Αναγνώστες

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

το περιοδικό Θέσεις

Θέσεις
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΗ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ νήσος
Σαρρή 14, 10553 Αθήνα. Tηλ. / FAX 3250058, e-mail: nissos92@otenet.gr
(www.theseis.com)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 112 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2010) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.
Στο τεύχος αυτό των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή προσεγγίζει τη διαφαινόμενη αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών, η οποία προκύπτει από τις κυβερνητικές πολιτικές που συμπυκνώνουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία (Απλά μαθήματα επιλεκτικής πτώχευσης. Οργανώνοντας τη συναίνεση στην κοινωνική αυτοχειρία). Mπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του περιοδικού www.theseis.com.
Ακολουθεί η μελέτη των Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Γιάννη Μηλιού, Καλωσορίσατε στην έρημο του «ευρωπαϊκού» καπιταλισμού, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η κρίση της στρατηγικής του ευρώ. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος αναλύει την εξελισσόμενη κρίση χρέους του ελληνικού κράτους, διερευνώντας τις αιτίες της: Ελλάδα 2010: Η επίθεση του κεφαλαίου.
Έπεται το άρθρο του Michael Lebowitz, Ανακαλύπτοντας εκ νέου το σοσιαλισμό και ανακτώντας τον Μαρξ, η οποία, εκκινώντας από τις παλαιότερες εμπειρίες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και από τα σύγχρονα παραδείγματα στη Λατινική Αμερική, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το σοσιαλισμό ως την πολιτική εξουσία των εργαζομένων που έχουν πάρει τις τύχες τους στα χέρια τους.
Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους, ο Γιώργος Καλαμπόκας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μελέτης του Τεχνολογική καινοτομία και ποσοστό κέρδους: Θεωρητικές προϋποθέσεις για μια έρευνα, ενώ η Τζίνα Πολίτη διερευνά τη λειτουργία του αφηγητή ως μετωνυμία της πολιτικής στο μυθιστόρημα.
Την ύλη του τεύχους συμπληρώνει η εκτενής βιβλιοκριτική των Γιώργου Οικονομάκη και Τίνας Ζορμπαλά για το βιβλίο του Γιώργου Σταμάτη Ο νεοφιλελεύθερος εναγκαλισμός του Πανεπιστημίου.

 -----------------------------------------------
δειτε απο την ιστοσελιδα του περιοδικου:


Ευρετήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...