Αναγνώστες

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗσ βιβλιοθηκης της Ε για το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ .

  • Αστυνομική λογοτεχνία ή λογοτεχνία της παράβασης;
    1.Σύμφωνα με το λεξικό, η αστυνομία είναι «η κρατική υπηρεσία που μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και γενικώς την εφαρμογή των νόμων που θεσπίζει η πολιτεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος και ενίοτε την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών» (Γ. Μπαμπινιώτης: «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας», Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., Αθήνα 1998). Ομως, όταν πρόκειται για έννοιες φορτωμένες με αρχέγονες ενοχές, ένα λεξικό σπάνια λέει όλη την αλήθεια.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αστυνομικό Μυθιστόρημα Πολιτικό - αστυνομικό μυθιστόρημα;
    1. Το έγκλημα σε πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα «σπάει» τα στεγανά της πολιτικής/ κοινωνικής συμφωνίας και κινείται στον χώρο της «εμπόλεμης κατάστασης». Χωρίς να παίρνει αφύσικες διαστάσεις, όπως π.χ. το φανταστικό διήγημα, προκαλεί τις ίδιες ανασφάλειες και φοβίες στον αναγνώστη.

  • Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας
    Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι πια πραγματικότητα. Πριν από δύο χρόνια, σε μια εκδήλωση για το αστυνομικό είδος, σε βιβλιοπωλείο του κέντρου, πρότεινα σε τρεις φίλους, στην Τιτίνα, στον Φίλιππο και στον Γιάννη, να δημιουργήσουμε μια «λέσχη» συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων.

  • Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία: παρόν και μέλλον
    Θέμα προς συζήτηση: «Υπάρχει μέλλον για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία;» Φτιάχνω τουλίπες καπνού μες στο μυαλό μου και μετατρέπω με τη φαντασία το νερό σε κρασί.

  •  Σουηδικό νουάρ Το σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης
    Το 2009 ήταν, αναμφισβήτητα, η χρονιά της Σουηδίας στον εκδοτικό χώρο. Οποιον κατάλογο best sellers έψαχνε κανείς, σε όποια χώρα και σε όποια γλώσσα, θα έβρισκε στις πρώτες θέσεις «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Στιγκ Λάρσον, στο οποίο ήρθε να προστεθεί, τον Ιούλιο, ο δεύτερος τόμος της τριλογίας «Millennium», με τίτλο «Το κορίτσι που παίζει με τη φωτιά».

  • Πενήντα χρόνια βουτηγμένη στο έγκλημα προσβλέπω στην απογείωσή του!
    Λογοτεχνικό! Τι χαρά να ακούω να αποκαλούν το αστυνομικό αφήγημα είδος λογοτεχνικό. Αυτό και μόνον αποτελεί απόδειξη του πόσο πολύ και πόσο καλά εργάστηκαν όσοι το υπηρέτησαν, από την αρχαία εκείνη εποχή -δεκαετίες 1950/1960- όταν πρωτάρχισα εγώ να γράφω τέτοια διηγήματα.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αστυνομικό Μυθιστόρημα Μαθηματικές και ψευδομαθηματικές αποδείξεις στην αστυνομική λογοτεχνία
    Ο Γιάννης Μαρής δεν είναι βέβαια ο μόνος που επικαλείται τα μαθηματικά για να αναδείξει την ευταξία, τη μεθοδικότητα, την ευφυΐα και την ευρηματικότητα του ήρωά του. Τα μαθηματικά είναι από αρχαιοτάτων χρόνων καταχωρισμένα στη συνείδησή μας ως η κατεξοχήν επιστήμη της απόδειξης. Αλλωστε, η καθημερινή μας γλώσσα βρίθει από κλισέ τού τύπου «είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι...», που στοχεύουν στο να υπογραμμίσουν την αδιάψευστη εγκυρότητα της διατυπωνόμενης πρότασης.

  • Δυο - τρία πράγματα για το αστυνομικό μυθιστόρημα
    Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό θα ήθελα να πω την άποψή μου γύρω από μια - δύο παρεξηγήσεις. Πρώτη παρεξήγηση: Οτι στην Ελλάδα δεν υπήρχε αστυνομικό αφήγημα έως πρόσφατα κι αν υπήρχε, ήταν το έργο ενός συγγραφέα, του Γ. Μαρή. Είναι ανακριβής η άποψη αυτή.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αστυνομικό Μυθιστόρημα Ο Γιάννης Μαρής, η εποχή του και οι επίγονοί του
    Μετά την Απελευθέρωση και στη διάρκεια του Εμφυλίου, οι εφημερίδες και τα περιοδικά δημοσίευσαν αστυνομικά διηγήματα, καθώς και μυθιστορήματα ελλήνων και ξένων συγγραφέων σε συνέχειες, με σκοπό την ψυχαγωγία των αναγνωστών τους.

  • Καθυστερημένη προκοπή
    Το ενδιαφέρον των ελλήνων αναγνωστών για το αστυνομικό μυθιστόρημα ακολουθεί μια λογική παρεμφερή με εκείνη του σουβλατζίδικου. Σε μια γειτονιά ανοίγει ένα σουβλατζίδικο, βγάζει το μεροκάματο και είναι ευχαριστημένο. Ξαφνικά ανοίγουν άλλα τρία-τέσσερα σουβλατζίδικα και αρχίζουν να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο μέχρι τελικής πτώσεως.

  • Το ελληνικό και ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα: βίοι παράλληλοι
    Ξένο και ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια δύσκολη και πολύπλοκη σύγκριση, ίσως γιατί το ξένο -εν προκειμένω περιορίζομαι μόνο στο αγγλοσαξονικό, με λίγες μόνον αναφορές στο γαλλικό- έχει μακρά δημιουργική παράδοση και άρα είναι δοκιμασμένο στον χρόνο.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αστυνομικό Μυθιστόρημα Περί αστυνομικών μυθιστορημάτων
    Η συνηθέστερη κολακεία για κάθε λογής βιβλίο είναι: «Διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα»! Αντιθέτως, οι έπαινοι για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εστιάζονται στην κοινωνική του εμβρίθεια, στον ρεαλισμό των χαρακτήρων ή στη ζωντάνια των τοπίων. Περίπου όπως θαυμάζονται οι ομορφιές της φύσης «σαν πίνακες» και οι ωραίοι πίνακες «σαν αληθινοί»!

  • Αφιέρωμα στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα Στους δρόμους του Γιάννη Μαρή με ψυχογραφήματα
    Εχει εκφραστεί η άποψη ότι ο Γιάννης Μαρής δεν αποτελούσε στα χρόνια πριν από τη δικτατορία εκπρόσωπο της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, αλλά ότι ήταν απλώς ένας λαϊκός συγγραφέας που αρεσκόταν στις ιστορίες του είδους.

  • ΡΟΥΧΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ Η αισθητική μιας κόρης ούγγρων προσφύγων στη Βρετανία
    Τα ρούχα που επιλέγουμε έχουν τη δύναμη να μας μεταμορφώνουν, να μας αλλάζουν από έξω προς τα μέσα και να επηρεάζουν όχι μόνο την εικόνα μας, αλλά και το πώς νιώθουμε.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Ωμή αναπαράσταση
    Φωτογραφία του Αγγελου Μίχα, από το άλμπουμ του Closer Αρχές Απριλίου έκανε την εμφάνισή της η λέξη σναφ στον πολιτισμικό μας ορίζοντα. Παραδόξως, όχι μέσω του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης, όπως θα αναμενόταν, αφού το σναφ ορίζεται ως ταινία, με θέμα μια δολοφονία, που εκτελείται για την οπτική της καταγραφή, αλλά μέσω του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα