Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Ο Φουκώ για την κυκλοφορια της εξουσιας


''ο Foucault διευκρινίζει την αντίληψη του για την ανάλυση της εξουσίας η εξουσία ,πρέπει να αναλύεται ως κάτι που λειτουργεί μόνο αλυσσιδωτά.Η εξουσία ασκείται ως δίκτυο:τα άτομα μονίμως υφίστανται και την ίδια στιγμή ασκούν την εξουσία. Δεν αποτελούν ποτέ ένα ακίνητο στόχο της εξουσίας, αποτελούν μονίμως τους διαύλους της. Με άλλα λόγια, η εξουσία διαμετακομίζεται μέσω των ατόμων, δεν ασκείται επ ¨αυτών Το άτομο είναι ένα αποτέλεσμα της εξουσίας και επειδή ακριβώς συνιστά αποτέλεσμα της, είναι παράλληλα και δίαυλος της: η εξουσία διακινείται διαμέσου του ατόμου το οποίο έχει δημιουργήσει''

απο την παρουσιαση στο Ενεκεν του

Michel Foucault,Για την υπεράσπιση της κοινωνίας(Παραδόσεις 1976) Μτφ Τιτίκα Δημητρούλια ,Πρόλογος Στέφανος Ροζάνης, Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 20022 σχόλια:

cirut είπε...

Νομίζω, φίλε Νοσφ, ότι η εξουσία ασκείται και "επ' αυτών" (των πολιτών) και "δι' αυτών" και "εξ αυτών", π.χ οι συνδικαλιστές ασκούν εξουσία επί του πόπολου μέσω των κρατικών μηχανισμών, παράγοντας ιδιοτέλεια για την πάρτη τους, άρα κατέχουν "μέσα παραγωγής", για την ακρίβεια. Τα κινήματα σπονδυλώνονται από "αρχηγίσκους" και "μαγαζάτορες" και οι μπλογκάρχες τέτιοι είστε, αγαπητέ (...δρακουλιακώς). Ποτέ μια προκήρυξη δε γράφτηκε συλλογικά, πάντα εισήγηση είναι, όπως και οι "προτάσεις" των κομμάτων.

Τώρα γιατί 23 Δεκεμβρίου ημερομηνία; Βιάζεται να ρθούν τα καλλικαντζαρίστικα;

Ανώνυμος είπε...

e na καποιος μου επε πως να αλλάζω ημερομηνιες ..κΑΙ ΜΟΥΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

ΝΟΣΣΦΕΡΑΤΟς

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου