Αναγνώστες

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΜΙΝΚ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟΥΣ /στο ΕΘΝΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΜΙΝΚ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟΥΣ

Ο Γερμανός που αποκάλυψε τα εγκλήματα των Ναζί

Εμαθε για τις θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα εξαιτίας ενός φοιτητή του που για να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του στην εργασία του, στα μέσα της δεκαετίας του '70 τον φιλοξένησε στο σπίτι του στην Ηπειρο.

Ο Γερμανός που αποκάλυψε τα εγκλήματα των Ναζί
Ηταν περίπου 35 χρονών και ήδη καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βρέμης, αλλά ήταν η πρώτη φορά που άκουγε από τους κατοίκους του χωριού Κάτω Πεδινά όσα είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής Κατοχής στην περιοχή.
Από τότε, ο Χριστόφορος Σμινκ Γκουστάβους αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιστορία της Ηπείρου. Εμαθε ελληνικά -είχε ήδη περάσει το... βασανιστήριο, όπως λέει, των αρχαίων ελληνικών στο σχολείο- και ήρθε ξανά, συλλέγοντας μαρτυρίες και ντοκουμέντα που ανέτρεψαν την ιστορία όπως είχε γραφεί μέχρι τότε.
Ο καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου της Βρέμης είναι σήμερα ένας από τους πιο ειλικρινείς φιλέλληνες. Βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, για να μιλήσει σε εκδήλωση για την Ιστορική Μνήμη προσκεκλημένος του Δήμου Χαϊδαρίου.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», θυμήθηκε συγκλονιστικές στιγμές από την έρευνά του.
  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...