το Μπλόκαρε το Fb Συμπαρασταθείτε στη Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

ΥouPayYourCrisis Το ευρωομόλογο θα διασώσει τον καταχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο αλλά θα πλήξει σοβαρά τον εύρωστο βορρά - Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα πριν την έξοδο της από το ευρώ…..

Το ευρωομόλογο θα διασώσει τον καταχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο αλλά θα πλήξει σοβαρά τον εύρωστο βορρά - Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα πριν την έξοδο της από το ευρώ…..

απόσπασμα:

Τι είναι το ευρωομόλογο; Είναι το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων της χωρών της ευρωζώνης οι οποίες εγγυώνται ένα ομόλογο  το οποίο π.χ. θα απορροφηθεί από την Ελλάδα και δανειστές θα είναι ευρωπαϊκές χώρες, ευρωπαϊκές τράπεζες ή διεθνείς επενδυτές. Εκ πρώτης όψεως είναι μια καλή λύση. Ο σχεδόν χρεοκοπημένος ευρωπαϊκός νότος αναζητά απελπισμένα μια λύση σταθερού δανεισμού. Η Ελλάδα για να δανειστεί σήμερα από τις αγορές στην 10ετία θα πληρώσει 14,5% δηλαδή σε 10 χρόνια θα έχει πληρώσει 14,5% επί 10 ίσον 145%. Δηλαδή αν δανεισθεί 10 δις ευρώ θα επιστρέψει σε 10 χρόνια 24,5 δις ευρώ, 10 δις το αρχικό κεφάλαιο και 14,5 δις ευρώ οι τόκοι….δηλαδή χρεοκοπία. Άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές. Με το ευρωομόλογο το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της ευρωζώνης θα διασφάλιζε το νέο ευρωομόλογο και έτσι η Ελλάδα θα δανειζόταν π.χ. στο 3,5% ή στο 3% ή στο 4% στην 10ετία.Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο δανεισμός της Ελλάδος θα ήταν πολύ πιο επωφελής.


 Όμως το ευρωομόλογο κάποιους ευνοεί και κάποιους όχι. Η Ελλάδα που είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας οτιδήποτε άλλο πριν την χρεοκοπία την ευνοεί. Όμως τον ευρωπαϊκό βορρά θα τον πλήξει εις διπλούν.Το ευρωομόλογο είναι όπως αναφέρθηκε το αποτέλεσμα, το άθροισμα της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης.Η Γερμανία δανείζεται στην 10ετία π.χ. 2,6 -2,4 % λόγω του ευρωομολόγου όμως,  επειδή η Γερμανία θα έχει επωμιστεί όπως και άλλες χώρες τον δανεισμό του προβληματικού ευρωπαϊκού νότου η αγορά θα αυξήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Πιθανότατα το 2,6-2,4% να γίνει 3,5% ή 4%. 
Δηλαδή ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει γιατί οι έλληνες ή οι ιρλανδοί ή πορτογάλοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκους τους με σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου