Αναγνώστες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3 η σειρα ΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ-ΤΟΠΟΙ ΙΔΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 00:30 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4ο ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ





ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3
η σειρα  ΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ-ΤΟΠΟΙ ΙΔΕΩΝ 

ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ  ΤΟ ΒΡΑΔΥ 00:30
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4ο

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο επεισόδιο της σειράς Τόποι Ιδεών/Τόποι Ζωής ερευνά τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το «πολιτικό», με τις κοινωνικές αλλαγές που σημαδεύουν το νέο αιώνα. Ο θεωρητικός τέχνης Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θεωρητικούς τέχνης και επιμελητές εκθέσεων, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης ορισμένων καλλιτεχνικών πρακτικών που αμφισβητούν τις μαζικές αντιλήψεις για τον δημόσιο χώρο, την επίσημη ιστορία, την πληροφόρηση, τον κοινωνικό ιστό, τις πολιτικές δομές κ.α. Εστιάζοντας στη στροφή της τέχνης προς το ντοκουμέντο και την τεκμηρίωση, στο νέο αιώνα, παρουσιάζονται σύντομα πορτρέτα καλλιτεχνών όπως ο Βαγγέλης Βλάχος αλλά και σημαντικά παραδείγματα από το εξωτερικό που συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη έκθεση «Τέχνης Πολιτική» του ΕΜΣΤ. Το ντοκυμαντέρ εστιάζει σε διάφορους πειραματισμούς που συντελούνται στην ελληνική σκηνή, όπως η αναβίωση και η ανανέωση της περφόρμανς, με αφορμή τις δράσεις της Μαίρης Ζυγούρη. Ο εικαστικός Βασίλης Βλασταράς και ο θεωρητικός Γιώργος Τζιρτζιλάκης μιλούν για τις στρατηγικές διαφόρων καλλιτεχνικών ομάδων στον ελληνικό δημόσιο χώρο, ενώ ο Χριστόφορος Μαρίνος και η Ξένια Καλπακτσόγλου περιγράφουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεότερη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ, ο θεωρητικός τέχνης Τζιν Ρέι (Gene Ray) προσδιορίζει διαφορετικούς τύπους καλλιτεχνικής πρακτικής που λειτουργούν ως εναλλακτικές από την εποχή του Μπρεχτ μέχρι σήμερα. Η εξερεύνηση εστιάζει σε διάφορες μορφές καλλιτεχνικού ακτιβισμού και παρουσιάζει αναλυτικότερα το παράδειγμα της σλοβένικης κολεκτίβας NSK (Νέα Σλοβενική Τέχνη) που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ίδρυσε το δικό της κράτος και εξέδωσε διαβατήρια για τους πολίτες του. Με αφορμή το Πρώτο Συνέδριο των Πολιτών του Κράτους του NSK, ο Σταφυλάκης συνομιλεί με τον έλληνα διπλωματικό του εκπρόσωπο Χάρη Χάραρη, τον θεωρητικό Alexei Monroe και με ιστορικά μέλη της κολεκτίβας που διαμορφώνουν και σήμερα το χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού πειράματος.      
ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ- Γιωργος Κεραμιδιωτης
Δ/ΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - Κριστιαν Πφαιλ- Κωστας Κουτσιαμπασακος- Γιωργος Παπανικολαου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...