τουρίστες, παρά την περιορισμένη παραμονή τους, θεωρούνται σημαντικοί για την τόνωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και όμορων νομών.
Πέρυσι σημειώθηκε αύξηση κατά 30% των κρουαζιερόπλοιων που έπιασαν λιμάνι στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το 2010 και τα οποία μετέφεραν περισσότερους από 15.000 τουρίστες. Φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ήδη έχουν επιβεβαιωθεί έντεκα προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων.
Τη φετινή σεζόν θα ανοίξει στις 11 Μαΐου το κρουαζιερόπλοιο «Ocean Majesty», το οποίο μεταφέρει ρώσους τουρίστες σε προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού ενώ το ίδιο δρομολόγιο θα επαναληφθεί και στις 22 του ίδιου μήνα. Το επόμενο επιβεβαιωμένο δρομολόγιο είναι αυτό του «Aida Aura» το οποίο θα δέσει στην πόλη πέντε φορές, αρχής γενομένης από τις 14 Ιουνίου και μέχρι τις 9 Αυγούστου, μεταφέροντας 1.500 επιβάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πλοίο θα κάνει και διανυκτερεύσεις στην πόλη από το καλοκαίρι του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...