Αναγνώστες

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ο άντρας και πως κατασκευάζονταν ( στην Ακροδεξιά Ελλάδα της Χούντας ) ΜΕΡΟΣ Α

 

ο άντρας και πως κατασκευάζονταν ( στην Ακροδεξιά Ελλάδα της Χούντας )  ΜΕΡΟΣ   Α

Μεγάλωσα στην Ελληνική επαρχία . Διέσχισα την εφηβεία μου σε Γυμνάσιο αρρένων , εξατάξιο -. Τα δυο τελευταία χρόνια είχανε ένα άρωμά ελευθερίας , ήτανε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης . Τα πρώτα ήταν τα χρόνια της χούντας , του εν Ελλάδι ακροδεξιού Φασισμού.

Πως διαμορφώνονταν η σεξουαλικότητα ενός εφήβου στα χρόνια της Ακροδεξιάς χούντας ; Από την μια απόλυτη σιωπή σε ότι άφορά στον σεξ. απόλυτη Σιγή. . Κανείς υπαινιγμός , πλήρης αποστείρωση . 

Από την άλλη ένα τεράστιο , αστείρευτο Βουητό γύρω από το σεξ, τη σεξουαλικότητά , το άλλο φύλο. Όσο πιο εκκωφαντική η σιωπή τόσο πιο ασταμάτητο το βουητού και η εμμονή. Πως είναι φτιαγμένο το άλλο φύλο; Με τι μοιάζει το γυναίκειο Όργανο; Κοιμόμασταν ξυπνούσαμε με αυτήν την απορία. Και φυσικά η σημασία του σεξ μεγεθυνόταν αφάνταστα.

Στο σχολείο το Μπουλιγκ ήταν ο κανόνας . Επιβεβλημένος από μαθητές αλλά και δάσκαλους . Το Φασιστικό πρότυπο : Για να είσαι άντρας έπρεπε να αποκλειστεί κάθε μα κάθε εκδήλωση αδυναμίας , τρυφεράδας ή ευαισθησίας .. Το Μπουλιγκ στρεφόταν Όχι μόνο ενάντια σε όσους εκδήλωναν -όχι βέβαια επιθυμίες - μια ομοφυλόφιλη συμπεριφορά αλλά και σε όσους ήταν σωματικά αδύναμοι, εσωστρεφείς , ευαίσθητοι και με εν συναίσθηση . 

Για να θεωρείσαι άντρας, έπρεπε να ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙΣ με το κυρίαρχο στυλ. Για να αποφύγεις το στίγμα του που – πιστέψτε με - στα αγόρια πονούσε περισσότερο από κάθε άλλο . Ο ανδρισμός επιβάλλονταν δια της βίας σχεδόν , και δεν αφορούσε την σεξουαλική ικανότητα αλλά επιδεικτικές συμπεριφορές αρσενικής επιθετικότητας : Στο Γυμνάσιο στην επαρχία που πήγαινα αν πλησίαζες τα κάγκελα έπαιρνες 4η μέρη αποβολή και ξέρετε γιατί; 

Γιατί και θηλυκή γάτα οποιασδήποτε ηλικίας να περνούσε έξω από το σχολείο , έπρεπε να τρέξει γρηγορά για να ξεφύγει από τα σφυρίγματα και τις προσβολές . Χαμός

Το ένα έφερνε το άλλο … Ο Φόβος και η άγνοια για το σεξ έφερνε την εμμονή με το σεξ και την επιθετικότητα ενάντια το άλλο φύλο. Η μονή πηγή πληροφορίας για το σεξ ήταν τα άλλα αγόρια και η μόνη συμβουλή : ‘ να είσαι επιθετικός , όλες αυτό θέλουν , πρόσβαλες τις , ..αμησε τις’’. Στη βόλτα ΕΠΡΕΠΕ να πειράζεις τα κορίτσια ακόμα κι αν ένιωθες γελοίος .. Ήταν ένας τρόπος ενσωμάτωσης , κοινωνικοποίησης, αποδοχής.

Θα συνεχίσω όποτε αρχίσουν να κυλάνε πάλι οι πικρές αναμνήσεις .. Όμως θέλω να σας πω δυο πράγματα προς το παρόν 

1) Δεν μπορείτε καν να διανοηθείτε τι τεράστια αλλαγή στις σχέσεις των δυο φύλων επέφερε το Μεικτό σχολείο. Και 

2) η ανδρική και γυναικεία σεξουαλικότητά δεν είναι αυθόρμητη εκδήλωσή φυσικών ορμών αλλά ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

 Παρέκβαση Πριν προχωρήσω στην στην Μεταπολίτευση θα κάνω μερικές παρατηρήσεις για, εκείνη την εποχή και όχι μόνο 1. Όπως οι κοπέλες εκείνης της εποχής ακόμα και αν επιθυμούσαν εάν Αγόρι ερωτικά, έπρεπε - για λόγους Υπερεγώ- να μη δείξουν την επιθυμία τους ετσι αλλά Αντίστροφα ενας Έφηβος εκείνης της εποχής έπρεπε να δείξει τη ετοιμότητα του και την ικανότητα του την ερωτική ( περνώντας πολλές φορές και στην επίθεση ) ακόμα και αν Δεν επιθυμούσε μια κοπέλα . 

2. Εκείνη ήταν η εποχή(αρχές  '70) Δυο επτασφράγιστων μυστικών . Το εάν αφορούσε την Σεξουαλικότητα και το μυστήριο της, όπως είπαμε. 

Το δεύτερο αφορούσε στο τότε παρελθόν : Τον Εμφύλιο, την προδικτατορική Ελλάδα ,τον Κομμουνισμό.. Ε!, δεν ξέρω πως να το διατυπώσω αλλά η ..ηδονή που νιώθαμε σκαλίζοντας αυτά τα μυστικά και ανακαλύπτοντας μικρές θαμμένες αλήθειας , κατά κάποιον τρόπον ήταν...παρόμοια.. Συνδέονταν πως το λέμε . Είχες την ιδιά αίσθηση στιγμιαίας ελευθερίας όταν ανακάλυπτες κάτι κρυμμένο από αυτά τα δυο . 3.) Πολλές φορές μένω έκπληκτος όταν προσπαθώ να εξηγήσω σε  πολύ νεότερους από μένα την διάκριση σε... " ενεργητικούς " και "παθητικούς " ομοφυλοφίλους και πως οι πρώτοι δεν θεωρούνταν καν ομοφυλόφιλοι αλλά ..Αντροι με τα όλα τους , και...δεν δειχνουν να καταλαβαίνουν .

" 4) κάνω τώρα εάν Φλας Μπακ στην Προδικτατορική Ελλάδα Ήμουν μικρός , ίσως 7 ή 8 ετών ., γίνεται εάν πανηγύρι στη κωμόπολη οπού ζουσα τότε και - αφού περιπλανήθηκα μοναχό σε σκηνές μάγων ( οπού εάν κεφάλι χωρίς ..σώμα μου είπε την...μοίρα μου,) δεν ξέρω πώς αλλά τα κατάφερα να τρυπώσω σε μια σκηνή οπού θα εμφανιζόταν μια κοπέλα που θα χόρευε χορό της Κοιλιάς. Στο πανηγύρι κυριαρχούσαν οι Ρομά και η κοπέλα - δεν ξέρω αν ήταν ρομα η όχι άρχισε να χορεύει σε ενα κοινό που βρωμούσε βαρβατίλα, το κοινό άρχισε τα σφυρίγματα και τα σεξιστικά του , η κοπέλα ντράπηκε κι άρχισε να κλαίει βγήκε ένας Ρομά και τη περιμάζεψε και το ξαναμμένα αρσενικά άρχισαν να μαλώνουν: κάποιοι που την λυπήθηκαν λέγανε " δεν είναι Γιουφτσα " και κάποιοί αντιδρούσαν λέγοντας " Γιατί ρε δεν είναι ; Επειδή είναι άσπρη ; " Θέλω να πω πως η επιθετική και προσβλητική αρσενική σεξουαλικότητα ήταν σαφέστατα μεγαλύτερη και εντονότερη απέναντι σε όσες θεωρούνταν ότι κατείχαν μια κατώτερη κοινωνική θέση , ακόμα και φυλετική ( τσιγγάνες ) 


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .....

Π. Θ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...