Αναγνώστες

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση στράτευσης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη. ..Απο την Ε''

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/11/2009&id=102049

ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση στράτευσης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη. Αυτή τη φορά η Αναστασία Αθήνη τον μήνυσε για ψευδή δήλωση στη Βουλή μέσω της οποίας νοθεύτηκε η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του.


Εάν η καταγγελία κριθεί βάσιμη, τότε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δεν αποκλείεται να βρεθεί ξανά στην ίδια θέση: να ζητηθεί πάλι άρση της ασυλίας του.



Στις 16 Οκτωβρίου του 2008, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την περίπτωσή του, είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να πω ότι έχω μοιράσει στα έδρανα των συναδέλφων έγγραφο της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών με προχθεσινή ημερομηνία, στο οποίο φαίνεται ότι είναι άκυρη η ανυποταξία μου. Δεν υπάρχει κατηγορία και έχει ακυρωθεί επίσης και η εξάμηνη πρόσθετη στρατιωτική μου υποχρέωση».



*Το έγγραφο που επικαλέστηκε ωστόσο -και δεν κατατέθηκε στα πρακτικά- ήταν, σύμφωνα με τη μήνυση της Αναστασίας Αθήνη, μια... δικιά του αίτηση προς τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ζητούσε να τον ενημερώσουν εγγράφως «για το λόγο για τον οποίο δεν έχετε εφαρμόσει στην περίπτωσή του την παρ. 5, Αρθο 57 (Ν. 3421/05) δοθέντος του ότι το Σ.Γ. Αν. Αττικής έχει επισήμως ακυρώσει την ανυποταξία μου, καθώς και την πρόσθετη 6μηνη στρατιωτική υποχρέωση όπως ενημερώθηκα με το έγγραφο Φ.900/8/16115 Σ.3043 12-9-08». Και ζητούσε ακριβές αντίγραφο για να το χρησιμοποιήσει στο Κοινοβούλιο.



*Πού είναι το θέμα; Στην περίπτωση της ανυποταξίας υπάρχουν δύο σκέλη: το ένα είναι διοικητικό και το άλλο ποινικό.



Ο κ. Αϊβαλιώτης, ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές αναφέρεται μόνο στο διοικητικό: πράγματι, από τη στιγμή που πήγε φαντάρος (έκανε θητεία 45 ημερών και εξαγόρασε το υπόλοιπο ως άνω των 35 ετών) αίρεται διοικητικά η ανυποταξία. Ομως, δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν γι' αυτό οι βουλευτές: η υπόθεση αφορούσε το ποινικό μέρος της ανυποταξίας, αφού η ποινική δικογραφία ήταν που εκκρεμούσε στη Βουλή και η σχετική ψηφοφορία έγινε κατόπιν της πρότασης του εισαγγελέα.



Ο φόβος της αρνητικής δημοσιότητας



*Τελικά η Βουλή ψήφισε τότε κατά της άρσης. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και εάν η υπόθεσή του έφτανε στο δικαστήριο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αντιμετώπιζε κάποια ποινή. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τους ανυπότακτους που εμφανίζονται κάποια στιγμή να υπηρετήσουν. Προς τι, λοιπόν, η δική του αγωνία να αποφύγει την άρση; Πιθανώς δεν ήθελε τυχόν αρνητική δημοσιότητα ως κατηγορούμενος.



Για την ιστορία, ο Κ. Αϊβαλιώτης κηρύχθηκε αναδρομικά ανυπότακτος από το 1997, καθώς δεν είχε δικαίωμα αναβολής στράτευσης ως «υπάλληλος διεθνούς οργανισμού» - ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν υπάλληλος σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρυσι τον Ιανουάριο έγγραφο της Διεύθυνσης Προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου προς το ελληνικό προξενείο στις Βρυξέλλες διέψευσε τους ισχυρισμούς του: είχε προσληφθεί στη γενική γραμματεία της Ευρωβουλής όχι το 1997 αλλά στις 3 Νοεμβρίου 2004 και από τις 3 Σεπτεμβρίου 2007 βρισκόταν σε άδεια άνευ αποδοχών. Ετσι το 1997, όταν και έλαβε αναβολή στράτευσης, δεν ήταν «υπάλληλος διεθνούς οργανισμού», όπως ξεκάθαρα ορίζει ο νόμος.



Είχε, άραγε, καταθέσει πλαστό πιστοποιητικό ή επρόκειτο για αμέλεια των στρατολογικών υπηρεσιών; Ολως τυχαίως, το έγγραφο που είχε υποβάλει και με το οποίο έλαβε αναβολή δεν ανευρέθη από το ΓΕΕΘΑ. Απάντησαν ότι καταστράφηκε μαζί με άλλα, καθώς όλα πολτοποιούνται συμπληρώνοντας μία 10ετία. Σε περίπτωση που είχε βρεθεί ως πλαστό, ο βουλευτής θα είχε ακόμα περισσότερες φουρτούνες να αντιμετωπίσει. Οχι μόνον για το ίδιο το έγγραφο, αλλά δεν θα μπορούσε ούτε να τύχει του ευεργετήματος της θητείας 45 ημερών με εξαγορά του υπολοίπου (που έκανε χρήση), αφού ο νόμος εξαιρεί όσους «έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών...»


Δεν υπάρχουν σχόλια: