Αναγνώστες

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Περι εσωτερικευσης στερεοτυπων ( για Ποντιους και αλλα εθνη και εθνοτικές ομάδες ) σχόλια μου στου Π&Α

για πάρα πολλά χρόνια οι Πόντιοι ήταν εκείνη η μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που ήταν συνυφασμένη με την φτώχεια αλλά και την αξιοπρέπεια,την προσφυγιά αλλά και την αγάπη, τον αυτοσαρκασμό( τα αυθεντικά ποντιακά ανέκδοτα) 
το χιούμορ , την προκοπή,…

τα τελευταία 15 -20 χρόνια συνέβη – κατ εμε – και πολύ απλουστευτικά το εξής:
α)
Ο εσωτερικός ρατσισμός κατα των Πόντιων  αυξήθηκε (εκεί στην περίοδο που αρχισαν να εμφανίζονται τα Φθηνά ανέκδοτα για τους Πόντιους)
β)
αυτό- το αίσθημα ταπείνωσης – με τη σειρα΄του οδήγησε στην αναπλήρωση . Από την ταπείνωση στη περηφανεια..Και αυτό ήταν καλό.
όλως
γ)
το πραγματικά κακο άρχισε όταν οι Πόντιοι άρχισαν να εσωτερικευουν το στερεότυπο που άλλοι ,εχθρικά δημιούργησαν γι αυτούς από την …. ανάποδη .. Ετσι η Ποντιακότητα κατέληξε αντικείμενο εκμετάλλευσης και γελοιοποίησης εκ μέρους εντελώς γελοίων  ..
Και το κάνουν τόσο φθηνά, τόσο απροκάλυπτα και δυστυχώς το αποδέχονται και οι Πόντιοι.. 
Ενα ειδος Λαιφ στάϊλ τύπου Κωστοπουλου με επίκληση ομως της (δήθεν)… λαϊκότητας ..
 κάτι ανάλογο έγινε και στις ΗΠΑ με το Μαύρο κίνημα. Στη δεκαετία του 60 οι Μαύροι διεκδίκησαν την Αξιοπρέπεια, και πέτυχαν πράγματα
Κατά την δεκαετία του 80 όμως εμφανίζεται μια γελοιογραφία των μαύρων : χιπ χοπ, μαγκια, κλπ . Αυτή εμπεδώνεται από τα ΜΜΕ και κινηματογράφο και συνεπώς δημιουργεί έναν ρατσισμό νέου τύπου..
Αυτό με τη σειρά του εσωτερικευτηκε απο μαυρους : αν θελουν να ανελλιχτουν στην βιομηχανια του θεαματος πρεπει να αναταποκριθουν στο προτυπο που αλλοι δημιουργησαν γι αυτους … Αυτοι ομως οι μαυροι σταρ του θεαματος λειτουργουν ως προτυπα για την μαυρη νεολαια, εφηβους κλπ
Τηρουμένων των αναλογιων σε παρομοια εσωτερική παγιδα πεσανε και οι Ποντιοι οπως και αλλες κοινωνικές εθνοτικές ομαδες εδω και αλλου: η εικονα των εθνοτικών ομαδων γινεται εμπορευμα .. Στους Ποντιους εγινε Πλιατσικο κυριολεκτικα.
 Σε μια ευρυτερη αναλογια ..αυτο ισχυει και για τους ελληνες και λοιπους Βαλκανιους : Μια εικονα πρωτογονου , παθιασμένου λαου που μπορει να ειναι τσαπατσουλης και ασχετος αλλά χορευει συρτακι τρωει τζατζικι και σουβλάκι.. Δηλαδημια τουριστική εικονα στην οποια ανταποκριθηκαμε παραγματικά και γιναμε καπως ετσι .. Ο χαβαλες των τελευταιων εικοσι χρονων ομως παρεσυρε και την οποια προσπαθεια ( επιστημονική , πολιτιστική ) προς τα κατω ..Δεν ..θεωρειτο ..ελληνοπρεπες τον να εργαζεσαι σοβαρά , το να διαβαζεις κλπ το να λές τεκμηριωμένα ,οσο το δυνατόν' πραγματα.. 
Αυτό το σιγονταρανε και οι Ευρωπαιοι αλλά και ο εδω εθνολαικισμός που ειναι η αλλη οψη της προσαρμογής στον παγκοσμιο καταμερισμό εργασιας : Τα σημαντικά  τα αφησαμε (μας καναν να ταφησουμε) για τους Βορειους εμεις …θα ειμεθα περηφανοι για τους προγονους μας και θα ..χορευουμε τσαμικα .. Οταν πλακωσε η κριση οι Ελληνες βλέπουμε εκπληκτοι οτι δεν μας περνουν και πολύ στα σοβαρά : Θεωρουν ( οι Ευρωπαιοι ) οτι ειμαστε καλοι για τις διακοπες αλλά για τα λοιπά ειμαστε γιατα μπαζα .. Και τι κανουμε γι αυτό; 
ειτε α) επιμενουμε στην αναπληρωση και στην αυτοεικονα ( πουαλλοι φιλοτεχνησαν ) του χαζοχαρουμενου λαου που ..αντιστεκεται με τσιφτετελια στην οικονομικήεπιθεση .. ειτε 
β) Οδυρομαστε ενοχικά που ειμαστε .. τοσο ανέμελοι και ανευθυνοι ( ενω αυτο ειναι μονο μια εικονα ) και δε μοιαζουμε στους Ευρωπαιους ..
————————
Απο την αλλη δεν ειναι και τοσο ευκολο να ξεφυγουμε απο τις εικονες .. 


 Ουσιαστικά ολη η ιστορια των εθνών – και του δικου μας – και εθνοτικών ομάδων – ειναι μια διαλεκτική κατασκευή : Εικονες που επιβαλλονται , εικονες που εσωτερικευονται και στη Μεση – το κενο – η Απωθημένη αληθεια ..
- Ακομα και τωρα με τις εκδηλώσεις συμπαραστασης ..- κατι φυσικά απολύτως θετικο – ο ιδιος μηχανισμός .. Χορευουν συρτακι στα Παρισια ”βοηθειστε τους Ελληνες ”που ειναι το ”Λικνο της Δημοκρατιας ” κλπ αλλά ολα αυτά δεν δειχνουν οτι ακομα και οι Φιλελληνες δεν μας περνουν στα σοβαρά; 

Εικονες μόνο στερεοτυπα ( θετικά ) αλλά πάντα στερεοτυπα Τι σχεση εχουμε με τα ..συρτακια τωρα πιά;
Comment από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 21/02/2012
 τα σχόλια εδω:

-Ξεφτιλίζοντας τους Πόντιους

3 σχόλια:

Κωστής Παπαϊωάννου είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι η νομική καταδίωξη και ουσιαστική καλλιέργεια του φασισμού έχει φτάσει στην μεγαλειώδη αθλιότητα της ποινικοποίησης του λόγου.
Το πήρα χαμπάρι βλέποντας πως το γνωστό σίχαμα της μπλογκόσφαιρας o LOL G 700 σε κατηγορεί ότι φοβάσαι λέει να πάρεις θέση για το ζήτημα της ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των ποντίων.
Βεβαίως αυτό το τούβλο επίσης δεν παίρνει θέση αν και τον έχω ικανό να είναι υπέρ όχι μόνο αυτής της φασιστοπαρανοϊκής ιδέας αλλά και υπέρ της ποινικοποίησης κάθε λόγου γενικά.
Μπορεί να ελπίζει πως στην οπορτουνιστική "διακυβέρνηση" ο Τσίπρας θα τον βάλει να δικάζει αυτούς που αρνούνται πως ο πρόεδρος Αλέξις είναι μετεμψύχωση του Λένιν.
Δεν ξέρω αν εσύ για κάποιο λόγο δεν θέλεις να πάρεις θέση σ' αυτό το ζήτημα, αλλά εγώ νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να μένουν ασχολίαστα.

Νοσφεράτος είπε...

αγαπητε Κωστη ..
Φυσικά ειδα το μονιμο δημοσιευμα των εν λόγω Οντων ... Επέλεξα να μην απαντησω διοτι αντιλαμβανομαι -πλεον πολύ καλά- το γιατι τα γραφουν ..αυτα..
χωρις καμμια παρεξηγηση ελπίζω, θα κρυψω και το δικο σου σχολιο οπως και το δικο μου σε λίγο ..ακριβώς γιατι δεν θελω με τιποτε να βρουν ευκαιρια τα εν λόγω Οντα να συνεχισουν το ..θεαρεστο εργο τους.Θα παρατηρησες οτι εδω και παρα πολύ καιρο δεν απαντω στις προκλησεις τους ,παρολο που επιπμενουν..

Καταλάβα οτι αυτο - το να ασσχολειται κανεις με τα (το ) εν λόγω το τρεφει ..
εξαλου εχουν επιτεθει με τον γνωστο τους τροπο εναντια σε παρα πολλους - και δεν ασχολειαι πια κανεις μαζι τους



Μην ασχολεισαι κι εσυ φιλε Κωστή.. Αστους να βραζουν στο ζουμι τους και να δειχνουν σε ολους το τι ..ειναι ..
Αυτά τα δυο σχολια λοιπόν σε λιγο θα απομακρυνθουν ...
Σε χαιρετω φιλικά ..

Ανώνυμος είπε...

Δείτε κι αυτό, έχει σχέση με το ποντιακό ζήτημα, αν υφίσταται και πώς υφίσταται:

https://rakis1.wordpress.com/2013/06/12/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF/

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...