ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο κόσμος των Ταγμάτων Ασφαλείας στην κατοχική Θεσσαλονίκη 1941-1944
ISBN 9789606647314
εκδόσεις: επίκεντρο
“Προς τον πρωτοπόρον Αρχηγόν των απανταχού της γης Εθνοκοσοσιαλιστών Αδόλφον Χίτλερ” έγραφαν σε επιστολές τους κάποιοι από την Ελλάδα το 1934, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν δίαυλο επικοινωνίας με το Γ΄ Ράιχ. Λίγα χρόνια αργότερα έσπευσαν να συνεργαστούν με τον κατακτητή, όταν η χώρα καταλήφθηκε από τον γερμανικό στρατό. Η παρούσα μελέτη φωτίζει ακριβώς αυτόν τον άγνωστο μέχρι σήμερα κόσμο, τον κόσμο των ιδιότυπων ταγμάτων ασφαλείας, που συγκροτήθηκαν και έδρασαν στη γερμανοκρατούμενη Μακεδονία.
Επιχειρεί να αναδείξει τα ποικίλα κίνητρα και τους στόχους των ανθρώπων που συνεργάστηκαν με του Γερμανούς και ανέλαβαν επικεφαλής ενόπλων ομάδων ή πολιτικών σχηματισμών εθνικοσοσιαλιστικής κατεύθυνσης. Διερευνά την αφετηρία, τα κίνητρα και τις πολιτικές απόψεις των ενόπλων και των ιδεολόγων, τη γερμανική πολιτική, καθώς και τη στάση των αντιστασιακών οργανώσεων, των κατοχικών κυβερνήσεων, της εξόριστης κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στα Τάγματα Ασφαλείας. Η ανάδειξη των Ταγμάτων Ασφαλείας σε παράγοντα του κατοχικού δράματος εξετάζεται σε σχέση με τις γενικότερες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο τέλος του κόσμου των “Ταγματασφαλιτών”, σε μια προσπάθεια να αναλυθούν σε βάθος οι πολιτικές ζυμώσεις που προηγήθηκαν και τελικά προδιέγραψαν τη μορφή του τέλους αυτού.
Το «καυτό» ζήτημα του Δοσιλογισμού που για χρόνια παρέμενε στο περιθώριο της ιστορικής γραφίδας και υπήρξε ταυτόχρονα αντικείμενο άγριας πολιτικής εκμετάλλευσης, είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.
Ο συγγραφέας στέκεται με ψύχραιμη και μετριοπαθή ματιά (όχι όμως ψυχρά και «υπεράνω» της πολιτικής) αντιμέτωπος με μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε μεγάλο μέρος των πολιτικών σχέσεων και των στερεοτύπων των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας. Ακολουθώντας πιστά τις βασικές αρχές της ιστοριογραφίας, με ιδιαίτερη ευαισθησία και με χειμαρρώδη και συναρπαστική αφήγηση κρίνει, αποκαλύπτει και σχολιάζει τους ανθρώπους (και τις επιλογές τους) που επέλεξαν να συνεργαστούν με τους κατακτητές.
Πρόκειται για μια πρωτοπόρα μελέτη, που είναι καρπός πολύχρονης και εξονυχιστικής έρευνας σε ελληνικά και ξένα αρχεία, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στο φαινόμενο των ιδιότυπων Ταγμάτων Ασφαλείας που συγκροτήθηκαν και έδρασαν στη γερμανοκρατούμενη Μακεδονία στη διάρκεια της κατοχής και μέσα στο 1944 κατέστησαν την πόλη της Θεσσαλονίκης προνομιακό χώρο δράσης τους..
Η μελέτη επιχειρεί να αναδείξει τα ποικίλα κίνητρα και τους στόχους των ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και ανέλαβαν επικεφαλείς ενόπλων ομάδων ή πολιτικών σχηματισμών εθνικοσοσιαλιστικής κατεύθυνσης.
Διερευνά την αφετηρία, τα κίνητρα και τις πολιτικές απόψεις των ενόπλων και των ιδεολόγων, τη γερμανική πολιτική, καθώς και τη στάση των αντιστασιακών οργανώσεων, των κατοχικών κυβερνήσεων, της εξόριστης κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στα Τάγματα Ασφαλείας.
Η ανάδειξη των Ταγμάτων Ασφαλείας σε παράγοντα του κατοχικού δράματος εξετάζεται σε σχέση με τις γενικότερες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο τέλος του κόσμου των «Ταγματασφαλιτών», σε μια προσπάθεια να αναλυθούν σε βάθος οι πολιτικές ζυμώσεις που προηγήθηκαν.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται στο πως ενσωματώθηκαν οι πρωτεργάτες των Ταγμάτων Ασφαλείας στη μετεμφυλιακή κοινωνία.
Ο Στράτος Δορδανάς είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίαςπηγη
http://www.openmag.gr/?p=564
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου