Αναγνώστες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Τι ήταν ο Ναζισμός - φασισμός ; Μια καλλιέργεια και διαχείριση της Μοχθηρίας., η εργαλειακή διαχείριση του Κακού .Ε αυτό είναι και τώρα.

οι εικόνες που έχουμε για το Χιτλερικό καθεστώς είναι ακινητοποιημένες , λές και χτίστηκε μονοκοπανιας, , λές κι έφτασε στο Άουσβιτς απ'ευθείας . .


Ομως το Χιτλερικό καθεστώς , όπως και εκείνο του Φασισμού του Μουσσολινι χτίστηκε διαλεκτικά μέσα από αλληλεπιδράσεις, όπου τα σχέδια των Φασιστοναζηδων συναντούσαν την αντίσταση ή την αποδοχή της Κοινωνίας ( δηλαδή αντιπάλων ή ουδέτερη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων) και τροποποιούνταν αντίστοιχα.. 



 Ο Φασισμός ως η πιο εφιαλτική μορφή της αντίδρασης είχε ( και έχει ) μια τρομαχτική δύναμη παραπλάνησης , είναι πρωτεικός : αλλάζοντας μορφή , εμφανίζεται ως κάτι νέο , διαφορετικό , η συμπύκνωση του μοντέρνου αλλά και η παράδοση μαζί , το μέλλον και το παρελθόν σε συσκευασία ενός. 


Είχα διαβάσει για το από που αντλούσε τη δύναμη της η Γκεστάπο η τρομερή μυστική αστυνομία του Χιτλερικού καθεστώτος :. Ε λοιπόν η Γκεστάπο είχε ελάχιστα στελέχη αλλά χιλιάδες ή μάλλον εκατομμύρια πληροφοριοδότες , καθώς υποκινούσε όλη την αβάσταχτη μοχθηρία των " απλών " ανθρώπων , την τάση τους να χώνουν την μύτη τους και να καταγγέλλουν κάθε τι που τους φαίνονταν ύποπτο, παράξενο , διαφορετικό. " Αυτή εδώ η κυριά Δεν είναι σαν εμάς " .



Η Δύναμη του καθεστώτος αντλούνταν από αυτή την από τα κάτω προερχόμενη τάση των ανθρώπων να κουτσομπολεύουν ,να κρίνουν συμπεριφορές με τη πρώτη ματιά ,να επικρίνουν το διαφορετικό . Ο Ναζισμός απλώς καλλιέργησε και όξυνε την δυσανεξία και το Μίσος για το διαφορετικό για ότι φαινότανε εμπόδιο στη φαντασίωση μιας ευτυχισμένος Γερμανίας οπού όλοι θα ήταν πανομοιότυπο : " Τι εμποδίζει την ομοιομορφία " : Τι εμποδίζει τον κύκλο την ευτυχία κλπ. ; Μα Οι εβραίοι, οι τσιγγάνοι οι κομμουνιστές " ..


. Ο Ναζισμός εκμεταλλεύτηκε την Νοσταλγία- που δεν είναι Ανάμνηση αλλά επιλεκτική ανάμνηση επενδυμένη με συναίσθημα - για να οικοδομήσει έναν πρόσκαιρα Παραδεισένιο εφιάλτη που οδήγησε στην καταστροφή .......... 


 Και γιατί τα λέμε όλα αυτά ; Ναι υπάρχει η τάση του να αντιμετωπίζουμε την ιστορία ως κάτι το Αμετάκλητα περασμένο ως κάτι που αφορούσε Άλλο χώρο και χρόνο" Πάει πέρασε " . Όμως εγώ νιώθω μια ανατριχιαστική ομοιότητα στον τρόπο που το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ζούμε γίνεται μόνιμο, στον τρόπο που αξιοποιείται η μοχθηρία και το Μίσος για να στρέφει ενάντια σε αποδιοπομπαίους τράγους : τις μάγισσες, τους εβραίους τότε , τους Πρόσφυγες και φυλακισμένους τώρα . . 




Τι ήταν ο Ναζισμός - φασισμός ; Μια καλλιέργεια και διαχείριση της Μοχθηρίας., η εργαλειακή διαχείριση του Κακού .Ε αυτό είναι και τώρα. ΝΑΖΙ: Η Ιστορία Προειδοποιεί ( Η σειρά αποτελείτε απο 6 επεισόδια ) Παραγωγής: BBC Διάρκεια: 48:00 min (το κάθε επεισόδιο) Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι Γλώσσα: Αγγλικά https://greekdocumentaries2.blogspot.com/2014/10/nazi-istoria-proeidopoiei-ntokimanter.html?fbclid=IwAR33dge9LiKOC1Mb6ZkXYlUQD4WAWdNdFRs8DRLVtTXU9-3u4wDPThSzd4o https://greekdocumentaries2.blogspot.com/2014/10/nazi-istoria-proeidopoiei-ntokimanter.html?fbclid=IwAR282NdbMNsgcCcFpizwac1iBSJl8MFFPPt2CBV_TW79wZtYd2BPsQ_4sjk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...