Αναγνώστες

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

μΕΡΙΚΆ ΠΟΛΎ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΈΝΑ ΑΠΟ ΤΟ

 
 
 

Η Κίνα σε Κρίση:Αιτία Πανικού?

Περίληψη

'Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, με πληθυσμό 1,3 δις και ως τώρα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία. Μέσα από το οικονομικό άνοιγμα και την εκβιομηχάνιση των δεκαετιών του ’80 και του ’90 η Κίνα έγινε η ‘γραμμή συναρμολόγησης του κόσμου’, είναι τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και κυκλοφορίας, και έχει το ρόλο ‘παγκόσμιου παίχτη’ στις επενδύσεις και το συνάλλαγμα. Πάνω από 20 χρόνια τώρα, η τεράστια διαδικασία εκβιομηχάνισης έχει εκτοπίσει εκατομμύρια μεταναστών εργατών από την εξοχή στις πόλεις και σε ειδικές οικονομικές ζώνες όπου δουλεύουν σε εργοστάσια, σε κατασκευές, σαν οικιακοί βοηθοί κλπ. Μετά το 2003 οι αγώνες τους έχουν αποκτήσει ορμή και έχουν θέσει το καθεστώς του κομμουνιστικού κόμματος υπό πίεση. Η παρούσα οικονομική κρίση ανατρέπει ξανά τις κοινωνικές σχέσεις στην Κίνα. Το κομμουνιστικό κόμμα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες. Εάν αποτύχει, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει και πιθανώς να αποσυνθέσει το καθεστώς και την κυριαρχία του κεφαλαίου στην Κίνα, με σημαντικές συνέπειες για το υπόλοιπου του κόσμου. Αυτό το άρθρο περιγράφει την αλληλοσυσχέτιση μεταξύ της κρίσης και της ταξικής πάλης στην Κίνα τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και της παρούσας ανάπτυξης. Εστιάζει στην κατάσταση στις πόλεις, ιδιαίτερα σ’ αυτή των εργατών που μετανάστευσαν εκεί.'

26/06/2010

συγγραφέας: Nancy Fraser
έτος: 1998
πηγή: New Left Review
μετάφραση από: gourmet-prolet
ανέβηκε από: pakiboy
ενότητες: Κίνημα, Φύλο
εμφανίσεις: 224

Ετεροσεξισμός, Παραγνώριση και Καπιταλισμός Μια απάντηση στη Judith Butler

Περίληψη

Το κείμενο αυτό είναι μια απάντηση στο κείμενο το «Απλώς πολιτισμικό» της Judith Butler που παρουσιάστηκε αρχικά ως διάλεξη σε συζήτηση ολομέλειας με τίτλο Locations of power [«Τόποι της εξουσίας»] στο πλαίσιο του συνεδρίου Rethinking Marxism στο Amherst της Μασαχουσέτης το Δεκέμβριο του 1996. Ακολούθως δημοσιεύτηκε και στο Social Text, αριθ, 52-3, φθινόπωρο/χειμώνας 1997, συνοδευόμενο και από την απάντηση της Nancy Fraser, αλλά και στο αγγλικό περιοδικό New Left Review (τ. 227, Ιαν./Φεβ. 1998) χωρίς να συνοδεύεται από την απάντηση της Fraser. Η ελληνική μετάφραση του κειμένου της Butler έγινε από την τελευταία αυτή έκδοση από τον Άκη Γαβριηλίδη, και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 93 (Οκτώβρης-Δεκέμβρης 2005) του περιοδικού Θέσεις [http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=912&Itemid=29]. Από την απάντηση της Fraser ωστόσο ο σύντροφος Γαβριηλίδης δεν μπήκε στον κόπο να μεταφράσει παρά τον τίτλο [και να κάνει ένα σχόλιο πάνω στον τίτλο του βιβλίου της Nancy Fraser, Justice Interruptus: Ο τίτλος του βιβλίου αυτού προφανώς αποτελεί κάποιου είδους λογοπαίγνιο? κατά λέξη σημαίνει «διακεκομμένη (ανολοκλήρωτη) δικαιοσύνη», αλλά η συγκεκριμένη διατύπωσή της παραπέμπει στην έκφραση «διακεκομμένη συνουσία» (coitus interruptus), η οποία είναι η μόνη άλλη περίπτωση χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου λατινικού όρου στα αγγλικά.], γι’ αυτό και θα πρέπει να αρκεστούμε στη δική μου ταπεινή μετάφραση.

26/06/2010

συγγραφέας: William S. Burroughs
έτος: 1970
πηγή: ubu
μετάφραση από: gourmet-prolet
ανέβηκε από: pakiboy
ενότητες: Τέχνη
εμφανίσεις: 187

Η Μέθοδος του «Τεμαχίσματος» του Μπράιον Γκίζιν

Περίληψη

Παρουσίαση μιας ιδέας δημιουργικής γραφής από τον Μπάροουζ και το φίλο του καλλιτέχνη Μπράιον Γκίζιν. Μια μεταγραφή της τεxνικής του κολάζ στη συγγραφή (ημερομηνία έκδοσης άγνωστη)

26/06/2010

συγγραφέας: Tony Duvert
έτος: 1976
πηγή: semiotext(e)
μετάφραση από: πυροκλανης, marimar juanita rodriguez, pakiboy
ανέβηκε από: pakiboy
ενότητες: Φύλο, Ιστορία
εμφανίσεις: 153

Ο ερωτισμός των άλλων

Περίληψη

Μια σύντομη έκθεση για την πορνογραφία συνοδευμένη από τον πρόλογο του Μπρους Μπέντερσον στην Αγγλική έκδιση του βιβλίου του Ντουβερτ, σχετικά με την ηθική και σεξουαλική διαπαιδαγώγιση των παιδιών, "Το καλό Σεξ Εικονογραφημένο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα