Αναγνώστες

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ταύτιση με τον επιτιθέμενο



«ταύτιση με τον επιτιθέμενο » ονομάζεταιη τάση ταύτισης με εκείνα τα αντικείμενα στα οποία έχει συσσωρευτεί επιθετική ενέργεια .
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αν το αντικείμενο ή το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ισχυρά σε τέτοιες περιπτώσεις ,φυσικά το άτομο έχει την ικανοποίηση ότι συμμετέχει ,τουλάχιστον με την φαντασία στη δύναμη και στη δόξα που αποδίδει στον αντίπαλο του ότι ο Φρουντ ονόμασε απώλεια αντικειμένου παίζει επίσης ,ένα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της ταύτισης που σημαίνει διάφορα πράγματα¨:μπορεί να αναφέρεται σε πραγματικό θάνατο ενός αντικειμένου η σε μια φαντασίωση ότι ένα αντικείμενο έχει πεθάνει ,σε έναν μακράς διαρκείας χωρισμό ή στην φαντασίωση ενός τέτοιου χωρισμού.
Σε τέτοιες περιπτώσεις παραμένει στο εγώ μια διαρκής ανάγκη να μιμηθεί ή να γίνει η εικόνα αυτού πού έχει χαθεί.:ο γιος γίνεται ένα αντίγραφο του πατέρα του μετά τον θάνατο του τελευταίου ΄και συνεχίζει τη δουλειά του πατέρα του όπως ακριβώς έκανε κι εκείνος ,σαν να ήταν ο ίδιος ο γέρος, και πράγματι σχεδόν είναι.


(Τσαρς Μπρέννερ Στοιχειώδες εγχειρίδιο ψυχανάλυσης2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...