Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Απελάστε τον ρατσισμό, οχι τον Niko Ago


Απελάστε τον ρατσισμό, οχι τον Niko Ago

O Niko Ago δημοσιοποίησε ότι του κοινοποιήθηκε έγγραφο με το οποίο διατάσσεται να εγκαταλείψει την χώρα σε 30 μέρες (!), μολονότι ζει σε αυτήν εδώ και 20 χρόνια, εργάζεται ως δημοσιογράφος, μιλάει άπταιστα Ελληνικά, έχει δυο παιδιά που ζουν εδώ και φυσικά θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, χωρίς όμως να αποποιείται την ταυτότητα της εθνικής καταγωγής του. 
Ο Niko Ago ουδέποτε έκρυψε την ιδιότητα του μετανάστη, αντιθέτως γράφει και μιλάει πάντα  με παρρησία κι ευθύτητα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η υπαρκτή ευπαθής κοινωνική ομάδα. Γιατί εξακολουθεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε μια χώρα με δημοκρατικές ελευθερίες, την οποία πάντοτε ευχαριστεί δημοσίως για όσα του έχει προσφέρει. Ο ίδιος είναι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της ιστορικής ανθρωπιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Επομένως, θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η ιδιότητά του, ως υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την σχετική Διακήρυξη του Ο.Η.Ε
Αλλά και λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητας του Niko Ago, εγείρονται ζητήματα σχετικά με την συμβατότητα της απόφασης αυτής προς το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Η συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε αλλοδαπό δημοσιογράφο ελέγχεται ως προς τη συμβατότητά της με το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, όπως σχολίασε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. το προηγούμενο καλοκαίρι σε έγγραφό της. Οι περιορισμοί στην μετακίνηση αλλοδαπών δημοσιογράφων πρέπει να γίνονται πάντα λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη ιδιότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει μια απέλαση  στο δικαίωμά τους για ελεύθερη άντληση και μετάδοση πληροφοριών. Ο Niko Ago επί χρόνια αρθρογραφεί για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον ρατσισμό εναντίον μεταναστών και προφανώς αποτελεί μια καθόλου "ευχάριστη" φωνή για τις κρατικές αρχές, ακριβώς λόγω των τοποθετήσεών του. Το άρθρο του "Κατέβα κάτω, ρε!" ήρθε μάλιστα δεύτερο σε ψήφους στην κατηγορία "Άρθρο 2011" στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου. Εκτός από το γενικό blog του, έχει κι ένα δεύτερο, με προτάσεις για βιβλία, το Agobooks.
Τρεις κρίσιμες ιδιότητες λοιπόν: μετανάστης, δημοσιογράφος, υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης: πατέρας, άνθρωπος της μελέτης και της έρευνας. 
Η απέλασή του είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δικαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...