Αναγνώστες

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πόση Δημοκρατία αντέχουν τα ΜΜΕ.


Πόση Δημοκρατία αντέχουν τα ΜΜΕ.


«Τα κανάλια διαλέγουν για μας και μεις ευτυχούμε» 
του Κλέαρχου Τσαουσίδη | 11 Οκτωβρίου 2010

Αναδουλειές στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τον αποκλεισμό του υποψήφιου δημάρχου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη από την προεκλογική εκπομπή του Alter (βασικός μέτοχος ο Κουρής), με παρουσιαστή τον (και) εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου.
Οι ερμηνείες πολλές, αλλά ενδιαφέρουσες και οι δικαιολογίες του κάποτε μαχητικού ΟΝΝΕΔίτη: «Δεν το ξέραμε», «κάναμε λάθος», «δεν έφταναν οι καρέκλες».
Το τελευταίο με συγκλόνισε. Τέτοιες φτώχιες ο Κουρής και του λείψανε οι καρέκλες; Μήπως ήταν να περάσει η Εφορία και έπρεπε να στηθεί το κατάλληλό σκηνικό; Καλά, ο εκ των καλεσμένων και σχολάρχης κ. Στεργίου, άλλοτε νεοδημοκράτης, τώρα λαοτινός (δε λέω λαοσίτης μη μου ξεφύγει και πέσουμε σε συνήχηση) δεν μπορούσε να τσοντάρει δυο τρεις καρέκλες; Μόνο διαφήμιση προσφέρει στο Alter;
Ας είναι. Ο Μηταφίδης αποκλείστηκε από την εκπομπή και τα τσιράκια του μεγάλου τηλεπαρουσιαστή (που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα δεοντολογίας) του υποσχέθηκαν να τον βγάλουν σε άλλη εκπομπή, «τουλάχιστον για μια ώρα». Γιατί όχι; Θα μπορούσαν να τον βγάλουν στην εκπομπή για το Δήμο Πειραιά ή για την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Το ενδιαφέρον είναι πως πέρα από τον Τάσο Κουράκη (που βρισκόταν στις θέσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας) ουδείς άλλος διαμαρτυρήθηκε. Ούτε η έως πρότινος συντρόφισσα του Μηταφίδη, Μίνα Ξυροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά σήμερα, πολύ δημοκρατική), ούτε οι δυο του ΚΚΕ (που μετράνε με μεζούρα το χρόνο που έχουν ακόμη και στα δελτία ειδήσεων και καταγγέλλουν, καταγγέλλουν, καταγγέλλουν). Ούτε δυστυχώς ο μ’ άλλα λόγια και ήθος πρωτοεμφανισθείς Γιάννης Μπουτάρης. Ολοι υπέκυψαν στη σκοπιμότητα: μια φωνή λιγότερη ενάντια στο μνημόνιο, φίμωτρο σ’ αυτόν που επί τέσσερα χρόνια ξεσκέπαζε τις σχέσεις καλής γειτονίας των μισών πασόκων με τον ατσαλάκωτο ή την απομάκρυνση με ελαφρά πηδηματάκια κάποιων άλλων όταν το θέμα έκανε τσιζ.
Ο Χατζηνικολάου λοιπόν κάλεσε τον Γκιουλέκα και τον Μπουτάρη, που στηρίζονται από τα δυο μεγάλα κόμματα, τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, τον Παπαθεμελή (αυτός ποιον εκπροσωπεί;) και το Στεργίου. Ανεξάρτητος του ΛΑΟΣ αυτός!
Ο υποψήφιος του πέμπτου κόμματος στη Βουλή δεν είχε καρέκλα.
Είμαι βέβαιος ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί. Τα κριτήρια των τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοφωνικών αλλά και εφημερίδων είναι σαφή: Ποιος δίνει διαφήμιση; Αυτός προηγείται. Όλα τα άλλα είναι μασάλια από κάποιους πασόκους που ανησυχούν μη χάσουν τα ποσοστά και τη μαρμίτα.
Να πω ότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (το «Εθνικού» χάθηκε καθ’ οδόν); Μάλλον θα γελάσουμε όλοι μαζί. Αυτοί ασχολούνται με το αν έβρισε ο Λαζόπουλος, αν φιλήθηκαν δυο άντρες ή αν χαϊδεύτηκαν δυο γυναίκες.
Αλλά μια και το ανέφερα: αλήθεια τίνος αρμοδιότητα είναι η διερεύνηση μιας «έρευνας της εταιρείας Gallop (έτσι με o) για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά»; Το ΕΣΡ γνωρίζει την εταιρία; Έχει άδεια; Πώς διενεργεί τις «έρευνες» της; Είναι υποχρεωμένη μια δημοσκοπική εταιρία όταν κάνει έρευνα να δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της πρώτα και έπειτα το corpus της έρευνας (πόσοι ρωτήθηκαν, γιατί διατυπώθηκαν διαφορετικά ερωτήματα για κάθε υποψήφιο, τι σημαίνει για αυτήν «ποιοτικά χαρακτηριστικά» κ.λπ.); Η Gallop (που σημαίνει αγγλικά καλπασμός), πάντως, έβγαλε «ποιοτικά» το Στεργίου δεύτερο, μετά από τον Μπουτάρη και πριν από τον Γκιουλέκα, τα έβαλε ο σχολάρχης αυτά σε ένα μονόφυλλο μιας τυπωμένης επιφάνειας 11Χ24,7 εκ. και ρύπανε τη μισή Θεσσαλονίκη (την άλλη μισή τη ρυπαίνει ο Παπαθεμελής).
Και μεις τι κάνουμε; Περιμένουμε την Gallup, την Gallop και το Χατζηνικολάου να μας διαλέξουν δήμαρχο; Ή μας βολεύει η εκδοχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο; Θα ήθελα να τους ακούσω όλους αυτούς μετά τις εκλογές, όταν δε θα υπάρχει φράγκο για τους δήμους (και ούτε θα απαιτούν οι φυτευτοί).
Αλλά τότε, για άλλα 4 χρόνια, θα σφίγγουμε τα δόντια και θα μας φταίει, όπως πάντα, η αριστερά.

ΥΓ.:Απαντήσεις δέχομαι μόνο απ’ όσους υπογράφουν με πραγματικά στοιχεία. Αλλιώς τους αγνοώ και θαρρώ πως μπορώ να τους χαρακτηρίζω βαλτούς.

Αναδημοσιεύεται από το pressinaction.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...