Αναγνώστες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σε αυτους που αποδιδουν την κριτική στον Σταλινισμο στον....''ιστοριογραφικό ρεβιζιονισμό '' απαντουμε .Ο πρωτος ιστοριογραφικός ρεβιζιονισμός ξεκινησε απο τον Σταλινισμο:.παραποιήσεις φωτογραφιών επί Στάλιν(πηγη:περί αλλοτρίωσης : δοσολογία, μέτρα και αντενδείξεις)

παραποιήσεις φωτογραφιών επί Στάλιν

 


Φωτογραφίες κατά κύριο λόγο της περιόδου Στάλιν στην πρωτότυπη τους μορφή και μετά την περιποίηση τους για να εξαφανιστούν διάφοροι “ενοχλητικοί”. Συν κάποιοι κολακευτικοί πίνακες.
***ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Πηγή :
” The Commissar Vanishes: The Falsification of Photographs and Art in Stalin’s Russia ” , David King

εξώφυλλο
————-
σ.16-17

φωτογραφία συνάντησης της Ομάδας για την Απελευθέρωση της Εργασίας (1897)

Αυτός που εξαφανίζεται (όρθιος αριστερά του Λένιν) είναι ο Alexander Malchenko. Μηχανολόγος φοιτητής την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Η μητέρα του συνήθιζε να κρύβει από την αστυνομία στο σπίτι της τον Λένιν. Με την επιστροφή του από την εξορία το 1900 ο Malchenko φαίνεται να εγκαταλείπει την επαναστατική πολιτική. Μετακόμισε στη Μόσχα όπου δούλεψε ως μηχανικός σε διάφορα κρατικά πόστα μετά την επανάσταση. Το 1929 συλλαμβάνεται κατηγορούμενος ως “σαμποτέρ” και εκτελείται στις 18/11/1930. Επί περίπου 30 χρόνια είχε “εξαφανιστεί” από τη φωτογραφία μέχρι που “επανεμφανίστηκε” το 1958. Η συγκεκριμένη παραποιημένη δημοσεύτηκε  το 1939
———–
σ.18-21
Παίζοντας σκάκι (1908):Λένιν (αριστερά) και Μποντγκάνωφ (δεξιά),στο Καπρί της Ιταλίας Όρθιος πάνω από τον Λένιν με το χέρι στο πηγούνι ο Γκόρκι
(1908):Λένιν(αριστερά),Μποντγκάνωφ (δεξιά) Όρθιος με το χέρι στο πηγούνι ο Γκόρκι
παραποιημένη στο άλμπουμ
παραποιημένη στο άλμπουμ “Λένιν” (πάνω):(1939)
Ο εξαφανισμένος αριστερά είναι ο Bazarov πρώην μπολσεβίκος που πέρασε στους Μενσεβίκους, δικάστηκε το 1931 , εκτελέστηκε το 1937. Ο δεύτερος εξαφανισμένος στη μέση με τα γυαλιά είναι ο Zinovii Peshkov μεγαλύτερος αδερφός του Sverdlov ο που ήταν ο επίσημα επικεφαλής του Σοβιετικού κράτους. Θεωρούσε τον Γκόρκι πνευματικό του πατέρα και πήρε το πραγματικό του όνομα. Μετανάστευσε στη Γαλλία όπου έγινε αξιωματικός στο στρατό της, μετέπειτα θα γίνει και στρατιωτικός σύμβουλος του Chiang Kai-Shek την δεκαετία του 30.
δημοσίευση το 1960:Εδώ θα επανέλθει ο Peshkov αλλά την θέση του Μενσεβίκου καταλαμβάνει μια κολόνα.
δημοσίευση το 1960:Εδώ θα επανέλθει ο Peshkov αλλά την θέση του Μενσεβίκου καταλαμβάνει μια κολόνα.
———-
σ.23-25
Σιβηρία 1915(ο Στάλιν τρίτος από αριστερά,όρθιος)
Σιβηρία 1915(ο Στάλιν τρίτος από αριστερά,όρθιος)

Σε φωτογραφία που βρέθηκε στα κρατικά αρχεία(η μεσαία) έχει εξαφανιστεί ο Κάμενεφ (ηγετικό στέλεχος των Μπολσεβίκων που ήταν αντίθετος με την κατάκτηση της εξουσίας τον Οκτώβρη του 1917 και εν τέλει εκτελέστηκε το 1936) (δεξιά του Στάλιν). Η εξαφάνιση υπάρχει και στο δημοσιευμένο άλμπουμ “Στάλιν”(η κάτω φωτογραφία) για τα γενέθλια του το 1939. Μαζί όμως έχουν εξαφανιστεί και άλλοι πέντε.

σ.30
Πίνακας του 1947 με τίτλο “ο Λένιν φθάνει στο Σμόλνυ την νύχτα στις 24 Οκτωβρίου”. Ο Λένιν ακουμπάει γεμάτος στοργή τον Στάλιν στον ώμο προτρέποντας σε μια κοινή συμπόρευση. Στην πραγματικότητα ο Στάλιν δεν ήταν εκείνη την στιγμή στο Σμόλνυ.
—-
σ.46
Ο Λένιν, ο Τρότσκι και ο Κάμενεφ (δεξιά και αριστερά του Λένιν) στην 2η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης (1919).Στο άλμπουμ δημοσιευμένο επί Μπρέζνιεφ (1967) “Ο Β.Ι. Λένιν και η τέχνη της φωτογραφίας” έχουν εξαφανιστεί οι δύο τελευταίοι.
—-
σ.66-73

Πασίγνωστη φωτογραφία τραβηγμένη από τον Goldshtein. στις 5 Μαϊου 1920. Δεξιά στο βήμα βρίσκεται ο Τρότσκι και ο Καμενεφ. Σε εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις της φωτογραφίας εξαφανίζονται είτε καλύπτονται οι τελευταίοι.

Ακόμη και σε δημοσιεύσεις της περιόδου Γκορμπατσώφ εξακολοθούν να κόβονται(βλ.πάνω).

2η πρωτότυπη
Μια άλλη πρωτότυπη φωτογραφία τραβηγμένη δευτερόλεπτα μετά την πρώτη από τον με τους Τρότσκι/Καμενεφ σε προφίλ.

Τρότσκι-Καμενεφ : εξαφανισμένοι
Η δεύτερη αυτή φωτογραφία ως βάση για παραποίηση … με σκαλιά αντί των Τρότσκι-Καμενεφ.

πίνακας του 1933
και εδώ δημοσιευμένη στην επίσημη κυβερνητική εφημερίδα με την παραπάνω μορφή (σκαλια αντί προσώπων) Ιζβέστια 21-1-1938 :

—–
σ.84-87

Ο D.King αναφέρει ότι αυτή η φωτογραφία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά αγάλματα φέρει όλες τις ενδείξεις ότι είναι πλαστή.



—-
σ.98-99

…δεκαετίες πριν την αφαίρεση των ελιών του Σημίτη
(το πρωτότυπο 1924(πάνω), και η δημοσίευση με τον κατάλληλο καλλωπισμό το 1939(κάτω) )


σ.110

Φωτογραφία του 1924 με τον Τρότσκι να μεταφέρεται σε αμάξι. Μπροστά του είναι ο Sergo Ordjonikidze επιφορτισμένος την περίοδο με την εδραίωση της Σοβιετικής εξουσίας στο Καύκασο. Σε μια αναδημοσίευση της το 1936 προς τιμήν των γενεθλίων του τελευταίου ο Τρότσκι και η γυναίκα του καλύπτονται ελαφρώς
“άκομψα”.

—-
σ.163


Ο υπεύθυνος της NKVD (για την περίοδο 36-38, κατά την λεγόμενη μεγάλη εκκαθάριση) , Nikolai Yezhov θα αντικατασταθεί το 1939 από τον Beria. Ο πρώτος θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί το 1940. Η εξαφάνιση θα περάσει και στις φωτογραφίες (η 2η παραποιημένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 1949).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...