Αναγνώστες

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τουρκία: «Το εξπρές του μεσονυχτίου» για μετανάστες - μειονότητες

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/10/2009&id=87803

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ


Χωρίς να έχει επικυρώσει την ευρωπαϊκή συνθήκη για την αναγνώριση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με περιθωριοποιημένες τις θρησκευτικές μειονότητες, μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρ στην υποδοχή και παραμονή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και έχοντας μονίμως εκτοπισμένο τον πληθυσμό της κουρδικής εθνότητας, η Τουρκία πορεύεται στον δρόμο για την... πλήρη ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη.


Αυτά είναι συμπεράσματα από το περιεχόμενο δύο ειδικών εκθέσεων για την κατάσταση των μειονοτήτων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ. Ο επίτροπος εκθέτει, με διπλωματικό τρόπο, την Τουρκία αναφέροντας ότι:



1 Οι τουρκικές Αρχές δεν αναγνωρίζουν επισήμως την ύπαρξη καμίας άλλης μειονότητας εκτός της αρμενικής, της ελληνικής και της εβραϊκής, ενώ δεν έχουν επικυρώσει ακόμη το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των μειονοτήτων.



2 Οι πληθυσμοί κουρδικής εθνότητας είναι μόνιμα εκτοπισμένοι σε περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί από τις νάρκες, φρουρούμενοι από στρατεύματα σε κάθε χωριό και δίχως να έχει διασφαλιστεί ακόμα η αποτελεσματική επανεγκατάστασή τους.



3 Παρ' όλο που η Τουρκία καμώνεται ότι έχει αναλάβει δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων, δεν έχει υπογράψει ακόμη τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του τράφικινγκ.



4 Τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων δεν ενσωματώθηκαν πλήρως στη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



5 Η πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία αποτελεί «γράμμα κενό», αφού στην πράξη εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται οι θρησκευτικές μειονότητες.



6 Οι Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να έχουν κάποια κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ενώ πέφτουν συχνά θύματα βίας από την πλευρά των αστυνομικών και από μη κρατικούς παράγοντες.



7 Δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και η επαρκής εκπαίδευση των συνοροφυλάκων ώστε να εντοπίζονται με ευκολία οι αιτούντες άσυλο ανάμεσα στους μετανάστες.



Παρατηρώντας με ανησυχία την αύξηση των απελάσεων το 2008 στο Ιράν και το Ιράκ, καθώς και τις καταγγελίες για μη επαρκή έρευνα ορισμένων περιπτώσεων, ο επίτροπος καλεί την Τουρκία να απαγορεύσει τις ομαδικές απελάσεις ξένων από το έδαφός της.



Για τους ανήλικους μετανάστες, τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει να τους παρέχεται ιδιαίτερη φροντίδα, να τους προσφέρεται ενημέρωση στη μητρική τους γλώσσα και να τους δίνεται ένας προσωπικός φύλακας-συνοδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: