Αναγνώστες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Περι Δωσιλογων ο..λόγος

Τάκης Καμπύλης, Οι «άνθρωποι σκιές» του δωσιλογισμού http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100023_04/11/2007_247424

Ο Ιός, Οι Ταγματασφαλίτες δικαιώνονται
http://www.iospress.gr/ios2003/ios20031026a.htm
Άνεμος, Θεσσαλονίκη: η απελευθέρωση της πόλης και οι δοσίλογοι
http://naftilos.blogspot.com/2006/10/blog-post_30.html

φυσικά δεν αναφερω αυτους που προσπαθωντας να δικαιωσουν τον Δωσιλογισμό ισχυριζονταικαι προαπσαθουν να το περασουν δια της Γκαιμπελιστικής επαναλήψεως στα μπλογκια οτι ο εμφυλιος δεν αρχισε το 46 αλλά το... 43 ..αρα  δεν υπηρξε εθνική αντισταση αρα τι δωσιλογοι  αφου ηταν απλώς μια εμφυλια διαμαχη και λοιπα ..

4 σχόλια:

abravanel είπε...

Συμφωνώ μαζί σου - έκανα το ερώτημα αλλού και ρωτώ (ρητορικά): ποιος είναι ο λόγος που εβραίοι στην Αντίσταση εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και όχι στο ΕΔΕΣ;

Νοσφεράτος είπε...

νομίζω πως η απαντηση ηταν τοτε αυτονοητη .. Υπήρχε αρκετη πληροφορηση ωστε οι εβραιοι εκεινης της εποχής να κατανοουν οτι ο κυριος εχθρος του Ναζισμου ηταν το ΕΑΜ ..
Μη κοιτας τωρα που μεσα απο συστηματική παραπληροφορηση και προπαγανδα γκαιμπελιστικης υφης (κατα το Συκοφαντειτε συκοκοφαντειτε κατι θα μεινει ) το Εαμ παρουσιαζεται περιπου... ως εγκληματική οργανωση ενω οι Τασγματασφαλήτες ως ..θυματα του ΕΑΜ -απο τα τσιρακια Φανερα και κρυφά της ακροδεξιας και τους απολογητες του Ταγματασφαλητισμου που δια της επαναληψης προσπαθουν να απαλειψουν την νιστορική μνημη και να μας ...πεισουν οτι ο Εμφυλιος αρχισε το ...43 (και αρα δεν υπηρξε δηθεν εθνική αντισταση ουτε Αντιναζιστικος αγωνας αλλά απλώς ...εμφυλιος και ετσι να αθωωσουν ιστορικά τους Δωσιλογους)

erodotos είπε...

Αν μου επιτρέπεις Νοσφεράτε,

Η σχέση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ προπολεμικά με την εβραϊκή κοινότητα-μειονότητα της θεσσαλονίκης -και όχι μόνο, αλλά ήταν η μεγαλύτερη- ήταν αρκετά στενή. Καταρχάς, η εβραίοι εργάτες και σοσιαλιστές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των πρώτων (πολυεθνικών) συνδικαλιστικών οργανώσεων, στη Θεσσαλονίκη (Φεντερασιόν), τη Καβάλα και όπου αλλού υπήρχε πολυεθνική σύνθεση (κυρίως όταν η βόρεια ελλάδα ήταν ακόμη τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας).
Στη συνέχεια, οι εβραίοι της θεσσαλονίκης (που ο βενιζέλος τους είχε γκετοποιήσει εκλογικά, ψηφίζαν χωριστά δικούς τους βουλευτές), συνέχιζαν να δίνουν υψηλά ποσοστά στο ΚΚΕ, κυρίως για τη διεθνιστική του πολιτική, που δε λογάριαζε εθνότητες αλλά έδινε βάση στην ταξική-εργατική τους ιδιότητα.
Όταν τη δεκαετία του 1930 γίνονταν πογκρόμ, εμπρησμοί, κ.α. τέτοια από κάτι "καθαρόαιμους" έλληνες (οι ίδιοι που επιτίθεντο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου), το ΚΚΕ και πάλι βρέθηκε στο πλευρό τους με το αντιφασιστικό μέτωπο κλπ.

Υπάρχει λοιπόν ιστορία από πίσω:-)

Νοσφεράτος είπε...

φΥΣΙΚΑ και σΕ επιτρεπω και σε ....προτρεπω κιολας να συνεχισεις να μας λές για την ιστορια ,,,)