Αναγνώστες

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

η Νωτερικοτητα ως κριση : δυο τρόποι ύπαρξης της νεωτερικότητας ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ,

η Νωτερικοτητα ως κριση 
  Η νεωτερικοτητα δεν είναι μια ενιαία έννοια , αλλά μάλλον εμφανίζεται με δυο τουλάχιστον τρόπους ύπαρξης .  Ο πρώτος είναι ...,μια ριζοσπαστική επαναστατική διαδικασία ..  Αυτη η νεωτερικοτητα καταλύει τους δεσμούς της με το παρελθόν και διακηρύσσει την εμμενεια του νέου παραδείγματος του κόσμου και του βίου. Αναπτύσσει τη γνώση και τη δράση   εν είδει επιστημονικού πειραματισμού και ορίζει μια τάση για μια δημοκρατική πολιτική  τοποθετώντας την  ανθρωπότητα και την επιθυμία  στο κέντρο της ιστορίας. 

Αυτή η νέα ανάδυση προκάλεσε εντουτοις έναν πόλεμο. [....]

Έγινε όντως μια αντεπανάσταση με την κυριολεκτική έννοια του όρου: μια πολιτισμική . φιλοσοφική , κοινωνική και πολιτική κινητοποίηση η οποία , αφης στιγμής ήταν αδύνατον να ξανακάνει  τα πράγματα όπως ήταν , αλλά και να καταστρέψει τις νέες δυνάμεις προσπάθησε να επιβληθεί στα αναδυόμενα  κινήματα και  στη διαμορφούμενη δυναμική και να σφετεριστεί την δύναμη τους. Αυτός είναι ο δεύτερος τρόπος  ύπαρξης της νεωτερικοτητας  ,που σκοπό έχει να καταπολεμήσει τις νέες δυνάμεις και να  εδραιώσει μια υπερισχυουσα δύναμη που θα τις συγκρατεί (σσ  111-112)




ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ( ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ / ΣΕΙΡΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...