Αναγνώστες

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

στην πυρά όσοι έχουν διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ανοικτή επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Με αφορμή την συνέντευξη Ντάνυ Κον Μπεντίτ – Νίκου Χρυσόγελου στο Στρασβούργο

Στην πυρά όσοι έχουν διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ


Ανοικτή επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου,  ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων
Με αφορμή την συνέντευξη Ντάνυ Κον Μπεντίτ – Νίκου Χρυσόγελου στο Στρασβούργο
Είναι αλήθεια ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και αυτό απαιτεί συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει διάθεση για πολιτική συζήτηση ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά. Αφορμή προβληματισμού,  ο τρόπος που συζητήθηκε η συνέντευξη τύπου του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και εμένα στο Στρασβούργο για την παρουσίαση των προτάσεων που έχουμε διαμορφώσει ως πράσινοι ευρωβουλευτές για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Οι Πράσινοι είναι η μόνη πολιτική ομάδα που έχει διατυπώσει με σαφήνεια, επανειλημμένα, δημόσια και  στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια, με λόγια κι έργα, την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας παράλληλα και αλλαγές που πρέπει να πετύχει η ίδια η ελληνική κοινωνία με τη δική της προσπάθεια. Οι δυο συν-πρόεδροι της ομάδας, Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χαρμς, εκτός από τις παρεμβάσεις τους στο ευρωκοινοβούλιο, επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μετά από πρόσκλησή μου, στις 27 Μαρτίου και συζητήσαμε από κοινού με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς προτάσεις για ένα σχέδιο αναζωογόνησης και πράσινης μεταρρύθμισης της οικονομίας, με παράλληλη προώθηση της απασχόλησης. Στην ομάδα των πράσινων ευρωβουλευτών έχουμε δημιουργήσει ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, αξιοποιώντας τόσο τις προτάσεις των ελληνικών φορέων όσο και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου για να δοθεί για διαβούλευση στους ελληνικούς φορείς. Ενδιαμέσως, στις 11 Ιουνίου, θα επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, μετά από νέα πρόσκλησή μου, για να έχουμε συνέχεια στον διάλογο με τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της χώρας. Το τελικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί μέσα από αυτόν τον διάλογο θα παρουσιαστεί δημόσια στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που θα γίνει στην Ελλάδα  το φθινόπωρο του 2012.
Τι έγινε στην συνέντευξη, που μικρό απόσπασμά της μεταδόθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ξεκίνησε μια συζήτηση στους Πράσινους ευρωβουλευτές αλλά και με τα πράσινα κόμματα, ιδιαίτερα της Γερμανίας και με τον συν-πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, για να διαμορφώσουμε νέες προτάσεις για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ενόψει των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η συζήτηση ξεκίνησε με βάση ένα κείμενο που εισηγήθηκα, διαμορφωμένο μετά από συζήτηση και με στελέχη των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων. Συζητήσαμε αναλυτικά με τους πράσινους ευρωβουλευτές όσο και με τα στελέχη και βουλευτές των πράσινων σε άλλες χώρες, ώστε πράγματι οι θέσεις να εκφράζουν την ομόφωνη στήριξη του συνόλου των πράσινων. Συζητήσαμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που σημαίνει κάθε θέση στο κείμενό μας. Και καταλήξαμε, μέσα από έναν ουσιαστικό, εποικοδομητικό διάλογο σε 7 προτάσεις που εκφράζουν ξεκάθαρα μια συνεκτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, που είναι ρεαλιστική, κοινωνικά δίκαιη, ισορροπημένη, ενώ στηρίζεται τόσο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όσο και σε μια πιο αποτελεσματική προσπάθεια από τη χώρας μας. Μια στρατηγική που συγκροτεί μια τρίτη, διαφορετική πολιτική άποψη σε σχέση με όσες πολιτικές δυνάμεις απλώς αρνιούνται τις αναγκαίες αλλαγές ή με όσες ρισκάρουν την παραμονή της χώρας στην  Ευρωζώνη. Η στρατηγική αυτή, αν εφαρμοστεί, θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα και τις νέες γενιές να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και την Ευρώπη να αποκτήσει συνοχή, βιωσιμότητα και σταθερότητα.
Αυτές λοιπόν οι 7 προτάσεις παρουσιάστηκαν από τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ και εμένα σε συνέντευξη τύπου προς τα ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ, την Τετάρτη 23/5, το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο (μπορεί να την ακούσει κάποιος στο http://youtu.be/M3fH1c2hxzs).
Ποιες είναι οι προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να περάσει από την οργή σε μια νέα εποχή συνειδητών, δίκαιων και ισορροπημένων αλλαγών. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές αλλά και νέες αξίες. Αλλά και βασικές αλλαγές στις προωθούμενες πολιτικές και μια νέα ευρωπαϊκή συμμαχία για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Η πολιτική άποψη των πρασίνων είναι ότι “η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Για να επιτευχθεί πράγματι αυτό χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεράσει τη βαθύτερη κρίση στην πιο πρόσφατη ιστορία της, χρόνο για να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για να προωθηθούν οι αναγκαίες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις με δίκαιο τρόπο. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται, όμως, και μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία, ένα Green New Deal, για να αναζωογονηθεί η οικονομία της, να στραφεί προς πράσινη κατεύθυνση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους”.
Όπως το είπε χαρακτηριστικά ο Ντάνυ σε σχετική ερώτηση, δεν πρέπει όμως να επιλέξουμε μεταξύ ανοησίας (η πολιτική που ακολουθείται σήμερα) και τρέλας (η πολιτική που βασίζεται σε μπλόφες και μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη). Υπάρχει μια τρίτη στρατηγική.
Στην συνέντευξη, λοιπόν, παρουσιάσαμε αυτή την τρίτη στρατηγική, μια συγκροτημένη πρόταση που προβλέπει και στηρίζει τόσο αλλαγές στους όρους του Μνημονίου ώστε να είναι συμβατοί με τις ευρωπαϊκές αξίες όσο και τρόπους για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για αντιμετώπιση των άμεσων, οξυμμένων κοινωνικών προβλημάτων όσο και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 
Ποιες είναι αυτές οι 7 προτάσεις που μπορεί να διαβάσει κάποιος αναλυτικά (http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1039:dcb-chrysogelos&Itemid=75&lang=el )
1.       Παράταση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κατά δυο (2) χρόνια (έως το 2016 αντί του 2014), ώστε να πετύχει. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την παράταση, που θα κοστίσει περίπου 30-35 δισ ευρώ.
2. Πακέτο Επενδύσεων Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας (Green New Deal Investment Package) για την Ελλάδα με στόχο την τόνωση και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί για να επενδύσει στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στην πράσινη και κοινωνική καινοτομία. Για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται έξτρα ενίσχυση από “ομόλογα έργου” και εγγυήσεις, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και φόρο επί των βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, συμπληρωματικά με την αποτελεσματική αξιοποίηση των αδιάθετων ακόμα πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την καινοτόμο χρήση οικονομικών εργαλείων από τους πόρους του προϋπολογισμού που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πχ ταμείο εγγυήσεων, εργαλείο διάχυσης κινδύνου, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και επιτάχυνση της απορρόφησης της χρηματοδότησης από Jeremie και Jessica από εγχώριους δανειστές.
3.       Προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα). Είμαστε υπέρ της αναστολής των κανονισμών που επιτρέπουν την νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς κάτω από το όριο που προβλέπεται από συλλογικές συμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς και υπέρ των ελάχιστων μισθών, της κοινωνικής συνοχής, των βιώσιμων και δίκαιων συντάξεων, της δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εμπειρία σε σχέση με αυτά, να καταθέσει νέες προτάσεις, κυρίως για να βοηθήσει τις πιο φτωχές οικογένειες, και να τις υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
4.       Διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για 3 χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα.
5.       Εξασφάλιση ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

6.
Ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων που δεν έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους αλλά και να δοθούν πλήρη στοιχεία για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από ευρωπαϊκές εταιρίες στην περίπτωση της Ελλάδας.  Βοήθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης καθώς και δίκαια μέτρα φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, υποστηρίζουμε την προώθηση της εφαρμογής κοινωνικά δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
7.       Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα τις Ελληνικές Περιφέρειες και τους Δήμους στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, με απορρόφηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την κινητοποίηση συμπληρωματικών επενδύσεων. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων θα πρέπει να διατεθεί αποτελεσματικά - όπου είναι απαραίτητο, χωρίς συγχρηματοδότηση - για κοινωνικούς σκοπούς, την καταπολέμηση της φτώχειας και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους.
Πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αλήθεια ότι δεν παρουσίασαν όλη την συνέντευξη τύπου αλλά επιλεκτικά αποσπάσματά της. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την εύκολη αντιπαράθεση που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ (χαρακτηριστικά κείμενα βουλευτών του http://www.koutipandoras.gr/?p=21011 αλλά και τοποθετήσεις ή επιθέσεις στα σόσιαλ μίντια). Αν ήθελε να αποκαταστήσει την αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναφερθεί στις θέσεις των πράσινων κι όχι να τις διαστρεβλώνει με φτηνό λαϊκισμό,  να απαντήσουν με πολιτικά επιχειρήματα αντί για πολεμική στις πολιτικές απόψεις που διατυπώθηκαν στην συνέντευξη. Θα έπρεπε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μελετήσουν πρώτα όλη την συνέντευξη (μπορεί να την ακούσει κάποιος στο http://youtu.be/M3fH1c2hxzs) ή να  διαβάσουν τις προτάσεις και θέσεις των πράσινων ευρωβουλευτών). Επέλεξαν δυστυχώς διαστρέβλωση των θέσεων και σχολιασμό απλώς του αποσπάσματος που πρόβαλλαν κάποια ΜΜΕ αγνοώντας το περιεχόμενο των προτάσεων. Το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, δεν μπορεί κάποιοι να βλέπουν απλώς το δάκτυλο.
Γιατί είναι πλήρως άστοχη η πολεμική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ: 
1η Θέση ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ επέλεξε ως στόχο, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τον ΣΥΡΙΖΑ
Απάντηση Ν.Χ.: Όποιος ακούσει όλη την συνέντευξη θα δει εύκολα ότι αυτό είναι ψέμα. Όλη η συνέντευξη επικεντρώνει στο πως θα στηριχθεί η ελληνική κοινωνία ώστε να βγει από την κρίση. Το απόσπασμα που μεταδόθηκε είναι πολύ μικρό τμήμα της συνέντευξης που ασκούσε κριτική στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αλλά και στα δυο κόμματα εξουσίας και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εξάλλου η τοποθέτησή του Ντάνυ ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ ανοησίας και τρέλας αυτό το νόημα είχε. Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ παρουσιάζοντας την κεντρική φιλοσοφία των προτάσεων των Πράσινων, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι η λιτότητα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από το όριο αντοχής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς σοκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα”. Και παρουσιάστηκαν οι θέσεις για να σταματήσει η μονόπλευρη λιτότητα. Αλλά φυσικά ασκήθηκε κριτική στις θέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ, Αυτό είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχει κάθε πολιτικό κόμμα. Το ίδιο κάνει συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων.
2η Θέση ΣΥΡΙΖΑ: “Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ προσβάλλει τον ελληνικό λαό, την ελληνική δημοκρατία μια και έθεσε το ερώτημα, στην περίπτωση κοινωνικής σύγκρουσης λόγω της απογοήτευσης του κόσμου αν η αριστερά στην εξουσία προδώσει τις ελπίδες του: “και ποιος θα επαναφέρει την τάξη; Υπάρχει μια παράδοση στην Ελλάδα”. Ποια είναι λοιπόν αυτή η … ελληνική παράδοση; Η στρατιωτική δικτατορία; Αυτή είναι; Κι αν είναι έτσι, δεν πρόκειται τότε για προσβολή στον ελληνικό λαό, στην ελληνική δημοκρατία, που σύμφωνα με αυτό που υπαινίσσεστε, έχει μια αδιόρθωτη τάση προς αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές λύσεις; 
Απάντηση Ν.Χ. Άλλη μια έκφραση λαϊκισμού, Ποτέ δεν είπε ο Ντάνυ ότι ο ελληνικός λαός έχει τάση για δικτατορία. Τις δικτατορίες δεν τις κάνουν οι λαοί, όπως είναι γνωστό. Τις κάνουν στρατιωτικές χούντες ή κομματικές νομενκλατούρες, όπως έχει δείξει η ιστορία. Τι είπε στην συνέντευξη ο Ντάνυ; Μα το αυτονόητο: Περισσότερη δημοκρατία και διάλογος. “Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει πραγματική συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Το δίλημμα για την Ελλάδα δεν είναι “ναι στο μνημόνιο” ή “όχι στο μνημόνιο” ώστε να αντιμετωπιστεί με ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου. Αφορά πολύ περισσότερο τη δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα. Επομένως είναι αδύνατον να προκύψει λύση μέσα από μονομερείς ενέργειες. Μόνο από κοινού θα αντιμετωπιστεί η κρίση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι μπορεί να ακολουθήσει αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι η αριστερά, εφόσον αναλάβει την εξουσία, δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της και πρέπει να διαχειριστεί μια κατάσταση μεγάλης κοινωνικής κρίσης.
3η Θέση ΣΥΡΙΖΑ Για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας, δηλαδή για την απόρριψη του συνασπισμού των Πρασίνων με την αριστερά, επέλεξε ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ  να στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, γελοιοποιώντας και διαστρεβλώνοντας το πρόγραμμά του και τις προτάσεις του...Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πουθενά πρόταση αναφορικά με “ελάχιστο μισθό 1.300 ευρώ”. Στο σημείο αυτό λοιπόν έχετε λάθος”.
Απάντηση Ν.Χ:  Όποιος ακούσει την συνέντευξη θα διαπιστώσει λοιπόν ότι ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα ενός εργαζόμενου καθηγητή γερμανικών στην Ελλάδα. Είπε ότι αυτός πριν την κρίση είχε μισθό 1300 Ευρώ. Σήμερα με τις περικοπές του μισθού πρέπει να ζήσει με 700 Ευρώ. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι αυτό είναι αδύνατον. “Η λιτότητα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από το όριο αντοχής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς σοκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα” επισήμανε.  Αυτή η ανοησία πρέπει να σταματήσει. Όμως, τυχόν μονομερής καταγγελία του Μνημονίου θα έχει ως αποτέλεσμα να μην δώσουν άλλα χρήματα οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ρώτησε ο Ντάνυ, πώς θα μπορέσει, τότε, η αριστερά να εξασφαλίσει τη διατήρηση του μισθού των εργαζομένων (όπως λέει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ) στα 1300 ευρώ (όπως στην περίπτωση του καθηγητή γερμανικών που αναφέρθηκε ως παράδειγμα); Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει στο πολιτικό ερώτημα αντί να διαστρεβλώνει την κριτική. Εξάλλου οι επίσημες πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι που τέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής. Είναι δυνατόν οι θέσεις ενός κόμματος που διεκδικεί μάλιστα την διακυβέρνηση της χώρας να είναι στο απυρόβλητο της κριτικής;
-       Η λύση είναι μία: επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είτε βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε κράτη, η αναστολή εξυπηρέτησης του υπόλοιπου ώσπου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, και η εξυπηρέτηση του με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, ακόμα και η διακοπή της πληρωμής”.
-       «Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει μπορούμε, χωρίς ανορθολογισμούς και κατακερματισμούς να οδηγηθούμε, σε μια διετία, στο ύψος των μισθών που είχε διασφαλιστεί το 2009 και έκτοτε να λειτουργήσει ελεύθερα η συλλογική διαπραγμάτευση παντού».
Αν λοιπόν προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονομερή διακοπή της πληρωμής του χρέους, κι αυτό οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας και έξοδο από την Ευρωζώνη, πώς θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή των μισθών στο ύψος που είχε διασφαλισθεί το 2009, έστω και σε δυο χρόνια από σήμερα; Πώς διαμαρτύρεται για την κριτική που ασκούν οι Πράσινοι;
4η θέση ΣΥΡΙΖΑ: “Οι πολύ βαριές κουβέντες κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράχθηκαν από όλα τα ΜΜΕ, κυρίως εκείνα που υποστηρίζουν τα δύο κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 38 χρόνια. Πρόκειται για τα ίδια ΜΜΕ που ‘έθαψαν’ τις θέσεις των πρασίνων για το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών που επιδεινώνει την οικονομία της Ελλάδας… Μια λεπτομέρεια σίγουρα αποκαλυπτική που θα έπρεπε να σας είχε ανησυχήσει…”
Απάντηση Ν.Χ: Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι Πράσινοι να μην διατυπώνουν τις δικές τους πολιτικές απόψεις και να μην ασκούν κριτική (και) προς την αριστερά γιατί μπορεί να ΜΜΕ να προβάλλουν αποσπασματικά  τις απόψεις των Πράσινων;  Ωραία αντίληψη περί δημοκρατίας από ένα κόμμα που θέλει αύριο να κυβερνήσει την χώρα. Όμως συνεργασίες δεν γίνονται χωρίς πολιτική συζήτηση ούτε με άκριτη αποδοχή των απόψεων ενός κόμματος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μετεκλογικές συνεργασίες οφείλει να θέσει το πρόγραμμά του σε δημόσια συζήτηση και να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις θέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα