το Μπλόκαρε το Fb Συμπαρασταθείτε στη Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

σκέψεις για τον Μηδενισμό της εποχής μας

1. Ενώ ο Μηδενισμός  του 19ου αιώνα στην Ρωσία π.χ (αυτός που περιγράφεται  στους Δαιμονισμένους) αντιδρούσε σε άκαμπτες κοινωνικές και πολιτικές εξουσιαστικές  δομές
 ο σύγχρονος Μηδενισμός δεν αποτελεί αντίδραση στις κυρίαρχες εξουσιαστικές  δομές αλλά - ίσα ίσα - στοιχείο της κυρίαρχης -εξουσιαστικής- Δομής : και ως  στοιχείο του Θεάματος  και ως λογική  Διαρκούς  καταστροφής ως προϋπόθεσης της διαρκούς καινοτομίας της ρευστής -κατά Μπαουμαν - Νεωτερικοτητας και ως δομικού  στοιχείου της Κυρίαρχης  σήμερα μορφής ιδεολογίας που δεν στηρίζεται στην Απόκρυψη αλλά στην παράλληλη επίδειξη  αληθείας και ψεύδους - όχι πια στην Υποκρισία αλλά στον Κυνισμό....
2.  H νεωτερικοτητα-και ο καπιταλισμός που αποτελεί κεντρικό της  τμήμα-  ενέχει και την καταστροφή  του παλιού . Ως  modernite  εξαρχής καταβροχθίζει  την  παλαιά παραδοσιακή κοινωνία ,ως καπιταλισμός  , ως σχεση Χ- Ε -Χ'    δεν μπορεί παρα να καταβροχθίζει την Φύση - και ως φύση εννοείται εδώ και η ''Φυση ''του ανθρώπου- ακόμα και το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι σήμερα αντικείμενο εμπορευματοποίησης  - και ''παρθενες'' (ανέγγιχτες από την εμπορευματοποίηση  περιοχές ). Στις μέρες μας  ζούμε στην πρώτη Πλανητική πλήρως μεταπαραδοσιακή  κοινωνία - η παράδοση έχει Πλήρως εξαφανιστεί  η μετατραπεί σε Life style, εμπόρευμα  αεροδρομίων , τουριστικό αξιοθέατο .. Το ίδιο και η Φύση..
3. Συνεπώς η νεωτερικοτητα σήμερα - και ο καπιταλισμός δεν μπορεί παρα να στραφεί στην καταβρόχθιση του εαυτού του Όπως εκείνο το μυθικό φίδι- ο ουροβορος όφις - δεν μπορεί παρα να τρώει  την ουρά  του... Οι σημερινές Περιφράξεις -  απαραίτητες για την διαρκή  επανασυσωρευση του κεφαλαίου δεν αφορούν  πλέον εξω καπιταλιστικές - προνεωτερικες περιοχές  αλλά τα ίδια  τα θεμέλια της Βιομηχανικής  καπιταλιστικής κοινωνίας που αναλώνονται θυσιάζονται ως καυσόξυλα-καύσιμο -πρώτη υλη για την   Ρευστή νεωτερικοτητα  και τονΝεο καπιταλισμό..
4. Σ' αυτήν την διαδικασία η κουλτούρα και η ιδεολογία ενέχουν την αισθητική της..''δημιουργικής '' Καταστροφής:Να κάψουμε το παλιό - ώστε να  οικοδομηθεί πάνω στις στάχτες του παλιού το νέο γίνεται όλο και περισσότερο κυρίαρχο στοιχείο του  ρευστού καπιταλισμού των ημερών μας .. Μια διαρκής κινητικότητα  εις το Άπειρον σε συνθήκες   επιταχυνομενης ρευστοτητας σχεδον εξαερωσης : η αισθητική του Μηδενισμου  ενσωματώνεται πληρως στην  κουλτούρα του Νεου καπιταλισμου των ημερων μας..
 συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου