Αναγνώστες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

για την περιπτωσιν του Max Keiser. (Του Σπύρου Λαπατσιώρα)31/5/2010







Σημειωμα της Σπηλιάς Του Νοσφερατου 
------------------------------------------------------------


Το παρακάτω κειμενο ειναι του  Σ.Λ. και το ελαβα με Μέηλ. .. Αναφερεται στην περιπτωση 
Max Keiser  οι συνεντευξεις του οποιου θεωρουνται πολύ...επαναστατικές απο ορισμένους ....κυκλους .
.Απαλειψα και μιαν  οξειαν εκφρασιν-χρακτηρισμόν .Ελπίζω να κατανοει τους λόγους ο συντακτης του κειμένου ....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΚΕΙΜΕΝΟ

Δεν κάθισα να ελέγξω τη μετάφραση και σχολιάζω το κείμενο στα ελληνικά για ευκολία. Το σχολιάζω μόνο και μόνο επειδή έχει διακινηθεί πολύ στους αριστερούς κύκλους. Η κριτική είναι πρόχειρη και βιαστική επειδή μου φαίνεται να πέφτει το επίπεδο της αριστερής συζήτησης και της παράδοσης που έχουμε σε όλα το φάσμα της αριστεράς η τόση ενασχόληση με αυτόν τύπο.
    Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε ως αριστερά με κάτι απίθανους τύπους σαν αυτόν, θυμίζει αμερικάνο πάστορα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, που το μόνο που προσφέρουν είναι α) κραυγές ενάντια στους «οικονομικούς τρομοκράτες» που θέλουμε να τις ακούσουμε, γιατί ακούγονται ριζοσπαστικά –αλλά να μη ξεχνάμε πόσο ριζοσπαστικά μιλούσε ο Χίτλερ ενάντια στο κεφάλαιο, ή ο ντε Γκώλ ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό, οπότε ας μη ταυτιζόμαστε με όποιον φωνάζει δυνατά και λέει να πληρώσουν οι κλέφτες. Το αίτημα να πληρώσουν οι κλέφτες, και μάλιστα κάποιοι επιλεγμένοι κλέφτες, πχ η Wall Streeet, ήταν ένα σύνθημα που σε τελευταία ανάλυση στήριζε το πολιτικό πρόγραμμα της Δεξιάς και όχι της Αριστεράς β) πλήρη δικαιολόγηση και κάλυψη στην πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Παπανδρέου, εφόσον 1) το κακό έρχεται απ’ τις αγορές, έξω από εμας και πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές 2) υπήρχε κακοδιαχείριση στην ελληνική οικονομία και γι’ αυτό έγινε ότι έγινε 3) απαιτείται ξεκαθάρισμα και εθνική ανόρθωση.
   
    

    1. Σχολιασμός του πρώτου video
    Το  τελευταίο διάστημα έχει διαδοθεί ένα  βίντεο ηλεκτρονικά του Max Keiser το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα. Στη συνέχεια κάνω μία κριτική ανάλυση του περιεχομένου των θέσεών του.
    Το  βίντεο βρίσκεται στη διεύθυνση
    αλλά  και σε πολλές άλλες διευθύνσεις  και έχει διαδοθεί ηλεκτρονικά σε διάφορες λίστες
    Το  κείμενο έχει μία ριζοσπαστική μορφή  λόγου η οποία συγκινεί, σχηματίζει κάποιες σκηνές για το ποιοι συγκρούονται πάνω σε αυτό το θέμα το οποίο επίσης είναι καλό γιατί αμφισβητεί δια αυτής της συγκρότησης ότι το θέμα του χρέους είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα, ουδέτερο το οποίο επιδέχεται μονόδρομες λύσεις αλλά έχει ένα περιεχόμενο το οποίο είναι προβληματικό.
    Κάνω  την ανάλυση που ακολουθεί  επειδή θεωρώ ότι η διάδοσή  του δεν οφείλεται μόνο στη ριζοσπαστικότητα και αμφισβήτηση της ουδετερότητας κάποιων οικονομικών πολιτικών. Με ένα διαφορετικό τρόπο ακριβώς λόγω των προηγουμένων, το περιεχόμενο (δηλαδή οι ένοχοι, οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που διαγράφει, οι μορφές λύσης που προτείνει) επίσης τυγχάνει μίας αναγνώρισης.
    Παραθέτω  το κείμενο της συνέντευξης και  παρεμβάλλω σχόλια. Τα κεφαλαία δεν  είναι δικά μου στο κείμενο  της συνέντευξης αλλά από αυτόν  που μετέγραψε την συνομιλία  από το τηλεοπτικό βίντεο σε ελληνικά.
    Το κείμενο της συνέντευξης 
AL Jazeera: – Max Keizer, οι άλλοι δυο κύριοι είπαν για το ελληνικό πρόβλημα πως «Δεν υπάρχει άλλη λύση!»* Εσυ τι λες;
Λοιπόν, ας αφήσουμε τα… ούζα, κι ας πιάσουμε τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Το ποσοστό  του Χρέους στο ΑΕΠ(=ακαθάριστο εθνικό προϊόν) (που σακατεύει την Ελλάδα) ήταν ΙΔΙΟ, σαν ποσοστό, το έτος 2000 !
- ΓΙΑΤΙ  λοιπόν δεν είχε αποκαλυφθεί; -Διότι η Goldman Sachs, σε συνεργασία  με την Ελληνική κυβέρνησή… ..απέκρυψε  ΠΑΡΑ πολλά Δις. χρέους !
ΙΔΟΥ  το πρόβλημα: Η ΣΥΝΕΡΓΙΑ τραπεζιτών (της Goldman Sachs και της Wall Street)… …με την Ελληνική κυβέρνηση, για Χάλκευση Δεδομένων !
Για να διορθώσει το πρόβλημα, η Ελλ. κυβέρνηση  έστειλε πράκτορες, και έβαλε  πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, σαν…. επικεφαλής στην έρευνα ! 
Δηλαδή, πάσχουν από το… “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” ! Πιάστηκαν ΟΜΗΡΟΙ διεφθαρμένων τραπεζιτών της WALL STREEΤ και… κατηγορούν τον εαυτό τους και αυτο-μαστιγώνονται… …για τη διαφθορά άλλων (της WALL STREET) !

    1) Επαναλαμβάνει  την μπαρούφα ότι υπήρξε πρόβλημα  απόκρυψης χρέους το 2000. Το γεγονός είναι ότι η προεξόφληση εσόδων και η μετάθεση τωρινών χρεών στο μελλοντικούς λογαριασμούς είναι μία πρακτική η οποία ήταν κυρίαρχη και συνηθισμένη σε εταιρείες και σε κυβερνήσεις εκείνη την εποχή. Αν δεν την έκανε η Goldman Sachs θα την έκανε η Εθνική Τράπεζα ή ο πρώτος λογιστής που θα προσλαμβανόταν και θα την αποδεχόταν η Eurostat όπως αποδέχτηκε αντίστοιχες πρακτικές και άλλων χωρών

    Αυτή  η μπαρούφα εκπορεύθηκε από πλευράς  συντηρητικών κύκλων το τελευταίο διάστημα (και πολύ σύντομα χάθηκε από το προσκήνιο για προφανείς λόγους) όταν προσπαθούσαν να ζυμώσουν τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (δημοσιογράφους και αναλυτές σαν το Keiser) και τελικά την κοινή γνώμη της Ευρώπης για το ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε παραποιήσει στοιχεία για την εισαγωγή της στο Ευρώ και επομένως δεν αξίζει χρηματοδότηση και στη βάση αυτή να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους αποπομπής της Ελλάδας από τα Ευρώ.

    2) Η  μπαρούφα αυτή είναι αναγκαία  ωστόσο, γιατί στηρίζει το κεντρικό  επιχείρημα ότι το πρόβλημα  είναι πρόβλημα διαφθοράς. Διαφθοράς της Wall Street, της ελληνικής κυβέρνησης επειδή χαλκεύουν στοιχεία.

    Τώρα  τι είδους διαφθορά είναι αυτή; Είναι  διαφθορά των τραπεζιτών και των  managers για να κερδίζουν και να δίνουν δωράκια στους εαυτούς τους.

    Το  σύνθημα ενάντια στη διαφθορά ωστόσο είναι δεξιό σύνθημα.

    Δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η  ίδια η λειτουργία του συστήματος χρηματοδότησης αλλά πρόβλημα σε τελευταία  ανάλυση της φύσης του ανθρώπου ο οποίος διαφθείρεται για να κερδίζει. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι κανόνες που καθορίζουν και τις μορφές παραβίασής τους αλλά η παραβίασή τους.

Max Keizer Ε, αυτή η κατάσταση, είναι εντελώς γελοία !
-ΔΥΟ  Έλληνες αναλυτές μας είπαν  πως “χρειάζονται κι άλλοι  φόροι”, ή “να μειωθεί η διαφθορά”…  αλλά η Goldman Sachs, που έδωσε τέτοιες συμβουλές, πλήρωσε φόρο πέρυσι, λιγότερο από 1 %  ! Δηλαδή για να πάρουν δωράκια τα golden boys της Goldman Sachs… …ζητάτε από τον Ελληνικό λαό να πληρώσει κι άλλους φόρους ; Αποζημιώνεται από τη Goldman Sachs ο λαός σας, ή μήπως… έχει μετοχές της;

-Αυτό  είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ !
-Γιατί  ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ τους συμπατριώτες  σας; Είναι ΨΕΜΑ το “δεν  υπάρχει άλλη λύση”!  Λύση μπορεί  να είναι και η… ΕΞΕΓΕΡΣH !  Γιατί δεν πετάτε έξω την  κυβέρνησή σας; Αφού είναι…  ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ !


    Η Ριζοσπαστικότητα του λόγου (Εξέγερση) στην υπηρεσία ενός δεξιού στόχου (διαφθορά της κυβέρνησης). Η αντίθεση με το σχήμα φόροι για το λαό – δωράκια στα Golden Boys είναι μια αρκετά εύκολη αντίθεση που γίνεται εύκολα κατανοητή ειδικά στο αγγλόφωνο κοινό όπως και ο στόχος: διαφθορά. Δεν παύει όμως η μεν πρώτη να υπονοεί τη θέση ότι αν δεν παίρνουν δωράκια τα golden boys όλα θα είναι καλά, επομένως το πρόβλημα είναι στη διαχείριση που κάνουν τα golden boys και όχι στην ίδια τη μορφή του τραπεζικού συστήματος και δεύτερο ότι αν μπεί μία τάξη και δεν υπάρχει διαφθορά επίσης όλα θα είναι καλά.

    Ορθά  επισημαίνει ότι οι συμβουλές  είναι κερδοφόρες και το κόστος δεν  επιμερίζεται σε όλους το ίδιο.

(Αλ Τζαζίρα): Max Keizer, ξέρουμε ότι δεν θα γίνει εξαγορά του χρέους από άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. Μήπως πρέπει να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ ; -ή θα ήταν χειρότερα, έτσι ;

-ΣΙΓΑ μην πηδήξει απ’ το… τηγάνι στη φωτιά !
Αφού το ΔΝΤ… είναι η ίδια η Goldman Sachs ! Το ΔΝΤ, η Goldman Sachs, η Wall Street, η Διεθνής Τράπεζα, ΟΛΟΙ είναι ίδια κλίκα ! ΟΛΟΙ αυτοί έχουν στενή συνεργασία, που φάνηκε στην αρχή της Κρίσης, πριν 2 χρόνια. Οπως είπε κι ο Γουώρεν Μπάφετ, “Οταν φεύγει η παλίρροια, τότε βλέπεις ποιος… ΔΕΝ φορά μαγιώ” !


    Εδώ φτιάχνεται η σκηνή της σύγκρουσης: από τη μία μεριά η Wall Street, το ΔΝΤ. Δηλαδή για το πρόβλημα της Ελλάδας η συμμαχία που φέρνει την ευθύνη είναι αυτοί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση στη βάση ότι εξαπάτησαν την ΕΕ καθότι διεφθαρμένοι. Τώρα το ότι αυτό φάνηκε πριν δύο χρόνια με την αρχή της κρίσης είναι λίγο αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αρκετά ρητορικός και τον αφήνουμε να κάνει μπλούμ

Max Keizer Τώρα, όσον αφορά την Κρίση Χρέους, στερεί τις δανειοληπτικές δυνατότητες εταιρειών – ή χωρών όπως Ελλάδα. Αλλά το ίδιο είναι και η Ισπανία και οι άλλες χώρες των “PIGS”… …και η Ισλανδία, που στις 6 Μαρτίου ψήφισε να ΜΗΝ πληρώσει το χρέος της. (οι οικονομικοί τρομοκράτες της Wall Street είχαν κάνει παρόμοια ζημιά στην Ισλανδία)


    Η πρόταση μη πληρωμής του χρέους η οποία στο βαθμό που το κρατικό χρέος ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια για τις περισσότερες χώρες και συνοδεύεται αυτή η αύξηση νε πολιτικές περιορισμού των κοινωνικών οικονομικών δικαιωμάτων δημιουργεί τις συνθήκες για να τεθεί ως διεθνές σύνθημα  μαζί με τη λανθασμένη ανάλυση ότι υπεύθυνοι είναι οι οικονομικοί τρομοκράτες και όχι οι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο συσσώρευσης το οποίο δεν καταργείται με την εξορία των συγκεκριμένων οικονομικών τρομοκρατών. Να το πούμε διαφορετικά: δεν είναι και πολύ ριζοσπαστικό σήμερα να στρέφεσαι εναντίον των οικονομικών τρομοκρατών, των ιδιωτικών Αμερικάνικών τραπεζών όταν αυτός ο στόχος μπορεί και έχει υπογραφεί από τον Σαρκοζί και μερικώς από την Μέρκελ.

Max Keizer - Οσον αφορά Γαλλία και Γερμανία, όμως… Η Γερμανία σε εξαγωγές είναι 2η διεθνώς! Αρα, δεν νοιάζεται για “πτώση του Ευρώ”, Αρα, χρησιμοποιεί την Ελλάδα, σαν εξιλαστήριο θύμα της ! Λέει “Ορίστε το κακό παιδί η Ελλάδα, που έβαλε το Ευρώ σε μπελάδες”… ή “πρέπει να συνετίσουμε την Ελλάδα”, αλλά οι ίδιοι ωφελούνται αφάνταστα… (αφού είναι εξαγωγικές χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν είναι…)


    Υπάρχει μία δεύτερη σκηνή: η Γερμανία μαζί με Γαλλία εναντίον των PIGS

    Λανθασμένη ανάλυση, πρώτον γιατί η Γερμανία με την Γαλλία δεν έχουν την ίδια στάση, δεύτερο δες παρακάτω για εξαγωγές Γερμανίας.

(Αλ Τζαζίρα):  Το θέμα είναι όμως… ΠΩΣ να  δικαιολογήσουν οι άλλες χώρες στους δικούς  τους λαούς, να πληρώσουν αυτοί την Ελλάδα!

    Max Keizer Ε, μπορεί να μην κάνουν τίποτα, διότι ξέρουν ότι οι κερδοσκόποι έβαλαν ΣΤΟΧΟ το Ευρώ! Με λίγα λόγια, τα αρνητικά στοιχήματα κατά του Ευρώ, έχουν φτάσει σε ιστορικό ΖΕΝΙΘ ! Πάρα πολλά δισεκατομμύρια έχουν παιχτεί σαν στοίχημα, υπέρ της πτώσης του Ευρώ.
    Μεγάλος κερδισμένος θα γίνει η Γερμανία -που είναι μια τεράστια Αγορά  Εξαγωγών!


        
    Η συνομωσιολογία σε όλο της το μεγαλείο. Υπάρχει μία αντιστροφή αίτιας-αποτελέσματος. Ενώ οι οικονομικές πολιτικές και οι οικονομικές τάσεις συντείνουν στην πτώση του Ευρώ και οι παίκτες στις αγορές χρήματος το διαπιστώνουν και τοποθετούνται ανάλογα για να κερδίσουν από αυτό υποστηρίζεται έμμεσα ότι την πτώση του Ευρώ θα την προκαλέσουν οι κερδοσκόποι που βάλανε στόχο το ευρώ και κερδισμένος θα είναι η Γερμανία λόγω φτηνού ευρώ που θα φτηνύνει τα εμπορεύματα που εξάγει.


        
    Επομένως  συμπληρώνεται η σκηνή: Wall Street και διεθνείς οργανισμοί (bonus και κέρδη από στοιχήματα)+ Γερμανία (εξαγωγές) έχουν συμφέροντα από την κατάσταση στην Ελλάδα + μία διεφθαρμένη κυβέρνηση η οποία ομονοεί με αυτούς. Εναντίον της Ελλάδας, την οποία χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.


        
    Να  παραθέσουμε μερικά στοιχεία που  κάνουν την προηγούμενη εικόνα που  φιλοτεχνεί ο Keiser προβληματική και μερικά ερωτήματα που δείχνουν την απλοϊκότητα της αντίληψης.

        
    Όντως η Γερμανία αποτελεί τη 2η εξαγωγική χώρα στον κόσμο η οποία επλήγει πολύ από την κρίση. Μία υποτίμηση του ευρώ όντως θα βελτίωνε τις εξαγωγικές της επιδόσεις αλλά συγχρόνως και μένοντας μόνο στο επίπεδο του εμπορίου θα αύξανε την τιμή του πετρελαίου εφόσον αυτό πληρώνεται σε δολάρια και φτηνό ευρώ σημαίνει ακριβό πετρέλαιο.

        
    1) Επιπλέον οι χώρες που εξάγει  τα προϊόντα της η Γερμανία  είναι (στοιχεία του 2009 αλλά  παρόμοια δομή έχουν και άλλες χώρες): στην Ευρώπη κατευθύνεται το 63% των εξαγωγών. Στις ΗΠΑ 6,7% και Συνολικά στην Αμερική το 10% και στην Ασία το 14%. Με πιο τρόπο θα βελτιωνόταν επομένως δραστικά το εξωτερικό εμπόριο με μία υποτίμησης όταν ο κύριος όγκο των εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες του ευρώ;

        
    2) Υπάρχει ένας πιο απλός μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορούσε κανείς να παρέμβει: μέσω τα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Γερμανία επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις της. Γιατί δεν το κάνει αντί να ακολουθεί σκοτεινά και καταχθόνια σχέδια τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;

        
    3) Θυμίζουμε ότι το ευρώ εισήχθη  σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.  Τώρα έχει φτάσει σε ισοτιμία 1,3-1,4 ενώ είχε αγγίξει και το 1,5 πριν από την κρίση και  στα πρώτα στάδιά της. Τι είδους σατανικό σχέδιο είναι αυτό που εξελίσσεται ώστε να συζητάμε για υποτίμηση που δεν αγγίζει ούτε την ισοτιμία εισαγωγής;

        
    4) Υπάρχει κανένα σατανικό σχέδιο  για την σχετική ανατίμηση  του δολαρίου ή απλά το γεγονός  ότι με την έναρξη της κρίσης  υπάρχει μία φυγή των παικτών στις χρηματαγορές προς της ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων; Υπάρχει κανένα σατανικό σχέδιο για την πτώση του ευρώ η απλά οι παίκτες στις αγορές χρήματος διαπιστώνουν ότι η πολιτική της ΕΕ αυξάνει το ρίσκο για τις αγορές χρέους της Ευρώπης και επομένως στρέφονται αλλού και συγχρόνως βαθαίνει την ύφεση οπότε τοποθετούνται από τώρα στην προοπτική μίας υποτίμησης η οποία θα προκληθεί από την παράταση της καθίζησης του εμπορίου εντός ευρώπης;

        
    Είναι τόσο δύσκολο να διαβλέψει κανείς τις τάσεις ανατίμησης/υποτίμησης νομισμάτων και να προσπαθήσει να κερδίσει από  αυτές ή αποτελεί ένα μυστικό καταχθόνιο σχέδιο;


        
    Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν  εξάγει γενικά και αόριστα ή απλά έχει εμπορικό έλλειμμα μόνο με τις  χώρες τα Ευρώπης,


    Max Keizer Έτσι -βασικά- ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ την Ελλάδα. Οι φτωχοί Ελληνες χάνουν δουλειές και υφίστανται “μέτρα λιτότητας”.

    Τα  μέτρα όμως, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καμία  σχέση με ριζικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας! Οι Έλληνες είναι  …λουκάνικα που ρίχνονται στο  Τραπεζικό Εργοστάσιο της Wall Street !


        
    Ριζικές μεταρρυθμίσεις; Τι εννοεί ο ποιητής; Όταν συζητάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις σε κανάλια υπαγόμαστε στην ορολογία του νεοφιλελευθερισμού. (χαρακτηριστική η θέση του για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ)


    Max Keizer Πρέπει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ μπίζνες της Goldman Sachs, στην Ελλάδα! Εσείς οι Έλληνες πρέπει να ΔΙΩΞΕΤΕ όλες τις εταιρείες της Wall Street, από τη χώρα σας !
    Αν  ΔΕΝ απαλλαγείτε απ’ τους Οικονομικούς ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ στη χώρα σας, θα χάνετε δουλειές, η ανεργία σας θα ανεβαίνει  και το βιοτικό επίπεδό σας  συνεχώς θα πέφτει !


        
    Απαλλαγή  από τις εταιρείες των ΗΠΑ (το όνειρο σχεδόν κάθε εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Ο Εχθρός είναι εξωτερικός και έχει βρεί κάποιους δοσίλογους διεφθαρμένους εντός μας. «Εμείς» ενωμένοι εναντίον του εξωτερικού εχθρού)

    Max Keizer Διότι… γίνατε ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ. Δεν τό’ χετε καταλάβει; -ΔΙΩΞΤΕ τους! Εκτός αν… σας αρέσει κιόλας!
    Μπορεί  να… γουστάρετε να σας ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ τρομοκράτες! Μπορεί να’ ναι το…  βίτσιο σας! (Μερικοί άνθρωποι ΕΙΝΑΙ  σαδομαζοχιστές…) Αν όμως ΔΕΝ είστε  έτσι, τότε ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ από τους Οικονομικούς ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ στη χώρα σας!
    (τέλος)


        
    (αν  δεν κάνει μπίζνες η Wall Street ποιος θα κάνει στη θέση της; Η Εθνική τράπεζα, η Ντόιτσε Μπάνκ, η UBS ή άλλα τραπεζικά μεγαθήρια της Ευρώπης;).

        
    Εδώ φαίνεται η φτώχεια της ανάλυσης.


        
    Επί του πολιτικού τώρα. Τι σημαίνει να κράζουμε  ως κύριους ενόχους τους διεθνείς κερδοσκόπους, και τη Wall Streeet: Σημαίνει ότι αγνοούμε ότι αυτοί δρουν σύμφωνα με τους κανόνες του καπιταλισμού όπως αυτός λειτουργεί στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Δεν λέμε δημόσιο τραπεζικό σύστημα αλλά όχι στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και μόνο. Αν επεκτείνουμε το κράξιμο σε κάθε μορφής ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα τότε δεν μπορείς πλέον να στηρίζεσαι σε ένα αίτημα διαφθοράς, δηλαδή μία παραβίαση των κανόνων του παιχνιδιού για ίδιον όφελος.

        
    Τι  σημαίνει να κράζουμε τη Γερμανία επειδή έχει συμφέρον να προωθήσει εξαγωγές με πτώση του Ευρώ; Ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το κοινωνικό συμβόλαιο που είναι σε ισχύ στη Γερμανία και αυτό υπερασπίζεται με πάθος η συντηρητική κλίκα που κυβερνά τη γερμανία.


        
    Με  άλλα λόγια: σε τι διαφέρει η Εθνική Τράπεζα από την Goldman Sachs. Μόνο στην κλίμακα μεγέθους. Ο,τι κάνει η Goldman Sachs το κάνει και η Εθνική Τράπεζα σαν μηχανισμός λειτουργίας. Η κριτική σήμερα η αναγκαία δεν μπορεί να είναι ενάντια σε ένα εθνικό καπιταλισμό είτε πρόκειται για τον Αμερικάνικο είτε για το Γερμανικό. Αλλά ενάντια πρώτα και κύρια στο δικό της καπιταλισμό και κατόπιν στη διεθνή τάξη που στηρίζει το καπιταλισμό.


        
    Ο keiser έχει μία ριζοσπαστικότητα στο λόγο του και νομίζω ότι αυτό έχει κάνει δημοφιλές το βίντεο μαζί με την ρητορική εναντίον των οικονομικών τρομοκρατών.


        
    Τι  λέει: σας καλούνε να πληρώσετε  δωράκια. Διεφθαρμένη κυβέρνηση  και διεθνές σύστημα. Όλοι είναι  ίδιοι, κοράκια που επιτίθενται  στους λαούς του κόσμου. Τα μέτρα  είναι απάτη γιατί δεν μεταρρυθμίζουν πραγματικά την οικονομία. Σας χρησιμοποιούν. Εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης, διώξτε τους Οικονομικούς τρομοκράτες. Είστε αιχμάλωτοι αν δεν αντιδράσετε τότε σημαίνει ότι είστε σαδομαζοχιστές. Εγώ σας λέω την αλήθεια και αν δεν την αναγνωρίζετε τότε σημαίνει ότι δεν θέλετε να τη δείτε, ελιτίστικος λόγος.


        
    Η ριζοσπαστικότητα του λόγου του  μας συγκινεί. Τι πρέπει να γίνει  σήμερα; Όντως να υπάρξει κάποιας  μορφής εξέγερση; Τι λέμε για την  απουσία αυτής της εξέγερσης; Ότι ο κόσμος έχει αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση. Ποια είναι η πιθανή στάση απέναντι σε μία τέτοια αποδοχή τι στιγμή που εμείς «ξέρουμε την αλήθεια»; Να κατηγορήσουμε το πλήθος για σαδομαζοχισμό.

        
    Το  εναντίον σε εθνικούς καπιταλισμούς  είναι η δομή του λόγου του  εθνικισμού. Εμείς το ζήσαμε έντονα την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα μετά το 90.

        
    Αποτελεί  αυταπάτη να υιοθετήσουμε το περιεχόμενο  μίας ριζοσπαστικής μορφής λόγου  επειδή μόνο και μόνο μιλά ριζοσπαστικά. Ο χίτλερ είχε πιο ριζοσπαστική μορφή  λόγου. Οι αγωνίες και τα αδιέξοδα τα οποία ζεί η ελληνική κοινωνία δημιουργούν τους όρους μίας ριζοσπαστικότητας και την ανάγκη συγκρότησης εχθρών προς τους οποίους θα στραφεί η οργή και το μίσος το οποίο θα παράγεται από κάθε απόλυση, από κάθε ματαίωση.

        
    Ο στόχος δεν μπορεί να είναι η διαφθορά αλλά το σύστημα το οποίο επιτρέπει να αναπαράγονται αυτές οι μορφές διαφθοράς. Είναι εύκολο να πούμε έξω η Wall Street και επομένως να αφήσουμε χώρο για το ντόπιο τραπεζικό σύστημα αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε να γίνουν δημόσιες οι τράπεζες.


        
    Και ένα τελευταίο: η Σοβιετική ένωση δεν διαλύθηκε επειδή δρούσε η CIA στο εσωτερικό της. Η ιστορία δεν παράγεται ως αποτέλεσμα του πολέμου μυστικών υπηρεσιών. Μπορεί κάποιος να δράσει μόνο αν υπάρχουν οι όροι που επιτρέπουν τη δράση του




    1. Σχολιασμός  του δεύτερου video
βρίσκεται στη διεύθυνση

Max Keiser: Ε, ναι. Το ερώτημα για την Ελλ. κυβέρνηση είναι… – ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ έγιναν ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ; ! Αυτές τις μέρες, συζητιέται στην Ολλανδία να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ η Goldman Sachs! Στη Βρεταννία, το ΙΔΙΟ.Στις Η.Π.Α. η επιτροπή S.E.C. ετοιμάζεται να μηνύσει τη Goldman Sachs για ΑΠΑΤΗ! Η Goldman Sachs μεθόδευσε την απάτη που έβαλε την Ελλάδα παράνομα στην Ευρωζώνη. Τα χρέη της Ελλάδας προέκυψαν σαν αποτέλεσμα απάτης με δόλια κίνητρα.


    Η εμμονή του με την Goldman Sachs και τους «οικονομικούς τρομοκράτες» δεν μας λέει πολλά πράγματα

    Πρώτον  είναι λάθος ότι Τα χρέη της  Ελλάδας προέκυψαν σαν αποτέλεσμα απάτης με δόλια κίνητρα. Ότι έγινε τότε έγινε σε σχετικά μικρή κλίμακα, όπως παρατηρεί και η έχουσα καλύτερη σχέση με τη πραγματικότητα ανταποκρίτρια της Ελευθεροτυπίας στο video. Επίσης ότι έγινε το έκαναν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, εφόσον οι διάφορες μορφές μετάθεσης χρέους, θυμίζω τον όρο της εποχής: δημιουργική λογιστική ήταν νόμιμη και αποτελούσε συνήθη πρακτική για όλους τους κεφαλαιούχους και τα κράτη.

    Δεύτερον  για τα χρέη δεν ευθύνονται οι κακοί  ξένοι αλλά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο  του καπιταλισμού: αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου. Δευτερογενή μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο και επομένως μείωση στα κρατικά έσοδα, ή καλύτερα μη- αύξησή τους τη στιγμή που η Ελλάδα είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας μέχρι το 2008 σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Πρωτογενή λόγω της μείωσης της μερίδας των μισθών (το κομμάτι της πίττας που ανήκει στους μισθωτούς) και αύξηση της μερίδας των κερδών σε ιστορικό επίπεδο, που οδήγησε σε υψηλή σχετική φτώχεια (20% σταθερά τα τελευταία 11 χρόνια) και υψηλές ανισότητες. Αυτό είναι το οικονομικό έγκλημα αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι ξένοι αλλά ο εγχώριος ταξικός συσχετισμός και η κυριαρχία των νεοφιλελευθέρων (.....) τύπου Σημίτη και Χριστοδουλάκη. Δεν αναφέρουμε Ολυμπιάδα, Αμυνα, Εκκλησία, φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, φορολογία 7% στις τράπεζες,, δάνεια για να πραγματοποιηθούν οι μεταβιβάσεις δημοσίων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο (Τράπεζες, ΟΤΕ) και απώλεια εσόδων από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, off-shore εταιρείες για φοροαπαλλαγές, μη-πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και πολλά άλλα, δομημένα ομόλογα, παίξιμο αποθεματικών στο χρηματιστήριο και πολλά άλλα.

    Με  άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία  απάτη. Τόσα χρόνια λέγανε ρητά και  δυνατά ότι θα μειώσουμε τους φόρους στα κέρδη και θα αυξήσουμε τους φόρους στους μισθούς. Θα έχουμε λιγότερο κράτος, περισσότερο ιδιωτικό τομέα κλπ. Άλλο αν η μνήμη στο σημερινό τηλεοπτικό χρόνο είναι κοντή

    Τρίτο, ότι η Ελλάδα μπήκε με απάτη  στην Ευρωζώνη είναι βούτυρο στο ψωμί, Γερμανών, Σουηδών και Παπανδρεικών εφόσον θέτουν το στόχο να «σταματήσουν οι απάτες» και να φτιάξουμε την νέα Ελλάδα που θα μεγαλουργήσει και θα κατακτήσει το μέλλον.

Max Keiser: O Ελληνικός λαός δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ  ΕΥΘΥΝΗ να πληρώσει για τις απάτες! Κι όσα βλέπουμε ΤΩΡΑ, είναι κλασσική  περίπτωση Οικονομικής Τρομοκρατίας: Το ΔΝΤ κρατάει στο χέρι ένα πακέτο Οικονομικής ανακούφισης, και λέει… “Νάτο, είναι για τον Ελληνικό λαό, πάρτε το”, αλλά την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες και τα hedge funds επιτίθενται στα Ελληνικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 8.5% ή στο 9%! Πρόκειται για ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ!
    Το αφήνω  ασχολίαστο. Από μόνο του δείχνει  τη σύγχυση του τύπου.

Max Keiser: Ο λαός πρέπει να απαιτήσει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το ΔΝΤ (όπως οι Ισλανδοί) ή… εκλογές ! Ο Ελληνικός λαός πρέπει να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος, εφόσον η κυβέρνησή του κάνει…  έρωτα με τους τραπεζίτες της Wall Street. Αυτό είναι ΤΥΡΑΝΝΙΑ!
[.....]
Max Keiser: Η θέση μου είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει στόχος τραπεζών της Wall Street (μαζί τους και η G.S.) Εδώ και δέκα χρόνια, βάλανε στόχο  την Οικονομία της χώρας σας. Και το ότι “ήταν μόνο 2 δις η δουλειά” είναι νομική υπεράσπιση… βιαστή! Σαν να λέμε “ολίγον έγκυος” από τη μαζική ΑΠΑΤΗ, που ΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΕ, στη δεκαετία που ακολούθησε! Η Goldman Sachs και οι τραπεζίτες της Wall Street έχουν ΗΔΗ αρπάξει τα Τυχερά Παιγνίδια και τα Διόδια Αεροδρομίων! Θα χυμήξουν τώρα, για να φάνε και άλλους Ελληνικούς πλουτο-παραγωγικούς πόρους! Θέλουν να ΞΕΤΙΝΑΞΟΥΝ τη χώρα, να κάνουν ΕΜΠΡΗΣΜΟ της οικονομίας της! Θα αρπάξουν όλους τους ΠΟΡΟΥΣ πλούτου στην Ελλάδα. Μετά θα πάνε στον επόμενο Αδύναμο Κρίκο της ΕΕ (π.χ. Πορτογαλία). Οι Ελληνες πρέπει να σταθούν ΟΡΘΙΟΙ κατά της Οικονομικής Τρομοκρατίας. Αλλιώς, θα υποταχθούν χάνοντας την ανεξαρτησία τους!


    Εδώ, η αντίσταση ώστε να μη χαθεί η ανεξαρτησία μας είναι ακριβώς η γραμμή Παπανδρέου. Ας μη ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ είχαν κηρύξει πόλεμο ενάντια στον αμερικάνικο νεοφιλελευθερισμό και στο αμερικάνικο τραπεζικό κεφάλαιο. Ενάντια στις αγορές για να σώσουμε την Ελλάδα. Εθνικό καθήκον. Λέει τίποτα άλλο ο Καρατζαφέρης; Λείπει μόνο η συμπλήρωση ότι οι αγορές έχουν και κάποιους εγχώριους συνενόχους σε κρίσιμες θέσεις. Πόλεμος ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό που απειλεί την φτωχή πλήν τίμια Ελλάδα.

Max Keiser: Ε, αυτό λέω: Είναι αφανές ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ λεηλασίας ΟΛΩΝ των πλουτο-παραγωγικών πόρων της Ελλάδας, όπου……ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ αυτή την κρίση στα ομόλογα, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ από τη Γουολ Στρητ και τα Hedge Funds! Η κρίση αυτή είναι ΚΑ-ΤΑ-ΣΚΕΥ-Α-ΣΜΕ-ΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια ΦΥΣΙΚΗ, ενδογενής κρίση. Είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ της Ελληνικής Αγοράς Ομολόγων από Οικονομικούς Τρομοκράτες. Μήπως η Ελληνική Κυβέρνηση… ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙ την Τρομοκρατία; Ακριβώς ΑΥΤΟ κάνουν! Ο Ελληνικός λαός πρέπει να επιδιώξει Αλλαγή Καθεστώτος ! Να ΔΙΩΞΕΙ αυτή την κυβέρνηση που πηδιέται με τρομοκράτες! Αλλιώς… ΞΑΠΛΩΣΤΕ !


    Κουβέντα για τη νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της Ευρώπης. Γενικά κουβέντα για ότι έχει να κάνει με ανισοκατανομή του εισοδήματος και επομένως πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου. Όλα εξελίσσονται από κάποιους κακούς ξένους. Ο Λάτσης, ο Βγενόπουλος, οι πολιτικές που αύξησαν τα κέρδη στην Ελλάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτός κάδρου απλά φταίνε κάποιες τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καλός για την εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ, όπου ο Ομπάμα επιχειρεί ένα περιορισμό της ελευθερίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και οργανώνονται διαδηλώσεις μαζικές ενάντια στη Wall Street αλλά για μας η μόνη πρόταση είναι να διώξουμε τη κυβέρνηση, τους οικονομικούς τρομοκράτες και να ορθοποδήσουμε συνεργαζόμενοι αρμονικά με τον Λάτση. Καμία σχέση με την αριστερά ακόμη και αν μας συγκινεί επειδή βλέπουμε ένα τύπο να φωνάζει στα κανάλια ριζοσπαστικά πράγματα. Σε πολλές εκπομπές στις ΗΠΑ και στους δρόμους της Νέας Υόρκης οι αυτοσχέδιοι ομιλητές λένε καλύτερα πράγματα με περισσότερη οργή και φωνές.



    Δεν ασχολούμαι με το υπόλοιπο της συνέντευξης αλλά παραπέμπω στη προηγούμενη κριτική για την πρώτη συνέντευξη

3 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλά, πρέπει να ακούσω τον Κάίζερ, για να ανακαλύψω την Αμερική;

Και τι μας είπε; Για το κακό κεφάλαιο..
Και που κατέληξε "μην πληρώνετε";

Φύκια για μετωξωτές κορδέλες.

Ο Αιρετικός, τι κάνει "δίκες προθέσεων";
Τι προτείνει;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Κότες δεν είμαστε, μεσσίες δεν υπάρχουν..

Τα άλλα είναι για να γίνεται ντόρος, οι απόψεις μου γνωστές.

Συμφωνώ με την άποψή σου, Νοσφεράτε.
Οι λεονταρισμοί, είναι εκτονωτικοί, αλλά στην παρούσα φάση, είναι αστείοι..

Ανώνυμος είπε...

Νοσφεράτε

Εχω μία απορία. Το κείμενο της κριτικής είναι του κ. Σπύρου Λαπαπτσιώρα, ή δικό σου;

Αν είναι του κ. Λαπατσιώρα, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά αλλού εκτός του ιστολογίου σου;

Η απορία μου εύλογη... γιατί μου έκανε εντύπωση ότι κάθησε να ασχοληθεί με το τι είπε και πως το είπε ο Μαξ Καιζερ

Νοσφεράτος είπε...

ειναι του Σ.Λ. και το δημοσιευσα με την αδεια του .Δεν μπορουσεςνα το βρεις διοτι απλά δεν ειχε δημοσιευτει ως τωρα .

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...