Αρθρο της "Ε"
Από τα λόγια στα έργα
ΠΕΤΥΧΕ η Γερμανίδα καγκελάριος
Αγγέλα Μέρκελ, με τις δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία,
που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, να
ανοίξει έναν δρόμο προσέγγισης Αγκυρας - Αθήνας, όσο κι αν αυτό
ακούγεται ως παράδοξο.
ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ η κυρία Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τη
δήλωση, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την
Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καταλήξουν αναγκαστικά στην ένταξη της Τουρκίας.
Και υπογράμμισε, ότι η Γερμανία υποστηρίζει μια «προνομιακή εταιρική
σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε., δηλαδή μια θέση την οποία δεν
αποδέχεται η Τουρκία.
ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της Αγκυρας στη θέση αυτή, την οποία υποστηρίζει και η Γαλλία, εξέφρασε με συνέντευξή του στην «International Herald Tribune» ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο και το Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα να κάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες λόγω του μεγάλου χρέους της, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να της πουλήσουν όπλα.
ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ «καλής θέλησης» και συμπαράστασης για την απόκρουση των πιέσεων, ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε, ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα για να αποφύγει την «οικονομική καταστροφή», ανταποκρινόμενη σε μια κίνηση της Αθήνας για να μειωθούν ή να παγώσουν αμοιβαία οι αμυντικές προμήθειες.
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ο Τούρκος υπουργός, ότι η Ελλάδα -όπως και η χώρα του- είναι από τους καλύτερους πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν χρειάζονται νέα άρματα μάχης, πυραύλους, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη. «Είναι ώρα να περικόψουμε τις αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα και την Τουρκία», είπε.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ότι οι δύο χώρες αιμορραγούν χρόνια τώρα, πληρώνοντας τεράστια ποσά για εξοπλισμούς. Η Ελλάδα, μάλιστα, διαθέτοντας το 4,4% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, έχει την πρώτη θέση σε αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη. Το 2008, παρά τη μείωση των κονδυλίων, η Ελλάδα διέθεσε 6,9 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και η Τουρκία 11,5 δισ. ευρώ. Χωρίς αυτή την αιμορραγία δεν θα είχε η Ελλάδα αυτού του ύψους έλλειμμα και δημόσιο χρέος.
ΤΙΘΕΤΑΙ, λοιπόν, το ερώτημα: οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους ή εκφράζουν ειλικρινείς προθέσεις για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα και το αμοιβαίο πάγωμα των εξοπλισμών;
ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ να αποδειχθεί εδώ και τώρα στην πράξη, με συγκεκριμένες και αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της Αγκυρας: Να σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, όπως κατ' επανάληψη πρότεινε και η «Ε», για να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνο μη επιθέσεως. Μόνον έτσι θα ανασάνουν οι δύο χώρες και θα έχουν ουσιαστικό όφελος οι δύο γειτονικοί λαοί, οι οποίοι αιμορραγούν προς όφελος των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου