Αναγνώστες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Εμπρησμός στη Συναγωγή των Χανίων και οι Ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις. απο την ιστοσελιδα του Ζαν Κοέν(κλικ)

αποσπασμα απο το σχετικο δημοσιευμα τουκ.Ζαν Κοέν:

''Οι Αντιδράσεις


Εμπρησμός της Συναγωγής Χανίων.

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Αθήνα 7 Ιανουαρίου 2010



Εμπρησμός με υλικές μόνον ζημίες σημειώθηκε στη Συναγωγή Χανίων. Η Συναγωγή, μνημείο του 14ου αιώνα, που καταστράφηκε κατά τη γερμανική κατοχή και αναστηλώθηκε προ ετών, αποτελεί σήμερα δυναμικό στοιχείο της ιστορίας της Κρήτης, στολίδι για την πόλη και σύγχρονο πόλο έλξης επισκεπτών απ΄όλο τον κόσμο.



Ο εμπρησμός, αποτέλεσε ανησυχητική είδηση για τους Έλληνες του εξωτερικού, το δε Παγκρήτιο Κληροδότημα για το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, που εδρεύει στο Σικάγο, σε ανακοίνωσή του, αφ΄ενός μεν αναφέρει τη Συναγωγή ως «ένα από τα ιστορικά διαμάντια που κοσμούν την ιστορία των Χανίων», αφ΄ετέρου δε ζητά όπως «Ο Λαός των Χανίων που πολέμησε με αυταπάρνηση και ηρωϊσμό τις χιτλερικές ορδές να ορθώσει το ανάστημά του και να διαλαλήσει το μεγάλο ΟΧΙ στον αντισημιτισμό».



Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του και ζητά από την κυβέρνηση να καταδικάσει το γεγονός και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, οι οποίοι προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών, παραβιάζουν την συνταγματική αρχή περί ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών επιταγών και παραδόσεων και αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. ''

----------------------------------------------------------------------

δειτε και





Φασιστικός εμπρησμός της Συναγωγής στα Χανιά

Να μπει τώρα φραγμός στη φασιστική τρομοκρατία





Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει το νέο κρούσμα φασιστικής βίας στα Χανιά. Οι «άγνωστοι» που έβαλαν χτες φωτιά στην εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων είναι πασίγνωστοι τόσο στο κράτος όσο και στην κοινωνία. Είναι οι ίδιοι που έχουν κακοποιήσει δεκάδες μετανάστες στα Χανιά και προσπάθησαν να κάψουν το τοπικό Στέκι Μεταναστών. Είναι οι ίδιοι που στις διαδηλώσεις στέκουν δίπλα στα ΜΑΤ και συγκροτούν τοπικές επιτροπές ρατσιστικού μίσους. Είναι οι ίδιοι που ξερνάνε αντισημιτισμό από τα σάιτ τους και έχουν συλήσει επανειλημμένα το Εβραϊκό νεκροταφείο στα Γιάννενα.



Ξέρουμε πολύ καλά ότι και αυτή τη φορά η Αστυνομία δεν θα μπορέσει να βρει τους «άγνωστους» δράστες (ποιος άλλωστε καταδιώκει τους φίλους του;). Ξέρουμε, επίσης, ότι τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι «ευαίσθητοι» διανοούμενοι δεν θα πολυασχοληθούν με αυτό το έγκλημα (γιατί αυτοί ενοχλούνται από τη βία μόνο αν έχει αντικαθεστωτικό πρόσημο). Τέλος, ξέρουμε ότι μόνο το ανταγωνιστικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό στη φασιστική βία και την προσπάθεια αναβίωσης του οργανωμένου αντισημιτισμού.







Αθήνα 6/1/10












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...