Αναγνώστες

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

«Λέμε αυτό που σκέπτεστε» διατείνονται οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού χώρου....


«Λέμε αυτό που σκέπτεστε» διατείνονται οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού χώρου. Ετσι ο λόγος τους εκφράζει -ή μάλλον διαστρέφει- μια διάχυτη υπαρκτή αίσθηση δυσφορίας στις μελαγχολικές συμβιωτικές δημοκρατίες μας. Ετσι ,εκμεταλλεύεται ένα στενόχωρο συναίσθημα: αυτό της κοινωνικής μνησικακίας αλλά και την ψευδαίσθησης της κατοχής κάποιας δήθεν κρυμμένης αλήθειας.

Σε μια εποχή όλο και πιο απρόσωπου και ακατανόητου για τους πολλούς κοινωνικού ανταγωνισμού οι εκπρόσωποι της Νέας Ακροδεξιάς εμφανίζονται σαν να λένε:«, η πραγματικότητα είναι απλή, ξεπίτηδες την κάνουν να φαίνεται περίπλοκη γιατί υπάρχει σχέδιο ,συνομωσία»: και αυτή η επίδειξη δήθεν ειλικρίνειας και αμεσότητας αγγίζει τους κοινωνικά μειονεκτούντες, όσους δεν αντέχουν ή δεν προλαβαίνουν να ερμηνεύσουν τα αίτια της δυσφορίας τους


Ετσι ο Ακροδεξιός λόγος έχει εξαρχής ένα απτό, σχεδόν σαρκικό πλεονέκτημα:Ο εχθρός για αυτόν δεν είναι απρόσωπος, δεν είναι οι αφηρημένες δυσκολίες της συναίνεσης ούτε οι δυσνόητες λειτουργίες του καπιταλισμού ή η απορύθμιση που προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμο:όχι , ο εχθρός, ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι ο μετανάστης,ο ξένος.

Εξαθλιωμένος, κακοντυμένος , μυρίζει άσχημα ,μας κλέβει τις δουλειές, φέρνει αρρώστιες είναι ορατός απτός, συγκεκριμένος.
Είναι σαν κάποιος να σε βλέπει στεναχωρημένο και μόνο, κα να σου ψιθυρίζει:

« Αυτή είναι η αλήθεια –που σας την κρύβουν κάτω από περίτεχνες διακηρύξεις αντιρατσισμου: Αυτό που βλέπεις μπροστά σου. Μη τους πιστεύεις» λέει η σύγχρονη ακροδεξιά .Κι αυτό το χτύπημα στην πλάτη, αυτή η αιφνίδια εγκληση ,αυτή η εργαλειακή χρήση της αμεσότητας και του συναισθήματος βρίσκεται -νομίζω- στον πυρήνα του λαϊκισμού της σύγχρονης ακροδεξιάς.

Για σκεφτείτε: Στις συναινετικές μελαγχολικές δημοκρατίες της δυσφορίας–σκεφτείτε το –κάποιος να σου χτυπά χαϊδευτικά στην πλάτη , να γυρνάς και να βλέπεις κάποιον που να μοιαζει με το κάτοπτρο σου ,να σου λέει «είμαι σα και σένα » απλός , λαϊκός δυστυχής και μου φταίει φυσικά ο Άλλος ,ο ξένος ο μετανάστης ..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...