Αναγνώστες

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Network (1976)(αναδημοσιευση απο το Eco-Cinema

Κινηματογράφος και Οικολογία

Eco-Cinema



Network (1976)


Μια βαθιά ανατομία των απανθρωποποιοημένων και κανιβαλικών ΜΜΕ και του καπιταλισμού εν γένει με την Φαίη Νταναγουέη, μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της δεκαετίας του 70 και του παγκόσμιου κινηματογράφου, με 4 όσκαρ και πολλές σκηνές και ατάκες που άφησαν εποχή. Παρ’ όλα αυτά είναι δυσεύρετη στα DVD clubs και μόνο με κατέβασμα από το ιντερνετ μπορεί να την ξανααπολαύσει κανείς.

Ένα τηλεοπτικό κανάλι, στην προσπάθειά του να αυξήσει την τηλεθέαση γίνεται τόσο αδίστακτο και αμοραλιστικό ώστε από τη μια εκμεταλλεύεται τον απολυμένο εκφωνητή ειδήσεων που έχει μισοτρελαθεί και το παίζει τηλε-μεσσίας τοποθετώντας τον σε ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας, από την άλλη δεν διστάζει να συνεργαστεί με τρομοκρατικές ομάδες ώστε αυτές να της δίνουν ως αποκλειστικότητα κινηματογραφημένο υλικό από τις επιθέσεις τους. Επιπλέον επιτρέπει κάθε λογής κριτική, ακόμα και ενάντια στα ΜΜΕ. Οι τηλεθεατές, λοιπόν, ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν, και όλοι δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι αλλά κάπου η χειραγώγηση του κόσμου ξεφεύγει από τον έλεγχο και η επιχείρηση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα….

Οι ερμηνείες και οι ιδέες που αναπτύσσονται είναι διαχρονικές και πάντα επίκαιρες, ο τηλε-κανιβαλισμός και η ισοπέδωση ιδεολογιών στον καπιταλισμό (ακόμα και το κομμουνιστικό κόμμα και οι τρομοκράτες τελικά αναλίσκονται στο να μετρούν ποσοστά τηλεθέασης και να διαπληκτίζονται για τα μερίδια των μετοχών και των συμφωνημένων). Η επιχείρηση των ΜΜΕ σχεδόν εφαρμόζει τον γνωστό αφορισμό «ο καπιταλισμός είναι ικανός να σου πουλήσει και το σχοινί που θα τον κρεμάσεις», μόνο και μόνο για να πιάσει τα υψηλά ποσοστά, η δε αδίστακτη παραγωγός, ζώντας μια ζωή εικονική μέσα σε στατιστικές και αριθμούς, ισοπεδώνει τα πάντα, ακόμα και τα προσωπικά της συναισθήματα, σε μια δε από τις πολλές σκηνές καυστικού χιούμορ της ταινίας, ερεθίζεται και φτάνει μέχρι και σε οργασμό με φαντασιώσεις ψηλών ποσοστών ακροαματικότητας.

Αξίζει να δείτε τον μισότρελο εκφωνητή να χειραγωγεί και να ξεσηκώνει τα πλήθη από την τηλεόραση σε μια εκπληκτική σκηνή: να βγαίνουν όλοι από τα παράθυρα (σαν από οθόνες τηλεόρασης) και να παπαγαλίζουν φωναχτά τα λόγια του.

Επίσης τον οικονομικό μεγιστάνα να μεταδίδει επιβλητικά υπό μορφή θεϊκής επιφοίτησης την «θεολογία-οντολογία» του καπιταλισμού στον μισότρελο εκφωνητή όπως ο Θεός στον Μωυσή στο όρος Σινά που του έδωσε τις 10 εντολές. Και το συναισθηματικό ξεγύμνωμα της νεαρής παραγωγού από τον μεσήλικα εραστή της, τη στιγμή του χωρισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...