Αναγνώστες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

24γράμματα. Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Το επώνυμο Πάγκαλος προέρχεται από τις ιταλ. λέξεις Pane+Gallo (: ψωμί + κόκορας), οικόσημο της οικογένειας.

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Το επώνυμο Πάγκαλος προέρχεται από τις ιταλ. λέξεις Pane+Gallo (: ψωμί + κόκορας), οικόσημο της οικογένειας.
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Το επώνυμο Πάγκαλος έχει συνδεθεί με τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Παππούς και εγγονός, και οι δύο Θεόδωροι, κυβέρνησαν και κυβερνούν τούτο τον Τόπο. Πολλοί, ίσως, να θεωρούν ότι το επώνυμο Πάγκαλος συνδέεται με το αρχαίο ελληνικό επίθετο “πάγκαλος” (: πανέμορφος). Στην πραγματικότητα, όμως, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος οφείλει το όνομα του στις ιταλικές λέξεις pane+gallus (μτφ: ψωμί και κόκορας), τα οποία ήταν ζωγραφισμένα στο οικόσημο της ιστορικής οικογένειας των Παγκάλων από την Κέα (στα 24grammata.com μπορείτε να δείτε και το οικόσημο της οικογένειας). Η ιστορική οικογένεια διακρίνεται στην ελληνική ιστορία από το 16ο αιώνα [Ορλοφικά, προξενικές υπηρεσίες στη Γαλλία, συμμετοχή του Μιχάλη Πάγκαλου στην πολιορκία της Ακρόπολης (1821), Θεόδωρος Πάγκαλος: επιτελάρχης της Στρατιάς της Μικράς Ασίας (1922) κ.ά.] (Γιώργος Δαμιανός)
 Για περισσότερα στο: 24grammata.com
Αυτή την εβδομάδα γράφουν οι: Δημήτρης Πλουμπίδης, Ισσά Ταλεμπ, Αναστάσιος Σαλαπάτας, Στεργιόπουλος Κώστας, Γιάννης Κωβαίος, Θανάσης Καραλής, Στάθης Μπάλιας, Αθανάσιος Τυρπένος, Σεβαστή Xαβιάρα-Kαραχάλιου, Ειρήνη Μαραγκόζη, Σάση Δημοπούλου, Σωτήρης Αθηναίος, Γιώργος Δαμιανός.
·        Εύθυμη Ιστορία:
Α. Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο να σταματήσει τις ευγένειες και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Υπουργού Σπ. Στάη (σκότωσε, το 1904, σε μονομαχία τον πολιτικό αντίπαλο του)
Β. Μετεκλογικά γιουχαΐσματα (στα 1900): χτυπούσαν τενεκέδες έξω από τα σπίτια ηττημένων
·        Λογοτεχνία:
Οι σοφοί του Δρομοκαΐτειου: γ. Μιχαήλ Μητσάκης
·        Ιστορία του αυτοκινήτου:
Γιατί μιλάμε για ίππους και άλογα στη μηχανολογία;
·        Ασήμαντα πράγματα:
Ο Λουμίδης και η η Ιστορία του καφέ στην Ελλάδα
·        Ιστορία του απόδημου ελληνισμού:
Γνωριμία με τη φημισμένη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ (ελληνικό σχολείο στη Ν. Αφρική).
και άλλα 550 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα

Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com. Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για την εβδομαδιαία ανανέωση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να αφαιρέσετε το e-mail σας από την ενημερωτική λίστα στέλνοντας ένα e-mail στο unsubscribe@24grammata.com με τίτλο “Διαγραφή” ή “Unsubscribe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...