Αναγνώστες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μερικές σημαντικές αναρτησεις Κοινωνικής Θεωριας και κριτικής απο ενα Πολύ καλό ιστολογιο που ...θελει να κλεισει ..Επισκεφτειτε το ...(πριν κλεισει ..ελπίζω βεβαια να μην...!)


Κατάθλιψη

Posted by: Evangelos on: March 7, 2010
Το blog όπως ειπώθηκε στο προηγούμενο post θα κλείσει, αλλά μέχρι τότε δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό (ως συνήθως) να γράψω κάτι για ένα επίμαχο θέμα με αφορμή την ανάγνωση ενός κειμένου για την κατασκευή της κατάθλιψης.
Read the rest of this entry »
Με αφορμή το κλείσιμο του παρόντος ιστολογίου, θα ήθελα να κάνω ένα μίνι απολογισμό, μια εύλογη αυτοκριτική και μια αναγκαία αιτιολόγηση.
Read the rest of this entry »

Καπιταλισμός

Posted by: Evangelos on: February 11, 2010
Μια από τις διαστάσεις της δημόσιας συζήτησης για την περιώνυμη κρίση είναι και αυτή για το γενικότερο χαρακτήρα του καπιταλισμού. Μία λοιπόν από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις είναι και η κλασσική ανάλυση του Wallerstein που εξετάζει τον καπιταλισμό ως ιστορικό κοινωνικό σύστημα.
Read the rest of this entry »

Κορπορατισμός

Posted by: Evangelos on: January 31, 2010
Ως κορπορατισμό είθισται να αποκαλούμε τη θεσμοποιημένη τριμερή συνεργασία μεταξύ κράτους, κεφαλαίου και εργασίας που ιστορικά έχει πάρει και αυταρχικές και δημοκρατικές μορφές – με κλασσική τη διάκριση ανάμεσα στον κρατικό και τον κοινωνικό κορπορατισμό.
Read the rest of this entry »

Ομάδες πίεσης

Posted by: Evangelos on: January 29, 2010
Η θεωρία των ομάδων πίεσης έχει για ορισμένους χαρακτηριστεί ως το αμερικανικό υποκατάστατο και ισοδύναμο του μαρξισμού, όπου αντί για τάξεις και πάλη των τάξεων έχουμε ομάδες και ανταγωνισμό ομάδων ως την κινητήρια δύναμη της πολιτικής.
Read the rest of this entry »

Θεωρίες των ελίτ

Posted by: Evangelos on: January 25, 2010
Οι θεωρίες των ελίτ συγκροτούν κατά ορισμένους ένα συντηρητικό, κριτικό φιλελευθερισμό που εκφράζει τη δυσπιστία του απέναντι στις μάζες και επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης τους για καθοδήγησή από μια κυβερνώσα, πολιτική ελίτ.
Read the rest of this entry »

Κυνισμός ΙΙ

Posted by: Evangelos on: January 20, 2010
Πέρα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φιλοσοφική θεμελίωση του κυνισμού κεντρικό άξονα της οποίας αποτελεί η συλλογιστική ότι κυνισμός είναι να μην πιστεύεις σε κάτι αλλά να πράττεις ως εάν πιστεύεις σε αυτό, υπάρχουν και άλλες, πιο κλασσικές και πιο οικείες, μορφές πολιτικού κυνισμού που απασχολούν την πολιτική και κοινωνική σκέψη.
Read the rest of this entry »

Πλουραλισμός

Posted by: Evangelos on: March 8, 2009
Ο πλουραλισμός αποτελεί ένα από τα βασικά παραδείγματα για το πώς γίνεται αντιληπτή η σύσταση της κοινωνίας. Όπως δηλαδή και τα υπόλοιπα βασικά ολιστικά θεωρητικά σχήματα (θεωρίες των ελίτ, μαρξισμός), αποτελεί μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση για το πώς δομείται ο κοινωνικός συσχετισμός δυνάμεων, ενώ παράλληλα σχετίζεται με την αντίστοιχη πολιτική ουτοπία (πλουραλιστική δημοκρατία).
Read the rest of this entry »

Μαρξισμός ΙΙ

Posted by: Evangelos on: March 1, 2009
Ως επαναμαρξιστοποίηση της πολιτικής σκέψης έχει εσχάτως αποκληθεί η στροφή προς την οικονομική διάσταση των πολιτικών αναλύσεων λόγω της σημαντικότητας της οικονομίας, έτσι τουλάχιστον όπως έχει προκύψει λόγω της περιώνυμης κρίσης.
Read the rest of this entry »

Κοινωνικά δίκτυα

Posted by: Evangelos on: February 21, 2009
Με αφορμή την ενεργοποίηση του λογαριασμού μου στο facebook θα ήθελα να αναρτήσω μερικές σκέψεις για τα κοινωνικά δίκτυα (social networks).
Read the rest of this entry »

Διαλεκτική

Posted by: Evangelos on: December 19, 2008
Κατά κανόνα, αλλά μάλλον περιοριστικά, η εννοιοκρατική επίκληση της διαλεκτικής παραπέμπει στην εγελιανή σκέψη. Και αυτό διότι στη σκέψη του κλασσικού στοχαστή ο θεωρησιακός αναστοχασμός της πραγματικότητας χαρακτηρίζεται από την εγγγενή αντιθετικότητα των κοινωνικών δυνάμεων, η σύγκρουση των οποίων σηματοδοτεί μια τελολογική κορύφωση υπό το πρίσμα της ιστορικής ροής.
Read the rest of this entry »

Κοινωνική εξέλιξη

Posted by: Evangelos on: December 10, 2008
Στην προσπάθεια να παρουσιάσω κάποιους από τους κινδύνους της επόμενης μέρας των γεγονότων του Δεκεμβρίου στην προηγούμενη ανάρτηση, παρέθεσα μια όχι και τόσο κατανοητή ανάλυση, για αυτό και θα προσπαθήσω να δώσω ορισμένες επιπλέον διευκρινήσεις.
Read the rest of this entry »

Θεωρίες ακυβερνησίας

Posted by: Evangelos on: December 9, 2008
Με αφορμή τη συζήτηση για την επόμενη μέρα των γεγονότων του Δεκεμβρίου θα ήθελα να συνδέσω τα επίμαχα ζητήματα που αναδύονται με τις θεωρίες της ακυβερνησίας.
Read the rest of this entry »

Κοινωνική ευθύνη

Posted by: Evangelos on: November 30, 2008
Σε αντίθεση με την πεπερασμένη συζήτηση για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, συχνά λησμονούμε ότι η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας σχετίζεται εξαρχής με την ταυτοτική συγκρότηση του ατόμου, και όχι με τη νομιμοποίηση της αγοράς στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Read the rest of this entry »

Αλλοτρίωση

Posted by: Evangelos on: June 19, 2008
Κατά κανόνα, αλλά μάλλον περιοριστικά, η εννοιοκρατική επίκληση της αλλοτρίωσης παραπέμπει στη μαρξική σκέψη. Και αυτό διότι στη σκέψη του κλασσικού στοχαστή ως αιτιογόνος απαρχή της απόσπασης της αυτενέργειας και αποδόμησης εν συνεχεία του υποκειμένου νοείται η υλιστική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που κατανοείται μόνο μέσα από το πρίσμα της ταξικής δομής των κοινωνιών.
Read the rest of this entry »

Πορνογραφία

Posted by: Evangelos on: May 4, 2008
Με αφορμή την ανάρτηση της περίληψης του θέματος της διδακτορικής μου διατριβής στην προσωπική ιστοσελίδα του επιβλέποντος καθηγητή Νίκου Δεμερτζή, παραθέτω και εδώ αυτούσιο το εν λόγω κείμενο.
Read the rest of this entry »

Εξατομίκευση

Posted by: Evangelos on: April 16, 2008
Η ρητορική περί της συνθήκης της εξατομίκευσης, δηλαδή την ταυτόχρονη αντιφατική συνύπαρξη ομοιομορφίας και ιδιαιτερότητας, σχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη συζήτηση περί κορεσμού των σύγχρονων κοινωνιών από τις αμέτρητες πληροφορίες που μας κατακλύζουν.
Read the rest of this entry »

Χρόνος

Posted by: Evangelos on: March 24, 2008
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο πλαίσιο της ύστερης νεωτερικότητας είναι και αυτή για το χρόνο. Πρόκειται για ένα θέμα μάλλον ανεξάντλητο, λόγω και των φιλοσοφικών του προεκτάσεων, οπότε και θα περιοριστώ σε τέσσερα από τα χαρακτηριστικά του χρόνου στην κοινωνία της διακινδύνευσης.
Read the rest of this entry »

Εαυτός

Posted by: Evangelos on: March 16, 2008
Η τυπολογική διάκριση των κοινωνιών σε παραδοσιακές, νεωτερικές (από τον 16ο, ή 18ο κατά άλλους, αιώνα και μετά) και μετανεωτερικές (ως μετανεωτερικότητα νοείται η επίταση των συνεπειών της νεωτερικότητας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες) είθισται να συνοδεύεται και από επιμέρους ταξηδηλωτικές αναπαραστάσεις.
Read the rest of this entry »

Βιβλίο

Posted by: Evangelos on: March 8, 2008
Αποδεχόμενος την πρόσκληση των Uroborous, Καλά… Ελληνική Διαφήμιση και Έχετε Δυο Αγελάδες; είπα να συμμετάσχω και εγώ στο περίφημο Blog Chain Game.
Read the rest of this entry »

Πολιτικά κόμματα IV

Posted by: Evangelos on: February 24, 2008
Ολοκληρώνοντας αυτή τη σειρά των αναρτήσεων για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να προστεθούν κάποιες τελευταίες επισημάνσεις σχετικά με το μετασχηματισμό των κομμάτων, ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες αναφορές για την ελληνική περίπτωση.
Read the rest of this entry »

Πολιτικά κόμματα III

Posted by: Evangelos on: February 20, 2008
Συνεχίζοντας τα σχόλια για το επίμαχο θέμα των πολιτικών κομμάτων, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στον περίφημο “σιδηρούν νόμο της ολιγαρχίας”.
Read the rest of this entry »

Πολιτικά κόμματα II

Posted by: Evangelos on: February 16, 2008
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να γίνουν κάποια γενικότερα σχόλια για τη σχέση κομμάτων και κοινωνίας.
Read the rest of this entry »

Πολιτικά κόμματα

Posted by: Evangelos on: February 12, 2008
Το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης περί του τέλους του δικομματισμού και οι εξελίξεις στο κομματικό σύστημα επιβάλλουν να γίνουν κάποια γενικότερα σχόλια για τα πολιτικά κόμματα.
Read the rest of this entry »

Ιδεολογία

Posted by: Evangelos on: February 1, 2008
Η ανάγνωση μιας σειράς αναρτήσεων για το θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και η επαφή με αυτό που οι θεωρητικοί του διαδικτύου αποκαλούν “γλώσσα του μίσους”, με ώθησε να παραθέσω κάποιες σκέψεις γύρω από την ιδεολογική αποτίμηση όσων ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες.
Read the rest of this entry »

Φωτογραφία

Posted by: Evangelos on: January 20, 2008
Για μια σειρά από λόγους, αποφάσισα να καταχωρήσω μια φωτογραφία μου στο About me. Έτσι, αναφορικά με το κριτήριο επιλογής της φωτογραφίας, μου ήρθαν στο νου κάποιες βασικές αρχές της σημειωτικής, και κυριώς το ότι από τη μεριά της πρόσληψης ενός μηνύματος κυριαρχούν στο συμπαραδηλωτικό επίπεδο οι πολλοί τρόποι ανάγνωσης μιας εικόνας.
Read the rest of this entry »

Πόλη

Posted by: Evangelos on: January 17, 2008
Επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά τις εξουθενωτικές διακοπές στην Θεσσαλονίκη, μου ήρθαν στο νου κάποιες από τις σκέψεις της πιο γνωστής ίσως ανά τον κόσμο συγγραφέα των πόλεων.
Read the rest of this entry »

Κινηματογράφος

Posted by: Evangelos on: December 18, 2007
Προσπαθώντας να γράψω την τελευταία ανάρτηση αυτού του έτους, πέρασαν από το μυαλό μου εκείνες οι σκέψεις που γίνονται συνήθως λίγα λεπτά πριν ή μετά την έναρξη του καινούριου χρόνου.
Read the rest of this entry »

Κράτος πρόνοιας ΙV

Posted by: Evangelos on: December 14, 2007
Τελειώνοντας αυτή τη σειρά των αναρτήσεων για το κράτος πρόνοιας θα πρέπει να παρατεθούν και κάποιες όψεις των κριτικών για το παρεμβατικό κράτος.
Read the rest of this entry »

Κράτος πρόνοιας ΙΙΙ

Posted by: Evangelos on: December 11, 2007
Σε συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με το αν η κρίση του κράτους πρόνοιας είναι απλώς ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών.
Read the rest of this entry »

Κράτος πρόνοιας ΙΙ

Posted by: Evangelos on: December 8, 2007
Συνεχίζοντας τα σχόλια για το επίμαχο θέμα του κράτους πρόνοιας, νομίζω πως πρέπει να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του.
Read the rest of this entry »

Κράτος πρόνοιας

Posted by: Evangelos on: December 4, 2007
Με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, θα ήταν χρήσιμο νομίζω να γίνουν κάποιες γενικότερες αναφορές για το λεγόμενο κράτος πρόνοιας
Read the rest of this entry »

Καταναλωτική κοινωνία

Posted by: Evangelos on: November 20, 2007
Η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία έχει οδηγήσει σύμφωνα με ορισμένους στην κατασκευή μιας γενικευμένης ιεραρχημένης σηματοποίησης όλο και περισσότερων αγαθών, όπου ο πολίτης ορίζεται πλέον ως καταναλωτής.
Read the rest of this entry »

Διαδικτυακή επικοινωνία

Posted by: Evangelos on: October 19, 2007
Με αφορμή την άρνησή μου σε μια πρόσκληση να εγγραφώ ως διαδικτυακός φίλος στο facebook, παραθέτω έναν από τους κυρίαρχους στη διεθνή βιβλιογραφία συλλογισμούς για τη διαδικτυακή επικοινωνία.
Read the rest of this entry »

Μεταθανάτιο άγχος

Posted by: Evangelos on: October 11, 2007
Πολλές φορές η φιλοσοφική σκέψη τοποθέτησε ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης των συνθηκών του βίου μας το περίφημο μεταθανάτιο άγχος. Μια εσωτερική ανησυχία που ξεφεύγει από τα στενά όρια του φόβου για απώλεια της φυσικής ζωής και επεκτείνεται σε μια γενικότερη αναζήτηση του ρόλου μας πάνω σε τούτο τον κόσμο.
Read the rest of this entry »

Κυνισμός

Posted by: Evangelos on: October 5, 2007
Σύμφωνα με την προσέγγιση ενός αμφιλεγόμενου στοχαστή, κυνισμός είναι να μην πιστεύεις σε κάτι αλλά να πράττεις ως εάν πιστεύεις σε αυτό, υιοθετώντας έτσι ένα καθολικό κυνικό σύνδρομο ως στάση ζωής.
Read the rest of this entry »

Τηλεπολιτική

Posted by: Evangelos on: September 28, 2007
Ειδικά για αυτούς που δεν μιλούν πολύ για πολιτικά και δεν συμμετέχουν στα κοινά με την κλασική έννοια του όρου, αλλά έχουν κάποιο πολιτικό ενδιαφέρον, η πολιτική διαδικασία στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες είναι κατεξοχήν διαμεσολαβημένη.
Read the rest of this entry »

Μαρξισμός

Posted by: Evangelos on: September 18, 2007
Με την ελπίδα κάποιος περισσότερο ειδικός επί του θέματος να με διορθώσει ή να προσθέσει ό,τι κρίνει επιβεβλημένο, παραθέτω κάποιες βασικές αρχές της μαρξικής και μαρξιστικής σκέψης αναφορικά με το κράτος.
Read the rest of this entry »

Διαφήμιση

Posted by: Evangelos on: September 5, 2007
Με την ευκαιρία έναρξης αυτού του blog μπορούν να παρατεθούν μερικές όψεις των κριτικών που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς για τη διαφήμιση και το σύστημα παραγωγής διαφημιστικών εικόνων (ad image system).
Read the rest of this entry »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...