Αναγνώστες

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

το νεο αριστουργημα του ΠΑΠΟΥΛΗ:Ποιός ήταν λοιπόν αυτός ο ..Βάμπιρας ;;; ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ποιός ήταν λοιπόν αυτός ο ..Βάμπιρας ;;;


Φαντάζομαι ότι μερικοί από τους εδώ ( ολίγους)  αναγνώστες θα  νομίσουν ότι με το ποστ αυτό ο συγγραφεύς και υπεύθυνος του παρόντος ιστολογίου σχεδιάζει να αποκαλύψει στο διψασμένο για γνώση κοινό του τη ταυτότητα , τα χούγια , τις μύχιες “αρετές’ και τα κρυμμένα μυστικά του αγαπημένου μου Νοσφεράτου
Δύσβατο , καλοί μου αναγνώστες , το ιστορείν για πρόσωπα υπαρκτά και αγαπημένα , ειδικά όταν  συμβαίνουν δύο τινά :
α) το πρόσωπο αυτό δεν βρίσκεται στο κόσμο των ζωντανών
β) υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία και τεκμήρια να βοηθήσουν τον αφηγητή και τη παραπαίουσα ( εδώ και καιρό ) μνήμη του.
Αλλά θα δοκιμάσω….
Δεύτερη τη τάξει κόρη σε πολυμελή Ηπειρώτικη οικογένεια , γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ανάμεσα σε πέτρες , καρυδιές και έλατα σε ένα  χωριό του ανατολικού Ζαγορίου.
Ένας πατέρας , o κυρ Τόλιος πρόβατο αλλά δουλευταράς και μια μάνα δεσπόζουσα , ισχυρή προσωπικότητα της οικογένειας αλλά και του χωριού. Η κυρά Βικτώρια με τ’ όνομα  , όνομα που προφανώς  έλαβε κάπου στα 1870  εκ της τότε κυριάρχου του ένδοξου βρεταννικού imperium. Μια  μικρή αβροφροσύνη προς τους  δυνητικούς προστάτες  ή προσδοκία βίου και ευμάρειας προσωπικής με ισχύ ευχολογίου ;;; κανείς ποτέ δε θα το μάθει φαντάζομαι.
Στη περιοχή ακόμα κυρίαρχη η Οθωμανική αυτοκρατορία , αλλά τα Ζαγοροχώρια όπως γνωρίζουμε απολάμβαναν ένα ιδιότυπο καθεστώς και είχαν αναπτύξει ισχυρή ομογένεια και εμπορικούς δεσμούς  στη Δυτική Ευρώπη. Στο χωριό όπου ανθούσαν οι μαστόροι , οι πραματευτάδες  οι έμποροι και η κτηνοτροφία σε συνδυασμό με υλοτομία και περιορισμένη γεωργική παραγωγή σε πεζούλες , η ανάπτυξη  ήταν εμφανής και  οικονομικά και κοινωνικά. Τρίπατα σπίτια , πολυτελή χαγιάτια και αυλές , καλντερίμια και ένας πληθυσμός πάνω από χίλιες ψυχές  σε δύο μαχαλάδες  – ενορίες , σχολείο , σύλλογοι συνέθεταν ένα δραστήριο κοινωνικό περιβάλλον.  Τούρκοι  δεν υπήρχαν  και η μόνη αρχή ήταν η εκκλησία και οι προύχοντες. Ο μπάρμπα Τόλιος όμως και η κυρά Βικτώρια , όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι του χωριού γνώριζαν , έβλεπαν , επικοινωνούσαν με , τη τότε μικρή Ελλάδα της εποχής , αισθάνονταν ότι θα έπρεπε  κάποτε να ενταχθούν  ως ελεύθεροι πολίτες σε μια Ελλάδα μεγαλύτερη ,  που να περιλαμβάνει και τις δικές τους περιοχές και συμμετείχαν σε  πολιτικές δραστηριότητες και ζυμώσεις που αναπτύσσονταν τότε σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια.
.......................................................................................................

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βάμπιρα

ευχαριστώ και από εδώ

Παπούλης

Νοσφεράτος είπε...

εγω σευχαριστω .. Αυτά τακειμενα χρειαζομαστε ολοι

Νοσφεράτος είπε...

επισης παπουλη ευχαριστω για την συμπεριφορα καποιων συχνων θαμωνω του Μπλογκ σου

Νοσφεράτος είπε...

παντως ωραια πλάκα του καναμε του στοκου .. μ'αρεσε και ο συντονοισμος

Νοσφεράτος είπε...

και ο αναγνωστης ..ωραιος ..