Αναγνώστες

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Συσσίτιο - πάρτι της Τασίας Σταματοπούλου/αναδημοσιευση




Eπίκαιρες σαρκαστικές... ευχές
''Καλά ΧρΩΣΤΟΥγεννα''
και καλή ΠΤΩΧΟχρονιά''




Συσσίτιο - πάρτι
1Α



 της Τασίας Σταματοπούλου
 Την εποχή της UNRA  δεν  την πρόλαβα.Ακουγα ομως για αυτήν αφού ηταν σε καθημερινή βάση στο λεξιλόγιο της γειτονιάς, με  συνοδευτικο το  ''καλά που ηρθε τότε και η  ...ούντρα, και ζήσαμε!''.
Μια τέτια εποχή φτώχειας και πείνας για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ποιός να το πίστευε  οτι θα ξαναζούσε η Ελλάδα; Και χωρίς καμμιά ''ούντρα'' πλέον.Και με ΔΝΤ και συγκυβέρνηση ανδρεικέλων της τρόικας.
Η πείνα και η ανέχεια δεν ειναι πλέον ταμπού.Λίγα χρόνια πριν ηταν εντελώς μπας-κλας η λέξη ''φτωχός''.Ακόμη κι άν ήταν,δεν επιτρεπόταν να ξεστομίζεται η λέξη.Ας ήταν καλά οι κυβερνήσεις του χρηματιστηρίου και των τραπεζιτών.Ολοι, η σχεδόν όλοι , με τα δάνεια ειχαν ενα ψιλομερίδιο στην υπερκατάναλωση, στον εξαναγκασμό του γκλάμουρους, του λαίφ στάιλ.
Επαιξε αποτελεσματικότατα το ρόλο της και η τι βι ,με δεδομένα τα πρότυπα για τους ελληνόπαιδες.Τα αγόρια μπόντι-γκαρντ, τα κορίτσια μοντέλες,σε εναν δρόμο ανταγωνιστικό,ατομικό,περίκλειστο. Για πολλούς, το όνειρο του επιστήμονα που δεν θα γίνει χειρώνακτας.Ενα ροζ συννεφάκι  τύλιγε το παρόν και το μέλλον και  φούντωνε τις φαντασιώσεις για πλούτη και μεγαλεία ,πάση θυσία και πατώντας επι πτωμάτων.
Και να που η φτώχεια επαψε να ειναι  ταμπού [η λέξη] και να που ''επιτρέπεται'' ο καθείς μεσαίος και μικρός να   λέει δεν τα βγάζω πέρα. Δεν εχω. ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΦΑΩ.
Το δείχνουν τα συσσίτια που πληθαίνουν σχεδόν σε ολους  τους δήμους ,τις εκκλησίες,καθάπασα την επικράτεια. Ξεπερνώντας ντροπή και αναστολές κόσμος  περιμένει στην ουρά για το καθημερινό του γεύμα. Πληθαίνουν τα δέματα της φιλανθρωπίας αλλά και της αλληλεγγύης.
Πού να σταθεί ''εορταστικόν κλίμα'' στις πλατείες και τις γειτονιές,οσες προσπάθειες κι αν γίνουν  με χρωματιστά εφήμερα φωτάκια...Πού να χωρέσουν ενέσεις επίπλαστης αισιοδοξίας.
Αισιόδοξα  υπο μια έννοια ειναι τα ρεφενέ -πάρτι, εστω και με το φαγητό  απο το συσσίτιο. Εμπεριέχουν την εννοια του μαζί [οχι τα φάγαμε] αλλά του μοιράσματος στη δύσκολη εποχή.
 
Ωσπου να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και γίνει πράξη το ...ξενόφερτο σύνθημα ''eat the rich'' [ οχι κυριολεκτικά....]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...