Αναγνώστες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ο πόθος ειναι λύπη

Για τον Σπινοζα ο πόθος ειναι λύπη «Αυτή η λύπη, εφ ¨όσον σχετίζεται με την απουσία εκείνου που αγαπάμε είναι : Πόθος γι αυτό που λείπει (Desiderium)»
Γιατί : Οποίος θυμάται ένα πράγμα που κάποτε του προκάλεσε ηδονή , επιθυμεί να το ξαναποκτήσει υπό τις ίδιες συνθήκες, όπως και την πρώτη φορά που το απόλαυσε»
Γιατί «όσα ο άνθρωπος είδε ταυτόχρονα με το πράγμα που το απόλαυσε , θα είναι κατά σύμπτωση αιτία χαράς ....Θα επιθυμεί να το απολαύσει υπό τις ίδιες συνθήκες όπως την πρώτη φορά που του προξένησε ηδονή »
Αν λοιπόν «αντιληφθεί πως ένα από τα περιστατικά αυτά λείπει ο εραστής θα θλίβεί»


Τι μπορούμε να διακρίνουμε εδώ στην έννοια του πόθου: Ο πόθος σχετίζεται με μην μνήμη , ο πόθος θυμάται:την πρώτη φορά την απόλαυση ,εκείνη την αίσθηση της πληρότητας που συνδέεται με την ανα-μνηση(που δεν γνωρίζουμε αν συνέβη πράγματι) αλλά που αναπλάθεται φαντασιακά , αναδρομικά, σαν Όνειρο –η φαντασίωση .
Ακόμα και σαν έλλειψη κενού. ποθούμε να ξαναβάλουμε στη θέση του αυτό που λείπει: δηλαδή εκείνου που ο Λακάν αποκαλεί Objet Petit a,ένα καθαρό κενό που λειτουργεί ως αντικείμενο –αίτιο της επιθυμίας

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Μπα.. διαφωνώ. Πόθος είναι συναίσθημα σφοδρό για κάτι που θέλουμε να αποκτήσουμε διακαώς -εδώ και τώρα, που λένε. Δεν σχετίζεται με τη μνήμη. Αυτό που σχετίζεται με τη μνήμη λέγεται νοσταλγία.
:)

Νοσφεράτος είπε...

καλό πάσχα Ροδια

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...