http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-eop/%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B8%CF%8C%CE%BD
Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρια, Μπέπε Γκρίλο, που αποτέλεσε την έκπληξη στις ιταλικές εκλογές κερδίζοντας ένα ποσοστό 25,5% στην κάτω Βουλή (πρώτο σε δύναμη κόμμα) και 23,8% στη Γερουσία, μίλησε εφ' όλης της ύλης στο Στέλιο Κούλογλου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Παραθέτουμε από τη συνέντευξη τα σημεία στα οποία αναφέρεται στο κίνημά του και το «τσουνάμι», όπως ο ίδιος, αποκαλεί την εκστρατεία του καθώς και στη στάση που θα κρατήσει στις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης.Σ.Κ.: Πώς πάει το «τσουνάμι»;
Μπ.Γκ.: Το «τσουνάμι» πάει καλά. Ας εξηγήσω στους Έλληνες ποιος είμαι. Ένας κωμικός, ένας ηθοποιός, ένα πολιτικός; Δεν είναι γνωστό. Είμαι κάποιος που διευκολύνει τις εξελίξεις. Λέω τα πράγματα στην εξέδρα σαν πολιτικός εδώ και 20 χρόνια. Για την ενέργεια, τα σκουπίδια, το wifi, το τσιμέντο, την ανανεώσιμη ενέργεια- το σπίτι μου λειτουργεί με τέτοιο τρόπο - το υδρογόνο για τα αυτοκίνητα. Και τώρα επιτέλους, μετά από 20 χρόνια, ίσως αυτά τα πράγματα να εισέλθουν μέσα στην ιταλική πολιτική.
Το «τσουνάμι» είναι ένα tour, είναι μια συνάντηση - δεν είναι πολιτική ομιλία - μια συνάντηση με χιλιάδες, χιλιάδες, χιλιάδες κόσμο. Ο λαός της Ιταλίας έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική, στα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι η καταστροφή αυτού του μεγάλου έθνους, όπως ήταν και το δικό σας έθνος. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί: κεφάλαια, τράπεζες, συμφωνίες που τελέσθηκαν χιλιόμετρα μακριά και διαλύουν χώρα και μετά πάνε σε μια άλλη χώρα και την καταστρέφουν. Αυτό είναι ο καπιταλισμός. Είναι μια μορφή καπιταλισμού που και έχει τελειώσει.
Τελείωσε στη Δύση. Δεν λειτουργεί πια. Λειτουργεί μόνο αν τυπώνεις συνεχώς χρήματα και εισάγεις, όπως οι ΗΠΑ που τυπώνουν, εισάγουν, τυπώνουν, εισάγουν και συνεπώς συνεχίζουν με ένα τεράστιο χρέος. Εμείς δεν τυπώνουμε πια. Είμαστε στα χέρια ανθρώπων, που δίνουν τις αξιολογήσεις ΑΑΑ, στο Μανχάταν στον 100ο όροφο. Αφαιρούν εκεί ένα Α και γίνεται εδώ χαμός, εδώ αλληλοσκοτώνονται. Οπως και σε σας, ετσι και στην Ιταλία, οι άνθρωποι πάνε στα φιλανθρωπικά γεύματα της Caritas .Πάμε προς τα κάτω όλοι, όλοι μαζί, για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πια. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, δεν υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη. Η πολιτική πάντα παίρνει το ταμείο, τράπεζες, πολιτικά κόμματα, αυτό το μείγμα τραπεζών, κομμάτων, καπιταλισμού. Και ομοσπονδίες Εργοδοτών, οι μεγάλοι κερδοσκόποι, που χρηματοδοτούν αυτό το μείγμα.
Σ.Κ.:Αν μπείτε στη βουλή θα συνεργαστείτε με κάποιον προκειμένου να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Μπ.Γκ.: Όχι, όχι, όχι. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που το αντιγράφουν όλοι. Εμείς δεν πάμε στην τηλεόραση - έχουμε κόψει αυτό το μέσο, που για εμάς εδώ στην Ιταλία είναι δηλητήριο. Αυτοί πάνε όλοι στην τηλεόραση, για να πούνε όλοι τα ίδια πράγματα. Εμείς είμαστε η τέλεια αντίθεση. Αυτοί είναι για μεγάλα έργα, εμείς για μικρά έργα, εμείς μηδενικό τσιμέντο, αυτοί σκυροδέματα με τσιμέντο. Εμείς είμαστε για ένα πολιτισμό με 200 km/h, αυτοί 300-400 km/h, εμείς είμαστε για την «ελαφρότητα», λιγότερη ενέργεια, λιγότερα υλικά, λιγότερες ώρες εργασίας, αυτοί είναι για πράγματα βαριά. Αυτοί είναι για jumbo τριών ορόφων με 800 θέσεις, εμείς είμαστε για το ζέπελιν, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν υλικά και ανθρώπους.
Η δική μας οπτική γωνία του κόσμου είναι η αντίθετη: δημόσιο σχολείο, παίρνοντας πίσω τα χρήματα, που έδωσαν στα ιδιωτικά, επένδυση στην έρευνα, στο πανεπιστήμιο, η υγεία δεν είναι μόνο να κάνεις νοσοκομεία, εδώ φτιάχνουμε νοσοκομεία. Πρέπει να αρρωστήσουμε για να θεραπευτούμε. Απλά δεν θέλουμε να αρρωστήσουμε. Συνεπώς εξυγιάνουμε το περιβάλλον, τις πηγές ενέργειας που προκαλούν πλήγματα στην υγεία και στην οικονομία.
Ενέργεια, παράγουμε 4 φορές περισσότερο(από ότι θα χρειαζόμασταν). Κάνουμε ένα πλάνο για 100 χρόνια, ή 50 χρόνια, θα κόψουμε το πετρέλαιο και θα χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν χτίζοντας σπίτια με βιο-υλικά, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, αιολικά συστήματα, υδροαιολικά και γεωθερμικά. Έχουμε όλες τις τεχνολογίες, είμαστε η avantgarde, έχουμε μηχανικούς, θα περάσουμε από το πετρέλαιο σε αυτό.
Έχουμε μια μακρόπνοη προοπτική, 20 χρόνων, 30 χρόνων, και αυτή είναι η πολιτική. Αυτοί οι γέροι, πεθαμένοι και φτάνουν από τον άλλο κόσμο και κρατούνται στη ζωή από τα μίντια και τις εφημερίδες και δημιουργούν αυτά τα τέρατα μια που δεν γνωρίζουν... Ο κόσμος πάει με την ταχύτητα του φωτός και αυτοί δεν ξέρουν τι είναι το «download», το «upload», δεν ξέρουν ούτε το «streaming» - εμείς ξέρουμε όλοι το «streaming» - οι δικές μας ομιλίες πάνε σε όλο τον κόσμο, είμαστε η μεγαλύτερη κοινότητα στην ιστορία του youtube στον κόσμο, έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους, που μας ακολουθούν με ένα κινητό. Αυτοί έχουν ανάγκη κατασκευές, κάμερες... είναι τελειωμένοι. Ετοιμαζόμαστε για έναν άλλο κόσμο. Αυτοί έίναι ήδη παρελθόν. Ο Μπερλουσκόνι; Δεν θα τους θυμόμαστε πια μετά από έξι μήνες!
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα του Μπέπε Γκρίλο στους Έλληνες μέσω του tvxs.gr: ΑντισταθείτεΑντισταθείτε, αντισταθείτε. Πάνω από όλα αντισταθείτε γιατί είστε ένας λαός υπέροχος. Αντισταθείτε για να δημιουργήσουμε επαφές μεταξύ μας εμείς τα γουρουνάκια, γιατί μας εγκαταλείπουν. Αυτοί θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματα, που μας δάνεισαν. Μόλις θα πάρουν πίσω τα χρήματα οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, θα μας παρατήσουν. Συνεπώς θα “παραιτηθούμε” και εμείς, οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, η Ιρλανδία, δηλαδή τα γουρουνάκια ίσως πρέπει να κάνουμε μια κοινότητα αλληλεγγύης μεταξύ μας, είμαστε κοντά και δίνουμε συχνά τις ίδιες μάχες. Σας εύχομαι το καλύτερο δυνατό και αν βρείτε κάποιον, όπως εμένα, στην Ελλάδα ξεκινήστε να κάνετε ένα κίνημα διαδικτυακό, συνεργαστείτε μέσω του διαδικτύου, συναντηθείτε και αρχίστε να εισάγετε στην πολιτική τις ιδέες που έχετε στην πλατεία.
1 σχόλιο:
Κατά τη γνώμη μου η Νότια Ευρώπη αντιδρά και επαναστατεί δημοκρατικά… Η Ισπανία εδώ και μήνες είναι σε αναβρασμό καθώς οι συνεχείς κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες μονοπωλούν το δημόσιο διάλογο δίπλα στην οικονομία. Την ίδια στιγμή τα κοινωνικά κινήματα (για τα στεγαστικά ή αλληλεγγύης) απλώνονται επιθετικά έναντι των τραπεζών και των πολιτικών. Ομοίως και η Πορτογαλία σιγοβράζει κοινωνικά. Η δε Ιταλία -κατά το ελληνικό παράδειγμα του 2012- έδειξε πώς μπορούν οι εκλογές να γίνουν μέσω έκφρασης δυσαρέσκειας των πολιτών και πώς μπορούν οι πολίτες να κουνήσουν ολόκληρη ήπειρο.
Δημοσίευση σχολίου