Αναγνώστες

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Silent Wedding Σιωπηλός Γάμος - 2008





 




Πίσω στην κομμουνιστική Ρουμανία του 1953, υπάρχει ένα μικρό χωριό, ξεχασμένο από τον Θεό, ακόμα κι από τη... 'μαμά ΕΣΣΔ'. Οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, όμως αρκετοί ώστε να γεμίζουν την πλατεία του χωριού και την εκκλησία, σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις. Συναντάμε το χωριό ανάστατο από τις προετοιμασίες για το γάμο ενός νεαρού ζευγαριού. Τα τραπέζια έχουν στρωθεί, η αυτοσχέδια μπάντα έχει ξεκινήσει να παίζει και η γαμήλια πομπή βρίσκεται καθ' οδόν. Ξαφνικά μπροστά τους εμφανίζεται μια πομπή οχημάτων του Ρωσικού Στρατού, που τους ανακοινώνει ότι ο Ιωσήφ Στάλιν πέθανε κηρύσσοντας εθνικό πένθος επτά ημερών. Οι κάτοικοι έχουν μια ώρα προθεσμία να μαζέψουν τις ετοιμασίες του γάμου και να κλειστούν στα σπίτια τους. Όμως κρυφά αποφασίζουν ότι τίποτα δεν θα διακόψει τη χαρά τους και ότι θα γιορτάσουν το γάμο των παιδιών. στα μουγκά.








Σιωπηλός Γάμος

ΑΘΗΝΑ 17/06/2010

Το 1953, σ’ ένα ξεχασμένο χωριό της Ρουμανίας, ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί και όλοι οι συγχωριανοί βοηθούν στις προετοιμασίες. Την ημέρα του γάμου, όλα κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που ένα απόσπασμα ρώσων στρατιωτών πληροφορεί τους κατοίκους ότι ο Στάλιν πέθανε και έχει κυρηχθεί εθνικό πένθος για μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο γάμος πρέπει να διακοπεί άμεσα, αλλά οι χωρικοί έχουν διαφορετικά σχέδια.
ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ρουμάνος ηθοποιός Horatiu Malaele επιχειρεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη με τον «Σιωπηλό Γάμο», μια γλυκόπικρη σάτιρα με γερές φαντασιακές δόσεις. Κάποιες στιγμές θυμίζει τα κινηματογραφικά πανηγύρια του Emir Kusturica, κάποιες άλλες φέρνει στο νου το αριστουργηματικό «Taxidermia» του György Pálfi. Στο σύνολό του, όμως, αδυνατεί να βρει την αφηγηματική του ταυτότητα, ακριβώς επειδή ο δημιουργός του αμφιταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες προσεγγίσεις. Όλη η ταινία, ακόμα και η ευφάνταστη πρωτότυπη σκηνή του «βωβού» γαμήλιου τραπεζιού, είναι γεμάτη από προφανείς συμβολισμούς που επαναλαμβάνονται και άτολμες προσπάθειες εκκεντρικότητας που δεν οδηγούν πουθενά, χάνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πιο ουσιαστική αφήγηση, είτε ρεαλιστική είτε ολότελα στη σφαίρα της φαντασίωσης.

Σκηνοθεσία: Horatiu Malaele
Παίζουν: Meda Victor, Alexandru Potocean,Valentin Toedosui, Doru Ana
 πηγη :

http://www.nooz.gr/entertainment/siopilos-gamos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...