Αναγνώστες

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

pentanostimi: Ψηφίδες ψυχολογίας

pentanostimi: Ψηφίδες ψυχολογίας
 3η Διάλεξη 12 Δεκεμβρίου 2011  (ώρα 20:00)
Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

“Ψηφίδες Ψυχολογίας”


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης διοργανώνουν στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής», την 3η διάλεξη του δευτέρου κύκλου των ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ με τον ψυχίατρο Μιχάλη Σωτηρίου και με γενικό τίτλο :


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


Αν  και οι λέξεις αίσθηση/αισθήματα (feeling)  και συναίσθημα (affect) συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ίδιες είναι σημαντικό να διακρίνουμε το συναίσθημα (affect) από τα αισθήματα (feelings) και τη συναισθηματική διάθεση  (emotions).

Στον δεύτερο κύκλο των  «ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ», Οκτώβριος 2011 - Μάιος  2012, θα γίνει η παρουσίαση της προσέγγισης των AIΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ, μέσα από τις θεωρητικές  και επιστημονικές γνώσεις της εποχής μας, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των επιδεξιοτήτων αυτογνωσίας, ετερογνωσίας και διαχείρισης των συναισθημάτων.

Στην 3η διάλεξη των ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ο ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου και ο πολιτικός επιστήμονας  Πέτρος Θεοδωρίδης, συγγραφέας  του βιβλίου ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: Έθνος, νεωτερικότητα και εθνικιστικός λόγος, παρουσιάζουν και συζητούν το ΘΥΜΟ και τη ΝΤΡΟΠΗ.



O Θυμός (anger),που είναι μια πολύ κοινή ανθρώπινη αίσθηση και εμπειρία, συνδέεται με τον ψυχικό και σωματικό τραυματισμό(hurt),την οργή(rage),την επιθετικότητα(aggression)και τη βλάβη(harm) στον αίτιο του θυμού ή την μετάθεσή του. Ο Θυμός σχετίζεται με τα αισθήματα και τις πράξεις του ατόμου, ενώ η ντροπή με τα αισθήματα και την συνοχή της ταυτότητας του ατόμου.

Η Ντροπή (shyness) δημιουργείται όταν το άτομο αισθάνεται(πραγματική ή πιθανή) την αποδοκιμασία των άλλων με αποτέλεσμα να αισθάνεται να τραυματίζεται η αίσθηση της ταυτότητάς του δημιουργώντας άγχος, ανασύροντας προηγούμενες ντροπές από την αλυσίδα των τραυμάτων μας. Γίνεται διάκριση της ντροπής από την ενοχή, η σχέση ντροπής  σώματος, ταπείνωσης, αμφιβολίας και στίγματος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οργασμός και χρόνος

 Το δογματικό μυθιστόρημα του οργασμού( η οργασμός και χρόνος) ----------------------σελ 40- 44. «Η ανοησία συνίσταται στην ανάγκη της κατάλ...