Αναγνώστες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Για την Θεσσαλονικη:Ο χρόνος επείγει!


Ο χρόνος επείγει!



του Κώστα Γακίδη*



Η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει. Μόνο που, για την ώρα, εξαντλείται σε παράλληλους μονόλογους διαφόρων παραγόντων και πολιτικών φορέων ότι η Θεσσαλονίκη ολισθαίνει προς την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική παρακμή.



Κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στο γεγονός ότι το καθεστώς του κεντρικού δήμου, ένα μείγμα εθνο-λαϊκισμού και ρεμούλας, της προοιωνίζει ένα ζοφερό μέλλον.



Η κατάσταση αυτή θέτει ενώπιον των ευθυνών πολιτικούς, κόμματα, κοινωνικούς φορείς, κινήσεις πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες, ώστε να αναστραφεί η καθοδική πορεία της Θεσσαλονίκης.



Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια εφικτή πολιτικά απάντηση από όσους ενδιαφέρονται ειλικρινά να αλλάξει σελίδα η πόλη, με πρώτο βήμα τη βολιδοσκόπηση εκείνων των θεσμικών δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενδιαφέρονται για την αλλαγή στον κεντρικό δήμο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τις εξελίξεις να τρέχουν ούτε πρέπει να ανεχθούμε διάφορους εξωθεσμικούς «σωτήρες» της τελευταίας στιγμής. Προπαντός, να αφήσουμε την «Αθήνα» να αποφασίσει για το πότε ή το πώς θα σώσουμε το σπίτι μας που καίγεται!



Παρά τις αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης. Οι πιθανές αλλαγές του «Καλλικράτη» δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά την κατάσταση. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως στις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες, χωρίς κομματικές ή προσωπικές υστεροβουλίες.



Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική προσέγγισης με τις δημοτικές παρατάξεις που ενδιαφέρονται για την απαλλαγή της πόλης από το καθεστώς των «Μακεδονομάχων».



Μια τέτοια πρωτοβουλία θα θέσει σε κίνηση την κοινωνία της πόλης, ώστε η προσεχής εκλογική μάχη να μετατραπεί σε αναμέτρηση των δύο εκ διαμέτρου διαφορετικών αντιλήψεων για το μέλλον της: Από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, χαμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες, τη θεοκρατία και τη διαφθορά. Από την άλλη, μια πόλη κοσμοπολίτικη, δημοκρατική, ανοικτή, δημιουργική.



Η αναζήτηση ενός κοινού πολιτικού παρανομαστή δεν σημαίνει αναίρεση των διαφορών που υπάρχουν σε ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ισοπέδωση των διαφορών ούτε εξαφάνιση των πολιτικών ιδιαιτεροτήτων.



Καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά, τουλάχιστον, θα έχουμε την ικανοποίηση ότι το προσπαθήσαμε! Σε τελική ανάλυση, είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκείνοι που θα κρίνουν τη στάση του καθενός απέναντι στο αναγκαίο αυτό εγχείρημα.



* πολιτικός μηχανικός-ηθοποιός



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως, Δευτέρα 8/2/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...