Σχετικά με την αντιληψη του Εθνικισμου ως περιπου
Παιδικής Αρρωστιας ”
Θειος Ισιδωρας :”Κατανοω οτι και αυτοι, σαν κοινωνια, περνανε τωρα (με καθυστερηση δεκαδων δεκαετιων απο την υπολοιπη Ευρωπη) τη φαση της …εθνικης τους ολοκληρωσης, οπως και οι Αλβανοι, οπως την περασε (και την περναει ακομα ενα τμημα της) και η δικη μας κοινωνια.”
- Αν ηταν ετσι δεν θα παρατηρουσαμε ενα κυμα Εθνικισμου στην ιδια την Αμερικανικη κοινωνια του Σημερα μετα το 2001 …
Δεν θα παρατηρουσαμε ενα Κυμα εθνικισμου στην Σερβια της περασμένης δεκαετίας δυο περιπου αιωνες μετα την οικοδομηση του Εθνοκρατους και της εθνικής τους ταυτοτητας …
Η Γερμανια δεν περασε την φαση του εθνικισμου της το 1848 αλλά πολύ αργοτερα με κορυφωση τον Μεσοπόλεμο ….
η Γαλλία περνα στον ολοκληρωτικό εθνικισμό μετα το 1870 και ιδιως στον μεσοπόλεμο κ.λ.
- Ο Εθνικσμός δεν ειναι Ενα Φυσικό ή Βιολογικό φαινόμενο για να περνα φασεις Νμοτελειακής αναπτυξης η παιδικές αρρωστιες …
- Αν ηταν ετσι θα ηταν και κατι περιπου Μοιραιο .και δεν θα μπορουσε καν να αντιμετωπισθει,πολιτικά ή κοινωνικά..
-Ειναι συμφυτος με τις νεωτερικές κοινωνιές –περνα φασεις οξυνσης και υφεσης αναλογα και με την διεθνη συγκυρια αλλά και με την επικρατηση μιας ιδεολογιας ΄και με την αναδυση - καποιων πολιτικών δυναμεων
Και καμμια κοινωνια δεν ειναι Ατρωτη , σε καμμια περιοδο
… Εξαλλου ποτε δεν ηταν αδιαμεσολαβητος … Παντα διαμεσολαβειτο απο τα εκαστοτε μεσα , καποτε λόγιοι , εφημεριδες κ.λ.π
σημερα ΜΜΕ , Ιντερνετ , ακροδεξια ή Δεξια πολιτική ηγεμονία,προβοκατσιες εκμεταλευση της εθνικιστικής προπαγανδας του αντιπάλλου κ.λ.π
-Και οι Κυβερνησεις γλιστρουν στον εθνικισμό ή μαλλον τον εθνολαικισμό , οταν δεν μπορουν να καλύψυν την πληρη αποτυχια τους σε κρισιμους τομείς διαχειρισης .
Σχόλιο από Τζιτζιμιτζιχόντζιρας | Δεκέμβριος 18, 2007
σχ 384
http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/13/5-11-2007/
Αναγνώστες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟΥ Παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλαιτζίδου . / Πέτρος Θεοδωρίδης
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟΥ Παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλαιτζίδου : Πέτρος Θεοδωρίδης 1 Αγαπητοι φιλοι ...
-
όταν μας επισκέπτεται η Θεια Ακηδία καμιά φορά Βυθίζομαι σε τρυφερή ανία και καταργείται μέσ...
3 σχόλια:
συμφωνώ γενικά με την αντίρρησή σου, εκτός από το ότι, παρ' όλο που σωστά γράφεις
"Εξαλλου ποτε δεν ηταν αδιαμεσολαβητος … Παντα διαμεσολαβειτο απο τα εκαστοτε μεσα , καποτε λόγιοι , εφημεριδες κ.λ.π
σημερα ΜΜΕ , Ιντερνετ , ακροδεξια ή Δεξια πολιτική ηγεμονία,προβοκατσιες εκμεταλευση της εθνικιστικής προπαγανδας του αντιπάλλου κ.λ.π",
το εξειδικεύεις ως
"οι Κυβερνησεις γλιστρουν στον εθνικισμό ή μαλλον τον εθνολαικισμό , οταν δεν μπορουν να καλύψυν την πληρη αποτυχια τους σε κρισιμους τομείς διαχειρισης "
η θεωρία της μετάθεσης προβλημάτων από το εσωτερικό στην εξωτερική πολιτική, εκτός που εφαρμόζεται και αντίστροφα (π.χ. Κύπρος: ήττα και κολώβωση στα εξωτερικά, εσωτερική ευμάρεια ώστε να ξεχαστούν τα εξωτερικά) προϋποθέτει μια κοινωνία που εν τέλει είναι κάτι άλλο από τους φορείς, τους εκπροσώπους της και τους μηχανισμούς παραγωγής ιδεολογίας της, και η οποία καθοδηγείται άβουλη από τους παραπάνω. αλλά όλοι αυτοί ΕΙΝΑΙ μέρος της κοινωνίας, η οποία άλλωστε περιλαμβάνει απόψεις πολλές και διαφορετικές.
άλλωστε, αν ο εθνικισμός ήταν λύση στα εσωτερικά προβλήματα που δεν σηκώνουν λύση και είναι αφόρητα, τότε εθνικιστικά φαινόμενα θα παρατηρούσαμε μόνο σε φτωχές χώρες. αλλά οι μεγάλες δυνάμεις, οιοποίες ευημερούν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες (και ο πλούτος όπως και τα εσωτερικά προβλήματα είναι συγκριτικό μέγεθος) συντηρούν και αναπαράγουν τέτοιες αντιλήψεις π.χ. αμερικανοί στο ιρακ, βρετανοί για β. ιρλανδία, φώκλαντ κ.λπ.
ενδεχομένως να εννοείς εθνικιστικά κινήματα, π.χ. μιλόσεβιτς, σέσελι, χρυσή αυγή εδώ, σκίνχεντ στη γερμανία και στις ηπα. εγώ δεν εννοώ μόνο αυτά, αλλά μια γενικότερη τάση ή κατάσταση σκλήρυνσης προς τα έξω, με τάσεις επιβολής των απόψεων και με τη στρατιωτική δύναμη ή με (μη ναζιστική, π.χ. μη σκινχετ) λαϊκιστική ξενοφοβία κ.λπ.
γιαννη
-οσο κιαν φαινεται ετσι-
ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΩ...
λεω οτι ακριβώς λές κι εσύ:θεωρία της μετάθεσης προβλημάτων από το εσωτερικό στην εξωτερική πολιτική, εκτός που εφαρμόζεται και αντίστροφα (π.χ. Κύπρος: ήττα και κολώβωση στα εξωτερικά, εσωτερική ευμάρεια ώστε να ξεχαστούν τα εξωτερικά) προϋποθέτει μια κοινωνία που εν τέλει είναι κάτι άλλο από τους φορείς, τους εκπροσώπους της και τους μηχανισμούς παραγωγής ιδεολογίας της, και η οποία καθοδηγείται άβουλη από τους παραπάνω.
Οσο για το
''άλλωστε, αν ο εθνικισμός ήταν λύση στα εσωτερικά προβλήματα που δεν σηκώνουν λύση και είναι αφόρητα, τότε εθνικιστικά φαινόμενα θα παρατηρούσαμε μόνο σε φτωχές χώρες. αλλά οι μεγάλες δυνάμεις, οιοποίες ευημερούν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες''
ε αυτό ακριβώς ειναι και η Ουσια του Ποστ: Ο εθνικισμός δεν ειναι παιδική αρρωστια (-ουτε αφορά μονο καποιες Φτωχες χωρες του Τριτου κοσμου..
αντιθετα ειναι παραγωγο της Νεοφιλελευθερης Παγκοσμιοποιησης ..εκκρινεται μαζί της ...Σε φτωχες και πλουισες χωρες...
_ Καλό θα ηταν να συνεχισουμε και να εμβαθυνουμε αυτή τη Συζητηση -
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
το ζήτημα δεν είναι αν ο εθνικισμός εμφανίζεται και σε πλούσιες (=πλουσιότερες) ή μόνο φτωχές χώρες, αλλά αν εμφανίζεται σε περιόδους που οι πλούσιες χώρες ευημερούν. αυτό συμβαίνει (π.χ. ηπα του 80-90) και το ανέφερα, επειδή έγραψες ότι ο εθνικισμός-εθνολαϊκισμός προωθείται από τις ελίτ "οταν δεν μπορουν να καλύψουν την πληρη αποτυχια τους σε κρισιμους τομείς διαχειρισης". αλλά το 90 οι ηπα κυριαρχούσαν οικονομικά και πολιτικά. στα αίτια της εμφάνισης του εθνικισμού σε πλούσιες, ευημερούσες ή σε κρίση, χώρες, εστιάζω το σχόλιό μου.
ως προς το ότι ο εθνικισμός δεν φθίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά επανεμφανίζεται κατά διαστήματα, και γι αυτό δεν είναι παιδική αρρώστια, συμφωνούμε.
ενδεχομένως μια κρίση να οδηγεί στον εθνικισμό. αλλά μια κρίση, ιστορικά, μπορεί να οδηγήσει και σε αριστερές επαναστάσεις κι εξεγέρσεις (άλλο αν σήμερα είναι δύσκολο).
δεν εννοώ ότι σε περίπτωση αντιστροφής της συνήθους πρακτικής (π.χ. όπως στην Κύπρο) εκεί δεν είναι πάλι η κοινωνία, κάποια μέρη της, που έχουν αυτήν την άποψη.
Δημοσίευση σχολίου