Αναγνώστες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ξαναδιαβάζοντας το “Δοκίμιο για τη Γνώση και τον Γνωστικισμό” του Θ.Λίποβατς

Ξαναδιαβάζοντας το “Δοκίμιο για τη Γνώση και τον Γνωστικισμό” του Θ.Λίποβατς


Ημερολόγιο ανάγνωσης (26-28 Μαρτίου 2012)
Ι
«Ο Λακάν συμφωνεί ως προς αυτό με τον Παύλο…»
(…) Ο Λακάν συμφωνεί ως προς αυτό με τον Παύλο ότι δεν υπάρχει μια απλή δικαίωση δια των έργων: κανείς δεν δικαιώνεται μόνον μέσα από την εκπλήρωση του χρέους απέναντι στον Νόμο, αλλά πρέπει να υπάρξει μετάνοια εκ μέρους του υποκειμένου, ο προσανατολισμός άνευ όρων προς τον λόγο του απόλυτου Άλλου -μόνον τότε μπορούν  να αποκτήσουν οι πράξεις του ένα νόημα(…).
ΙΙ
«Το μίσος ενάντια στον Άλλο είναι αυτό που κυριαρχεί στη Γνώση»
(…) Το μίσος ενάντια στον Άλλο είναι αυτό που κυριαρχεί στη Γνώση: είναι το μίσος και η μνησικακία ενάντια στο Θεό που έφτιαξε «ατελή» τον κόσμο. Έτσι ο άνθρωπος απορρίπτει κάθε δική του ευθύνη για τα εγκόσμια και δεν βλέπει ότι η «ατέλεια» του κόσμου, η έλλειψη, είναι η προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει δημιουργικά την ελευθερία του, επωμιζόμενος τις ευθύνες και το χρέος του απέναντι στον Άλλο: τον Θεό και τον άλλον άνθρωπο, όλους τους άλλους ανθρώπους.
ΙΙΙ
Η φονταμενταλιστική αθεΐα και η σύμπλευση (νεο)γνωστικών και παγανιστών
(…)όσο πιο φανατικά επιτίθενται οι αθεϊστές ενάντια στις μονοθεϊστικές θρησκείες, τόσο πιο πολύ ενισχύουν τους φονταμενταλιστικούς μονοθεϊστές, αλλά και ευνοούν την αναβίωση της Γνώσης και του παγανισμού(…).
Δείτε και:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση...
Πρόκειται για αλήθειες που συγκλονίζουν και λείπουν από το διαδίκτυο...
Νομίζω ότι αν δεν σπάσουμε συνειδητά τους γνώμονες και τους διαβήτες, τα σφυροδρέπανα και όλα τα ...σύμβολα της σοφίας, δεν πρόκειται να αδελφωθούμε αληθινά ούτε να αγγίξουμε την ουσία της γνώσης που δεν είναι άλλη από την άνευ όρων αγάπη!

Yiannis Kaminis είπε...

Γενικά ότι είναι φονταμεταλιστικό κάνει κακό. Πιστεύω όμως πως η θρησκεία αν μη τι άλλο κάποια στιγμή γεννάει και τον φονταμεταλισμό. Μάλιστα υπάρχουν θρησκείες που στηρίζονται στον φονταμεταλισμό όπως είναι ο μουσουλμανισμός το ίδιο συμβαίνει και με τον χριστιανισμό αλλά σε μικρότερο επίπεδο.

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...